Početna Društvo “Evropska nedjelja programiranja”u OŠ Milan Vuković: Kako koristiti aplikacije PixelArt i Scratch

“Evropska nedjelja programiranja”u OŠ Milan Vuković: Kako koristiti aplikacije PixelArt i Scratch

0

U okviru obilježavanja ovogodišnje Evropske nedjelje programiranja, EU CodeWeek, od 9. do 24.10.2021, učenici odjeljenja III2 pokazali su kako uređuju piksele i boje tako male površine na papiru (bez upotrebe računara), koristeći aplikaciju PixelArt.

Foto: Fb OŠ Milan Vuković

“Ova grafička i tehnička metoda crtanja prisutna je od prvih dana vrtića, kada djeca boje kvadratiće u sveskama. PixelArt-om omogućeno je svakom učeniku, bilo kog uzrasta, da bolje razumije principe uređenja fotografija i videa, bilo da je riječ o digitalnim ili fizičkim formatima. Uz pomoć tehnike PixelArt-a, učenici su lako kreirali jabuku, ribice i likove iz svijeta animiranih filmova ili kompjuterskih igrica”, saopšteno je iz škole.

Učenici odjeljenja V1 su pokazali svoju kreativnost, upoznajući se sa vizuelno-blokovskim programiranjem, korišćenjem aplikacije Scratch. Aplikacija je napravljena za djecu uzrasta od 8 do 16 godina i omogućava da učenici stvaraju svoje priče, igrice, animacije, pokazuju svoju kreativnost i međusobnu saradnju.

Mentorke na radionicama bile su profesorica razredne nastave Živana Vukšić i profesorica informatike sa tehnikom Mira Кrulanović.

Ranije tokom sedmice, za učenike VIII1 upriličen je edukativni čas o energetskoj efikasnosti. Đacima je predstavljen projekat Wood key koji sprovodi Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code