Početna Ke Nova Fešta Primavera okupila izrađivače nakita, dekupaž tehnike, pletiva

Fešta Primavera okupila izrađivače nakita, dekupaž tehnike, pletiva

1

Na terasi Gradske kafane i u Parku Boka danas je održana V proljećna fešta Primavera u organizaciji NVO Ruke, koja je okupila 15 izlagača uglavnom iz Herceg Novog, a jedan izlagač bio je Podgorice. Nakon godinu pauze, fešta je okupila izrađivače rukotvorina, nakita, pletiva, tašni, kućica za ptice i ukrasa od cvijeća – broševa, rajfova, vjenčića…

Sajmovi odnosno bazari za izlagače jedina su prava prilika da plasiraju svoje proizvode pa su sljedstveno tome, svi jedva čekali da se epidemiološka situacija stabilizuje kako bi mogli da se okupe i predstave ono na čemu su radili proteklu godinu. Kako su kazali u razgovoru za Radio Jadran, plasiranje proizvoda onlajn i prodaja bez direktnog kontakta „utihnuli“ su tokom prošle godine, pa je danas bilo evidentno dobro raspoloženje među izlagačima i želja da se bazari u narednom periodu organizuju što češće.

Stalna učesnica fešti NVO Ruke, cvjetna majstorica Jelena Damjanović Vidaković iz Podgorice i danas je na svom štandu plijenila pažnju posjetilaca cvijetnim vjenčićima, rajfovima sa cvijetnom dekoracijom i broševima i drugim cvijetnim aksesoarom.

„Gdje ćemo drugo sa cvijećem ako ne na Primaveri“, kazala je u razgovoru za Radio Jadran Damjanović Vidaković:

„Naši proizvodi nosivi u različitim situacijama, od dnevnih varijanti do recimo svadbenih veselja, profesionalnih slikavanja i slično. U zavisnosti od proizvoda, različito je i vrijeme izrade. Najjednostavniji su broševi, a najzahtjevnije cvijetne krune za koje je nekad potrebno i više sati rada da bi se jedan komad uradio. Cvijetna kruna koju i sama nosim po mom mišljenju može biti nosiva u svakoj prilici, kad god hoćete da se osjećate lijepo. U suprotnom, moje mušterije ih nose na vjenčanjima, rođendanima, događaje od posebnog značaja. Vjerujem da sam za ovih 6 godina koliko se bavim ovim poslom, uspjela kod žena da potaknem tražnju za ovim što radim. Broševi su po 5 eura, vjenčići za djevojčice 5, rajfovi 10, vjenčići 15 eura a krune od 35 do 45 eura, u zavisnosti od modela“, kazala je ona.

Saradnica NVO Ruke i dekupaž umjetnica, Mirna Marić predstavila je ukrasne kutije, saksije u obliku cipela dekorisane u dekupaž tehnici, ramove, podmetače, poslužavnike…

„Ovom tehnikom se sve može dekorisati, bilo koji materijal i površina. Ipak najrađe dekorišem namještaj, naročito stari. Mislim da se sve prije radilo kvalitetnije i šteta je baciti staru stolicu recimo…. Nastojim na ovaj način ukrasim svijet oko sebe. Saksije u obliku cipela recimo rađene su od pečene gline a ja sam samo dekorisala. Radim sa dosta boja i lakova, dok se to suši, radim nešto drugo. Uživam u ovome, vrijeme mi brzo prolazi…. Sve što vidite je ručni rad, a cijene su po meni skromne, od 10 do 20 eura. Interesovanja ima“, ističe Marić.

Diplomirana slikarka, Đurđa Milatović, vlasnica brenda The Bay art, predstavila je nakit od polimerne gline – ogrlice, narukvice, minđuše….

