Početna Ke Nova Evropski karnevalisti – FECC za proslavu rođendana biraju Italiju, Makedoniju ili Herceg...

Evropski karnevalisti – FECC za proslavu rođendana biraju Italiju, Makedoniju ili Herceg Novi?

1

Krajem septembra Herceg Novi bi mogao biti domaćin proslave rođendana najveće karnevalske porodice na svijetu FECC – Dies Natalis 2019. ukoliko prezentacijom “pobijedi” Italiju i Makedoniju, koje su takođe “aplicirale”.

Konačna odluka biće donijeta nakon prezentacije, koja će biti upriličena krajem juna na konvenciji Federacije evropskih karnevalskih gradova- FECC, u turskom gradu Yalova.

O tome je sinoć predsjednik NVO Maškare, Ivan Peulić razgovarao sa članovima internacionalnog borda FECCa, predsjednikom Opštine Budva, Markom Batom Carevićem i predstavnicima Turističke organizacije Budva, nakon abruma 17. Međunarodnog turističkog karnevala.

– Podrška je svakako stigla od predstavnika FECC-a Crne Gore. Na konvenciji u Turskoj prezentovaćemo Herceg Novi i Crnu Goru kao moguće destinacije ovog događaja. Zvaničan sastanak je bio danas u hotelu Aleksandar sa predsjednikom FECCa Larsom Algelom. Prisustvovali su predsjednik FECC Crna Gora Branko Đurica, potpredsjednik internacionalnog borda FECC Josip Silov, kao i članovi borda Aleksandar Cicimov i Aleksandar Vasović – priča za Radio Jadran, Peulić.

On je uvjeren da bi upravo Herceg Novi mogao biti domaćin ovog događaja, jer za to postoji šansa:

– Dobra “osnova” za to nam je jubilarni Praznik mimoze, nakon kojeg je bilo dosta pozitvinih impresija, a mi moramo da se potrudimo da za taj vikend osmislimo što bolji program i da Herceg Novi prikažemo kao poželjnu destinaciju. Rođendan FECC-a svake godine seli se u drugu državu. Koliko za sada znam, imamo najviše izgleda u odnosu na Italiju i Makedoniju i nadam se da ćemo na konvenciji dobiti podršku 25 nacija – navodi Peulić.

Opština Herceg Novi je već u martu tokom Praznika mimoze, prihvatila prijedlog i nezvanično podržala kandidaturu, dok je podršku pružila i direkcija 50. Praznika mimoze, predsjednik Opštine, Stevan Katić i potpredsjednik Miloš Konjević.

Na Budvanskom karnevalu

Maškare i ove godine učestvuju na 17. Međunarodnom turističkom karnevalu i 18. Proljećnoj noći pod maskama. Pred Budvanima i gostima večeras će biti “Satiri”.

– Karneval je zvanično počeo sinoć, programom ulicama Budve, abrumom po restoranima i lokalima koji su bili prepuni. Abrum su predvodili direktorica karnevala Marija Pjerotić i delegacija internacionalnog borda FECC-a. Karnevalska atmosfera se već sinoć zahuktala mnogobrojnim maskama koje su nastavile zabavu po lokalima Starog grada. “Satiri” su jedna od 72 karnevalske grupe iz Njemačke, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, BiH, Crne Gore – dodao je Peulić.

Za 19:30 h planirana je velika karnevalska povorka od glavne Pošte do Trga slikara, a od 23:30 h “The Carnival Show”. Voditelji programa biće članovi The Books of knjige.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code