Početna Društvo Evropski stručnjaci za tvrđave istražuju fortifikacionu baštinu Crne Gore

Evropski stručnjaci za tvrđave istražuju fortifikacionu baštinu Crne Gore

1

Od sjutra do subote, 26. maja u Crnoj Gori će biti organizovana pilot studijska tura, u okviru koje će se evropski stručnjaci baviti tvrđavama sa istorijskog i turističog aspekta. Učesnici, 12 stručnjaka za tvrđave i članovi različitih nacionalnih udruženja u Njemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji, Belgiji i Ukrajini, boraviće u Kotoru, Budvi i Podgorici.

– Posjeta je dio studijske ture između Sarajeva i Podgorice. Cilj i svrha ture je upoznavanje sa različitim vrstama utvrđenja, razmjena profesionalnih iskustava između kolega profesionalaca, razmatranje buduće saradnje, posebno sa zainteresovanim ljudima iz tri balkanske zemlje i drugih evropskih zemalja, kao i podnošenje predloga i razmatranje mogućnosti za proširenje Evropsle kulturne rute FORTE CULTURA® na Jugoistočnu Evropu- navodi Aleksandra Kapetanović iz NVO Expeditio.

Turu organizuje dr Hans-Rudolf Neumann, potpredsjednik regionalnog udruženja ECCOFORT (Evropski centar za saradnju za fortifikacionu baštinu) i član ICOMOS-a za Njemačku. Neumann je suosnivač Evropske kulturne rute utvrđenih spomenika FORTE CULTURA® (www.forte-cultura-project.eu, www.forte-cultura.eu).

– Evropska kulturna ruta FORTE CULTURA® osnovana je u periodu 2012-2014. godine kao saradnički projekat između osam zemalja centralne Evrope. U međuvremenu, kulturna ruta je obuhvatila preko 30 partnera i učesnika. FORTE CULTURA® predstavlja „Architectura Militaris“ kao jedinstvenu fortifikacionu arhitekturu sa svojom raznovrsnom turističkom ponudom u okviru jedinstvnog brenda. Utvrđeni spomenici imaju veliki turistički potencijal, ali ga samo mali broj njih koristi. Osamdeset posto utvrđenih spomenika su manje poznati, nijesu zastupljeni na turističkom tržištu, ne finansiraju se dovoljno i opterećuju opštinske budžete -ističe Kapetanović.

Stoga je i cilj dolaska evropskih stručnjaka u Crnu Goru otvaranje istorijskih utvrđenja za razvoj turizma i bolje promovisanje na evropskom nivou. FORTE CULTURA® je glavni partner Evropske godine kulturne baštine 2018 i otvorila je 24. aprila 2018. Evropsko ljeto tvrđava /European Fortress Summer/.

Prema riječima Aleksandre Kapetanović, posebna pažnja biće posvećena venecijanskim utvrđenjima kao dijelu Svjetske baštine UNESCO-a, ostrvu Lastavica sa tvrđavom Mamula, određenim austrougarskim utvrđenjima i tvrđavi Kosmač u blizini Budve.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code