FALSIFIKAT NA DNEVNOM REDU SO HERCEG NOVI

FALSIFIKAT NA DNEVNOM REDU SO HERCEG NOVI

241
0
Podijeli

muzej pecatiPrije tri dana, svim nadležnim i odgovornim funkcionerima u Skupštini opštine i Opštini Herceg-Novi, v.d. direktorka JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković, Radmila Ćapin poslala je zahtjev za skidanje sa dnevnog reda 12. redovne sjednice SO Herceg -Novi, kako navodi, nezakonite Odluke o davanju saglasnosti na tzv. “Statut JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković”.
O tome je saopštenjem upoznala i medije.

falsifikat pecat1– Obavjestila sam ih da sam nezakonitu Odluku Savjeta Ustanove o donošenju Statuta i obustavila od izvršenja na osnovu ovlašćenja iz čl. 23 st. 2. t. 11 i 12 Zakona o kulturi i čl. 19 st. 2 Statuta Ustanove. Tekst tzv. “Statuta” predstavlja izrugivanje sa pravom, pismenošću i muzejskom djelatnošću, sadrži niz nezakonitih odredbi, nema nikakvih dodirnih tačaka sa ustanovom koja ostvaruje javni interes u muzejskoj djelatnosti, u suprotnosti je sa Elaboratom o opravdanosti reorganizacije Ustanove, a usvojen je na tajnoj sjednici nezakonito formiranog Savjeta, na nepoznatoj lokaciji van službenih prostorija Ustanove bez prisustva vršioca dužnosti direktora, koji je jedini ovlašćeni predlagač po Zakonu o kulturi, bez predstavnika zaposlenih u Savjetu i uz zloupotrebu neovlašćeno izrađenog pečata Ustanove.
Zamolila sam nadležne da ovu sramotu povuku iz skupštinske procedure i da prestanu da se rugaju i omalovažavaju kako Skupštinu, tako i profesionalne ustanove kulture. SO Herceg-Novi je u obavezi da ispravi niz nezakonitosti u prethodnim odlukama, kako je u tri navrata decidno naložilo Ministarstvo kulture Crne Gore, pa se tek poslije otklanjanja nezakonitosti i imenovanja Savjeta Ustanove u skladu sa Zakonom, što podrazumijeva da personalni sastav članova odgovara stručnim kvalifikacijama propisanim Zakonom, može usvojiti na Zakonu zasnovan Statut, koji je pripremljen još u aprilu 2013. i prošao je stručnu i pravnu kontrolu Ministarstva kulture.
falsifikat pecat 2Nakon objavljivanja materijala za 12. sjednicu SO na sajtu Opštine, došli smo do saznanja da na sjednicu SO nije došao čak ni tekst nezakonito usvojenog “Statuta” sa tajne sjednice Savjeta, nego drugi tekst i druga odluka sa različitim sadržajem i različitim datumima, jednako nepismen. Podnesena je krivična prijava protiv 4 osobe zbog falsifikovanja javne isprave. Naime, objavljeni tekst se razlikuje od teksta do koga smo došli tokom prikupljanja finansijske dokumentacije o krađi novca sa računa Ustanove i neovlašćenoj izradi i upotrebi pečata, a odbornicima je dostavljen falsifikat sa potpisom Božidara Vukašinovića, radnika JP Vodovod i kanalizacija Herceg-Novi.
“Statut” je sada bez pečeta, a Odluka sa namjerno zamrljanim pečatom da bi bio neprepoznatljiv. SO Herceg-Novi može samo dati ili ne dati saglasnost na usvojeni statut i ne postoji zakonska mogućnost da se “usvojeni” tekst mijenja, osim u paralelnom univerzumu Obrada Gojkovića.
Sve i da se nalazimo u paralelnom univerzumu, gdje lavovi džiberi drže figure gastarbajtera u dvorištu, u kome bi poštena i principijelna koalicija usvojila tzv. “Statut”, u kome bi se firma možda i upisala u Centralni registar, morali bi odmah da je zatvore, jer na kraju balade dozvolu za rad izdaje Ministarstvo kulture, a ono je već tri puta reklo kako stvari stoje i da ovako više ne može – zaključuje u saopštenju Radmila Ćapin.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code