Fado, flamenko, klasika, ali i Parni valjak, na Guitar Art Summer festu...

Fado, flamenko, klasika, ali i Parni valjak, na Guitar Art Summer festu u Novom

4
Podijeli

Pod sloganom “Gitarske integracije”, što u potpunosti odgovara uvjerenju organizatora i svih koji podržavaju festival, odvijaće se ovogodišnje 12. izdanje Gutar Art Summer Festivala u Herceg Novom. Muzika je ono što spaja i ujedinjuje uvijek i svugdje, kazao je na pressu povodom organizacije Guitar art festivala, predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

– Zahvaljujući ovom festivalu mnogi muzičari svirali su punim srcem u Herceg Noovm, a brojni su se s radošću vraćali dok se Guitar art razvijao. Raznovrsnost i kvalitet ovogodišnjeg programa, koji prevazilaze prvobitno postavljene okvire, daju mi za pravo da vjerujem da će zvuci gitare još dalje ponijeti glas o Herceg Novom kao gradu umjetnosti. Ne sumnjam da će 12. izdanje opravdati sva, mogu slobodno reći dosta visoka, očekivanja – istakao je Katić.

Picerija i restoran

Lokalna uprava će, uprkos svim izazovima, prije svega finansijske prirode, i u narednim godinama podržavati kvalitet – što ovaj festival svakako jeste, dodao je Katić.

Festival će biti održan od 15.do 20. avgusta, uz muzičko bogatstvo stilova i međunarodnih umjetnika. Donijeće u grad, portugalski “Fado Iberia”, španski flamenko “Alfonso & Miguel Linares Flamenco Sextet”, crnogorsku klasiku “Vox2feel Duo”, srpsku akustiku “Vlada & Bajka”, kao i savremenu muziku “Sensartika tria”, ali koncert grupe Parni Valjak, koji će biti upriličen na Kanli kuli 16.avgusta. To je najavio direktor Festivala Boško Radojković.

Objašnjavajući slogan, Radojković je dodao da su integracije, kada zajedno prepoznajemo univerzalne vrijednosti i kada zajedničkim snagama pravimo i promovišemo umjetnike i muzičare. Zajedno radmo na obnavljanju kulture, njene publike i novom mapiranju kulturne karte svijeta.

– Moje iskustvo je dokazalo da su svi ljudi, bez obzira na razlike, iz koje države potiču, kojim jezikom govore, koje su religije, materijalnog stanja, društvenog položaja… jesu istinski integrisani muzikom, kazao je Radojović.

Vd direktorka LTO, Ana Stanišić je naglasila da će organizacija kojom rukovodi, pomoći Festival kao što je to radila svih proteklih godina, sa ciljem unapređenja saradnje, posebno u oblasti marketinga.

Tokom šest festivalskih večeri, publika može očekivati šest koncerata, od kojih će pet biti na Trgu Mića Pavlovića besplatni, dok se za koncert Parnog valjka na Kanli kuli mora izdvojiti 20 eura, odnosno 45 eura ukoliko se želi VIP mjesto.

– Novljane i njihove goste 15.avgusta očekuje veče fado muzike (klasična gitara i glas) Manuel de Oliveira i Kristiana Aguas. Na toj večeri kojom otvaramo Festival očekujemo predstavnike Ambasade Portugala iz Srbije, koja pokriva i Crnu Goru. Parni valjak će nastupti 16.avgusta, dok veče kasnije očekujemo nastup Sensartika tria, a Sonja Kalajić, članica je specifična po tome što osim na gitari svira i na testeri. 18.avgusta nastupiće Vox2 feel Duo Bojana Pejović, vokal i Nedeljko Pejović, gitara, dok će 19.avgusta prvi put u Herceg Novom nastupiti jedna flamenko grupa a riječ je o Alfonso i Miguel Linares flamenko sekstetu iz Kordobe. Na posljednoj večeri, 20.avgusta nastupiće Vlada i Bajka koji će upriličiti koncert osvećen stvaralaštvu Sajmona i Garfankla, najavio je Radojković.

Kao i svake godine Festival će započeti izložbom fotografija, ovoga puta autora Karlosa Salesedo Senturiona na temu „ Život i djelo Agustina Bariosa“, posvećenu napoznatijem paragvajskom gitaristi kompozotoru klasične muzike.

4 Komentari

 1. Preskupo je i ocigledno ljetne sklapanje para . Zanimljivo je da se Herceg fest distancira ne pominje se u tekstu niti je bilo predstavnika.
  Kako god ovi djedovi nemaju tu cijenu nidje.

  7
  4
 2. 20evrica za Parni Valjak ???? platis za koncert GnR 30e ..alooo. i kakve oni veze imaju za guitar fest , da ste doveli RM-tocak ili Vlatka pa da se da 20e

  13
  6

Ostavite komentar

*

code