Početna Sport Fašinada kup: Bokom će zajedriti 50 plovila

Fašinada kup: Bokom će zajedriti 50 plovila

3

Bokokotorski zaliv naredna dva dana biće domaćin regate Fašinada kup i fašinade, 570 godina starog običaja posvećenog uspomeni na Gospu zaštitnicu, saopštili su organizatori.

Foto: Pixabay

U srijedu će pedesetak brodova krstaša, katamarana, ojedrenih barki i jedrilica J/70 isploviti u podne iz Perasta, sa ciljem u luci Portonovi:

 

„Biće to uzbudljiv plov čiji je organizator JK Lahor Kotor. Posebna atrakcija biće učešće svjetski poznate jedrilice MAXI JENA, pobjednika Barkolane 2018. godine. Posadu čine članovi lokalnih klubova,potomci starih kapetana i moreplovaca predvođeni skiperom Milošem Radonjićem”, saopštili su organizatori.

 

Navode da je to prilika za promociju crnogorskih i bokeških ljepota,prirodnih i turističkih,u slavu sporta koji je rođen iz ovdašnjeg načina života.

U četvrtak regata nastavlja kursom Tivat-Peraška ostrva-Tivat, a u smiraj dana (18.00h ) krenuće iz Perasta ka Gospi od Škrpjela tradicionalna povorka brodova i brodica da još jednom odaju počast zaštitnici grada i kraja, 570. put, saopštili su organizatori.

 

Organizatori podsjećaju da su Peraštani još u 15. vijeku podigli crkvu na hridi, čuvajući tradiciju i uspomenu koja je svrstana u UNESCO-vu nematerijalnu kulturnu baštinu prvog reda.

3 Komentari

  1. Fašinada je narodna svečanost u Perastu.
    Fašinada je tradicionalno nasipavanje kamenja oko ostrva. Svečanost se održava svake godine 22. jula, na dan kad je pronađena Gospina slika. Barke iz zaliva dovoze do ostrva Gospe od Škrpjela kamenje i zatim ga oko obale izbacuju. U svečanosti, praćenoj narodnim pjesmama, sudjeluju samo muškarci. Običaj se završava večerom na ostrvu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code