„Polimerna glina je neka vrsta vještačke plastične mase koja se obrađuje kao glina. Dođe u sirovom obliku pogodnom za obradu, postoji određen broj boja i nijansi, ali ako bismo neku specifičnu nijansu, onda miješam boje. Oblikujem je različitim alatima ili poptuno ručno. Kad se dobije željeni oblik, onda se peče u rerni na nekoj relativno niskoj temperaturi, što je razlikuje od „obrade“ prave gline. U zavisnosti od dizajna i model, za izradu neke vrste nakita potrebno je minimum dva sata za najjednostavniji oblik, ili 10 do 12 sati kontinuiranog rada ako je riječ o nekoj komplikovanijoj ogrlici i slično. Interesovanja ima, međutim Ruskinje su recimo bolje upoznate sa ovakvom vrstom nakita. Cijene se kreću od 5, 10 eura minđuše, ogrlice 5, 6 eura do 35, 40 eura“, navela je Milatović.

Nevenka Vujačić iz Organizacije žena Herceg Novi predstavila je ručne radove –nakit od žice, rance, nesesere, a štandom su dominirale heklane torbice:

„Za izradu jedne takve torbice potreban je dan rada u kontinuitetu a cijena je od 15 do 20 eura. Ostatak nakita u zavisnosti od vrste kreće se od 3 do 5 eura. Sajmovi su nam jedina prilika da se predstavimo i nakon sajma u Porto Novom prošle sedmice, odazvali smo se pozivu NVU Ruke. Nešto porudžbina imamo i telefonskim putem, ali ovo je najbolji način da plasiramo svoje proizvode. Ovo je posao od kog ne može da se živi, ali pričinjava veliko zadovoljstvo, možemo da popunimo kućni budžet i rad na svi proizvodima zaista djeluje terapijski“, ocijenila je Vujačić.

Organizacija fešte u realnom prostoru pozitivan je impuls za rad organizatora NVU Ruke, koji su se tokom prošle godine kao i mnogi bazirali na online prezentacije, kazala je jedna od organizatorki, Milina Kovačević:

„Ono što smo htjeli je da sa proljećem koje je znak za buđenje probudimo i mi svoje aktivnosti i naše izlagače, da ih stavimo u kontekst primavere, izlaganja na otvorenom, zajedničke promocije dobrih stvari, života na otvorenom, života sa prirodom, aktivnosti oko zdravih stilova života na koje nas proljeće pobuđuje, kao i neizbježna kreativnost“, ocijenila je Kovačević.

Poseban segment fešte kako je istakla bila je prezentacija ekoloških aktivnosti učenika OŠ Dašo Pavičić. Kroz segment programa “Vitaminska jadikovka” i “Ljekovito bilje u borbi protiv pandemije Covida 19″, učenici su uz pomoć svojih nastavnica objasnili ljekovite kvalitete i upotrebu biljaka koje rastu oko nas. Osim toga, upriličili su i performans „Obucimo naranču“ čiji je cilj bio da ukaže na devastaciju citrusa. Radionicu „Hvatači snova – Dream Catchers“ priredila je novska umjetnica Lili Morska (Ana Bulatović).

U međuvremenu u Parku Boka održan je čas salse i zumbe, koji su upriličili članovi plesnih klubova Revolución – škola plesa salsa i Zumba Shaira Herceg Novi.

Maja Erenji Hare Brown iz NVU Ruke istakla je da je interesovanje izlagača bilo mnogo veće od realnih mogućnosti za izlaganjem budući da su morale da se ispoštuju još uvijek aktuelne epidemiološke mjere.

„Morali smo ograničiti broj izlagača, a i gastronomski aspekt fešte – donatorska trpeza izostao je ovog puta. Poššto je izložba tematska, svi su potrudili da proizvode prilagode tematici – sve je inspirisano prirodom i proljećem“, navela je ona.

NVU Ruke, osim organizacije stađunskih fešti, očekuje realizacija brojnih projekata, među njima radionica kreativnost u digitalnim medijima. Sljedeća fešta biće krajem avgusta posvećena ljetu i ljetnim plodovima.

1 komentar

  1. a gdje se najavljuje održavanje ove fešte? da sam znala da će je biti sigurno bih prosetala do grada. ili je u pitanju seoski manir da ko se trefi, potrefio se, pa će možda neki drugi put bolje potrevit?

    16
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code