Početna Ke Nova Fešta na skalama: U čast njenog veličanstva smokve, ali i grožđa, masline…

Fešta na skalama: U čast njenog veličanstva smokve, ali i grožđa, masline…

3

Peta stađunska Fešta na skalama posvećena jesenjim plodovima smokvi i grožđu na stepeništu 28. Oktobra, okupila je ove godine 35 izlagača iz više crnogorskih gradova. Tu su proizvođači i kreativci iz Bara, Podgorice, Nikšića, Vrbasa i Herceg Novog. Uz gastro ponudu, likere, rakiju, med, sireve, izložene su ručno rađeni nakit, torbe, lutke, slike, ukrasi…s motivima jesenjih plodova.

Od nekih izlagača saznajemo zanimljivosti. Porodica Mugoša iz Podgorice bavi se organskom proivodnjom smokava. Izložili su rakiju, slatko, džemove od smokava i nara, ali i maslinovo ulje. Oko smokve ima dosta posla, iako se smatra da nije tako, priča nam Ljubica Mugoša:

– Imamo plantažu maslina sa 250 stabala, koja nije organska zbog lokaliteta. Uspijevaju masline odlično ne priznajemo više primorcima da su bolji. Posjedujemo i plantažu divljeg nara, ali i organsku plantažu smokava. Mnogo radimo oko proizvodnje skokava. Stalno smo na terenu. Ne smijemo da je prskamo nikavim sredstvima i pesticidima. Redovno nas kontrolišu, zemlju, vodu, sami proizvod. Imamo 1300 stabala i proizvedemo oko 30 tona – priča Ljubica.

Na jednom od štandova bračni par Veljić, sa Luštice, tačnije iz Krašića, s ponosom ističe čitavu kolekciju od 20 vrsta sapuna na bazi maslinovog ulja s prirodnim biljnim aromama:

– Već nekoliko godina se bavimo proizvodnjom prirodnih sapuna, od hladno cijeđenog maslinovog ulja, od masline žutice. Oni nemaju konzervanse i vještačke boje, ali imaju biljne mirise koje ubacujemo u završnoj obradi, zato su sapuni u raznim bojama. Rok trajanja je dvije godine. Zadovoljni smo kako ide proizvodnja, pričaju Dragana i njen suprug.

Organizatori iz NVU Ruke su zadovoljni, pogorovo Milina Kovačević i Maja Erenjin.

-Svake godine je sve veće interesovanje, a juče i danas predstavili smo 35 izlagača na skalama 28.Oktobra. Ovoga puta fešta je drugačija, jer smo napravili jedan nesvakidašnji muzički program koji prati feštu u večernjim satima. Nastupa Dinamica music, električni kvartet iz Beograda, kao atraktivan dodatak fešti. Vjerujemo da samo treba istraživati u programskom i kreativnom smilsu i fešte traju – ističe predsjednica NVU Ruke, Milina Kovačević.

Dobar dio izlagača potvrđuje da hoće da se bavi postavljenim temama fešte. Tako je obnovljena degustacija neobične i pomalo dekadentne kombinacije svježe smokve i grožnja i sireva.

Fešta liči na mali ulični festival, pa će i večeras biti muzike i plesa, dobre atmosfere na skalama. Organizatori su se potrudili da osvjetle skale koje su bile dosta u mraku i ubuduće zamišljaju da će u večernjim satim sve biti svečanije i svjetlije.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code