Početna Naslovna Evropski dan u Tivtu i prva posjeta ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije...

Evropski dan u Tivtu i prva posjeta ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića

2

Novi ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović  lokalnu priču u Crnoj Gori o tome  kako približiti Evropu građanima započeo je razgovorom sa rukovodstvom tivatske opštine, posjetom Srednjoškolkom centru „Mladost“ i uspješnom nautičko-servisnom preduzeću „Navar“ u Bonićima.

pejovic-posjeta-tv-1– Tivat je jedan od veoma naprednih gradova, koji je dosadašnjim radom, kada je riječ ne samo  o fonodvima  EU, već i o  potencijalu Opštine u rješavanju standarda građana, ekologije i zaštite životne sredine, komunalne infrastrukture, kao mogućnosti razvoja same privrede. Tivat prednjači po učešću i programima EU – kazao je ministar Pejović.

Projekti koji su do sada finansirani iz EU su iz oblasti zaštite životne sredine, poljoprivrede, posebno maslinarstva, kao i ekologije mora

On je predstavio nove mogućnosti za prijavljivanje novih  projekata u Opštini Tivat.

– Kao neko ko koordinira EU fondove mi ne možemo birati projekte. To rade nezavisni procjenjivači. Ovo je tržišna utakmica, gdje najbolji pobjeđuju i gdje se spremamo za velike EU fondove sa mnogo više novca – istakao je Pejović.

Ministar za evropske poslove  je imao priliku da od učenika ŠC Mladost čuje kakvo je njihovo viđenje članstva Crne Gore u EU, jer oni će sjutra studirati u Evropi i izaći na njeno tržište rada.

Ministar Pejović je bio pun pohvalnih riječi za firmu Navar, koja je sinonim onoga čemu Crna Gora teži, razvoju malih i srednjih preduzeća:

– Navar je ono što predstavlja buduća Crna Gora koja će, kada bude članica EU, koristiti sve prednosti bez granica, mogućnosti da naš proizvod izvezemo u druge zemlje – ocijenio je Pejović.

pejovic-posjeta-tv-2Predsjednica Opštine Tivat, dr Snežana Matijević  je ponosna na dvodecenijsko postojanje  Navara, koja je poznata i van granica Crne Gore:

– Opština Tivat pored velikih investitora ima i ovakve male, koje čine dobro gradu i treba im dati šansu i olakšice da se dalje razvijaju i zapošljavaju nove radnike – poručila je Matijević, zadovoljna što Tivat predstvlja primjer uspješne lokalne samouporave, koja zna sa velikim i malim investitorima i kako treba oživljavati privatni biznis.

pejovic-posjeta-tv-3Vlasnik Navara, Branko Zgradić predstavio je kompaniju koja je počela od ledine, a danas ima dvadeset zapolenih, od kojih je 6 inženjera. Bavi se proizvodnjom brodova do 15 m dužine, ali i specijalnih pilotskih brodova i za vatrogasnu službu. Bave se i servisom brodova, do 40 m dužine, uz dva velika lifta, 60 i 200 tona. Riječ je o porodičnoj firmi koja zastupa najveće svjetske brendove. Ima razvojne projekte. Uložila je ogroman kapital u infrastrukturu, desetak miliona samo u izgradnju kompleksa, a planira i nove projkete. U velikom zimovniku za jahte je 200 brodova.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code