Početna Društvo Evropski dan parkova: Prvi vikend u Avanturističkom parku na Vrbanju slobodan

Evropski dan parkova: Prvi vikend u Avanturističkom parku na Vrbanju slobodan

10

Povodom Evropskog dana parkova, 24. maja, besplatan je ulaz u svih pet crnogorskih nacionalnih parkova:  Durmitor,  Biogradska gora,  Lovćen,  Skadarsko jezero i Prokletije, ali i u Prirodoni park Orjen i Avanturistički park Vrbanj.

Foto: Avanturistički Park Vrbanj

 Svi posjetioci nacionalnih parkova Crne Gore u obavezi su da se pridržavaju svih privremenih mjera i preporuka Ministarstva zdravlja.

Ovog vikenda je prve posjetioce primio i Avanturistički park na Vrbanju:

-Juče je bilo preko 70 posjetilaca, što je bilo prijatno iznenađenje. Danas  očekujemo I više, ukoliko se vrijeme ne pokvari. Od nedavno poslujemo u okviru Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, koja je inače I nosilac čitavog projekta I veroma smo zadovoljni- kazao nam je direktor Avanturističkog parka , Bobo Milanović.

U parku, koji je još prije desetak dana obavio sve pripreme za rad, zaposleno je osam inkasanata i instruktora:

Foto: Avanturistički Park Vrbanj

-Sve smo uredili i obavili kontrolu svih sprava i 44 elementa, servisiranje, podmazivaje svih pojaseva, pregled svih staza i potpuno mirni smo otvorili park kada je riječ o bezbjednosti I uređenju-naglašava Milnović.

Zvanično park će, ipak, biti otvoren 1. Juna i tada će biti naplata ulaska

Ulaznice za djecu koštaće 5 eura, za odrasle 10, a za stanovnike Herceg Novog popust je 50%.

Prema riječima Milanovića za lakši dolazak u toku je I sređivanje puta od Kruševica prema Vrbanju, a sama makadamska dionica od Vrbanaj do parka se presvlači novim pijeskom. Od kružnog toka u Meljinama  do Avanturističkog parka na Vrbanju samo su 23 km. A kada stignete očekuje vas 5 staza sa zeep line-om I 44 elementa za avanturu.

Ulaz u Park prirode Orjen nikada nije naplaćivan

Herceg Novi ima i jedinstven Park prirode „Orjen“ koji je počeo s radom  2018. godine, sa gustom mrežom markiranih staza. Status je stekao zahvaljujući prvenstveno brojnim biljnim endemičnim vrstama, među kojima dominira munika.

Za ulazak u Park prirode Orjen i upoznavanje njegovih prirodnih i kulturnih vrijednosti, ostalih sadržaja i pružanja usluga posjetiocima nikada do sada nije naplaćivan ulaz iako za to postoji saglasnost države. Tako I dalje postoji neiskorišćena mogućnost da se ulazak u Park prirode Orjen po osobi naplaćuje 1 euro, za organizovane grupe po osobi 0,50 eura, dok bi korišćenje usluga vodiča u zavisnosti od vremena koštalo od 40 – 80 eura.

Parkovi u gradu propadaju

Prirodne ljepote i kulturno nasljeđe Nacionalnih i Parkova prirode Crne Gore čine ih danas neozaobilaznom turističkom destinacijom. Iako nemaju taj status, na području hercegnovske opštine postoji nekoliko gradskih i hotelskih parkova kojima je pristup slobodan, ali koji godinama traže veću brigu, ili su u ozbiljnom nestajanju, čak I nestali. Pored  Savinske dubrave, koja slovi za Park prirode, to su parkovi hotela Boka, Tamaris, Igalo, Park, Plaža, a u nešto boljem stanju su park Gradskog muzeja i Titove vile.

On line obilježavanje 24.maja

Svake godine EUROPARC federacija sa sjedištem u Njemačkoj, međunarodna organizacija koja okuplja parkove prirode i nacionalne, a čiji su član i JPNPCG, organizuje brojne promotivne, ekološke i edukativne aktivnosti. Ove godine 24.maj, Evropski dan parkova obilježava se online i pod sloganima #ParkoviZaZdravlje i Zdravi Parkovi, Zdravi Ljudi.

Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope (EUROPARC) s ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj zelenih područja. Ovaj datum je odabran kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova, odnosno devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine.

10 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code