“Exodus”- grupa za sva vremena, a tek je prošlo prvih 50

“Exodus”- grupa za sva vremena, a tek je prošlo prvih 50

6
Podijeli

Što su i kako svirali “Exodusi”, od šezdesetih godina prošlog vijeka,  što smo i koga voljeli u mladosti,  kako je bilo nekada na tersama starih hotela “Boka”, “Topla”, “Plaža “, kako u zlatnim sedamdesetim, na Gitarijadama, koncertima u bivšoj nam zemlji, pa u burnim devedesetim u kojima su se odbranili od turbo folka, sve do novog milenijuma? To je publika u Dvorani Park mogla sinoć da osjeti svim čulima na  jubilarnom konecrtu i 50. rođendanu  “mladića” iz Novog, Kotora i Tivta, u okviru ovogodišnjeg HAPS-a.

Vječni, poput “Bitlsa”, Zoran Zoro Martinettii, Anton Ante Krstović, Đorđije Đoko Radonjić, Nebojša Nešo Vojvodić i Radoslav Rade Ćoso, priredili su sa bivšim članovima i gostima, prelijepo, veče puno toplih nota i anegdota, humora, ali i nostalgije. Pratila ih je publika dugim aplauzima, pjevajući poznate melodije. Bila je tu i šarmanta video čestitka iz Sarajeva, još jednog “mladića”, Zdravka Čolića, dosta fotografija od stasavanja grupe i grada  do danas.

Picerija i restoran

Uz smijeh koncert je obilježilo  i dosta dirljivih momenata , suza u očima, “knedli u grlu”, jer nisu “Exodusi” preskočili da pomenu i  zahvale članlovima grupe i prijateljima koji su umrli. Osim toga, mnogima u publici probudili su sjećanja na stare ljubavi, plesove, bezbrižnije vrijeme, mladost…

Počelo je s rođendanskom “Happy birthday”…a onda  su se ređale pjesme i priče sa njihovog  petodecinijskog repertoara “Život moj, moja jedina ljubav si ti…”, meksički, latino ritmovi, rock, pop domaće i strane balade, ”Stvari lagane”, “Spavaj cvijete moj”.. francuska balada “Tombe la neige” , klapsko izvođenje pjesme “Zeleničke tihe vale”, posvećene profesoru Lazaru Seferoviću. Pred kraj izveli su tri svoje kompozicije, a posljednju i sa video spotom: “Ćaća”, “Boka” i Dimnjačar”.

Naravno, završnicu je obilježila himna “Exodusa” i himna grada -“Koga to volim u Herceg Novom”, čiji je autor  Ivica Deranja-Giovanni. Pjevali su je sa svim svojim gostima na sceni, sa basistom Draganom-Carlom Đorđevićem i gitaristom Vladimirom Kovačem, koji je došao iz Zagreba,a  obojica su još iz prve postave grupe. Nastupili su i Dragoljub  Đuričić, Nikola-Nikša Tomšić, Spasoje Vidaković, Milan Cicak, Mićo Poznanović, Ilija Kraljević, Slobodan Lutka Perišić, Novica Jovanović, Nikica Rudić, Antun Kralj iz Konavala, ansambl Teatar  303 i Dragan Sklender iz Kotora. Osvježio je i izlazak na binu  vremešnog kapetana, poklonika  muzike Exodusa, koji posebno cijeni njihovo izvođenje latino muzike,  Save Ivanovića  iz Kotora. Svoj posao dobro je obavila i voditeljka Dragana Vlaović. Uslijedio je i bis sa publikom koja je pjevala i aplaudiala na nogama.

Onda je slavlje nastavljeno u holu Dvorane Park, uz rođendansku tortu, šampanjac i pravu gozbu, uz dosta susreta starih prijatelja… S posvetom “Novom i Novljanima”  promovisana je i fotomonografija “ Prvih 50–Exodus”. Sav prihod od prodaje  fotomonografije “Exodusi “ doniraju Herceg festu za kupovinu klavira.

Bez pretjerivanja,  skoro dvočasovni koncert  “Exodusa” i veče posvećeno 50-godišnjici  njihovog opstanka u svijetu muzike, bio je dar za dušu i srce. Nezaborav!

6 Komentari

  1. Nekada su nas zabavljali Exodusi, Lutka, Ivica Dabovic, Dragam Palikuca, Milo Perisic, Ivica Deronja i mnogi drugi. Dje smo danas? Pored raznih “Jao Mile u selu te jok” nema mjesta ni za Denija i kompanjone iz Boka benda. Zoro i Exodusi, sve cestitke i hvala za onu bokestinu i novstinu .u vasim pjesmama.

    34
    5

Ostavite komentar

*

code