„FALSIFIKATOR“ OTVARA 27. HFF „MONTENEGRO FILM FESTIVAL“

„FALSIFIKATOR“ OTVARA 27. HFF „MONTENEGRO FILM FESTIVAL“

161
0
Podijeli

filmski festival hn 2013Narednih sedam dana Herceg Novi će biti centar okupljanja najzančajnijih ljudi iz svijeta filma u regionu i mjesto velike filmske priče, sa preko 80 ostavrenja. Filmom Gorana Markovića, „Falsifikator”, koji je zatvorio ovogodišnji FEST, a premijeno prikazan prije šest mjeseci u Beogradu, na Kanli Kuli počeće 27. Hercegnovski filmski festiva – Montenegro film festival.
„Falsifikator” je nastao prema istoimenoj pozorišnoj predstavi, koja se već tri godine uspješno igra, a scenario su zajedno napisali Marković i glumac Tihomir Stanić. Donosi bioskopskoj publici puno praskavog i iscjeljiteljskog smijeha čije je izvorište prije svega u povremeno vrcavim dijalozima među likovima. Narudžbu za dramu, Marković je dobio od Goethe instituta povodom 20. godišnjice pada Berlinskog zida. Tako se priča ovog filma odnosi na pad, u ovom slučaju Jugoslavije. On je mišljenja da se taj pad desio upravo 1968. godine, kada i počinje radnja filma.
Uloge su, između ostalih, ostvarili Tihomir Stanić, Branka Katić, Emir Hadžihafizbegović, Goran Navojec, Dragan Petrović, Sergej Trifunović, Haris Burina, Nataša Marković i Bogdan Diklić.
Marković je prvu nagradu za režiju dobio upravo na ovom festivalu. Učestvovao je nakon toga dva puta kao autor, a bio je je i član žirija.
Publika će nakon ove projekcije imati priliku da vidi i rumunsko ostvarenje „Rocker” Mariana Krisina. U središtu Rockera je tjeskobna simbioza brižnog oca i sina narkomana koji, između ostalog, djele strast prema rok muzici.
Specijalnom projekcijom filma „Valter”, reditelja Andreja Aćina, u 22 časa na Trgu Belavista, biće otvoren dokumentarni program festivala. Projekcija je izvan konkurencije i posvećena je umjetničkoj i ličnoj biografiji Bate Živojinovića.
Program studenstskih filmova koji će se prikazivati u amfiteatru Hercegnovskog pozorišta počeće sjutra kada će biti prikazano šest filmova studenta Fakulteta dramskih umjetnosti iz Beograda.
Festivalski pobjednici na tvrđavi Forte mare, takođe počinju od sjutra ostvarenjem ”Only God Forgives”. Biće interesantno vidjeti reakciju novske publike na ovaj film, s obzirom da su ga u Kanu kritičarili dočekali ”na nož” te da nije pokupio njihove simpatije, a u svakom slučaju ne preporučuje se onima sa slabijim želudcem zbog prolivanja hektolitara krvi u njemu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code