Početna Turizam Fešte za turiste duž rivijere o trošku Mjesnih zajednica

Fešte za turiste duž rivijere o trošku Mjesnih zajednica

5

U svim mjestima od Igala do Kamenara neće ni ove sezone izostati fešte za furešte, uz ribu, vino, mediteranske delicije i muziku lokalnih bendova, koje postaju neizostavan dio turističke ponude.

Međutim, tokom ove sezone troškove oko organizacije kulturno zabavnih i gastro programa u najvećem dijelu moraće da obezbijede Mjesne zajednice u saradnji sa privrednicima.

Picerija i restoran

Turistička organizacija Herceg Novi pomoći će finansijski organizaciju fešti u manjem obimu, budući da će prihodovani novac nastojiti da usmjeri u promociju vansezonskog perioda.

Direktor, Pavle Obradović objašnjava da je TO predložila da Mjesne zajednice sa lokalnim privrednicima i ugostiteljima dostave plan i program organizacije kao i koliko su novca uspjeli da obezbijede a koliko nedostaje:

“Stručna služba i izvršni odbor TO procijeniće u kojoj mjeri možemo da učestvujemo u troškovima. Nastojimo da kanališemo sredstva na vansezonski period, kad nemamo mnogo gostiju i kad nam je svima cilj da privučemo što više gostiju. Fešte su prelijepa stvar ali su za goste koji su već tu, izdvajaju se za to ogromna sredstva koja moramo racionalizovati, makar sa strane TO”, obrazložio je Obradović.

TO je zainteresovana za organizovanje fešti u svakom mjestu ali van sezone, u maju ili septembru, ali kada je grad pun turista i ostvaruju se neki prinosi, Obradović smatra da bi onda lokalni ugostitelji, privatni izdavaoci smještaja, hotelijeri, mogli da pomognu organizaciju:

“Ako već svi rade tokom sezone, neka malo doprinesu kad su gosti tu i kad ima prometa. Mi ćemo nastojati onda da toorganizujemo kad nema prometa i kad je broj gostiju mnogo manji, za to smo više zainteresovani”, kaže Obradović.

On sada nije mogao precizirati koliko će sredstava TO odvojiti za pomoć u organizaciji pučkih fešti, ali ističe da će biti znatno umanjena u odnosu na prošlu godinu, kada je na raspolaganju bilo 45 hiljada eura. Za svaku feštu moraće da se radi procjena jer, kako je rekao, “ne možemo očekivati da TO snosi 90% troškova organizacije”.

Uz to, i broj fešti na rivijeri zavisiće od Mjesnih zajednica i zainteresovanosti lokalnih privrednika da finansijski podrže organizaciju.

“Pokušavamo da produžimo sezonu i da sredstva investiramo u proslave van seone. Maj i septembar su fenomenalni i moramo da ih aktuelizujemo. Smatramo da je bolje da i tada imamo po 5 proslava, nego u julu ili avgustu”, naveo je on.

Podsjetićemo da je prošle godine na novskoj rivijeri održano 40 ovakvih manifestacija koje je TO podržala sa ukupno 45 hiljada eura.

5 Komentari

  1. Trebala bi opština , turistička , i privrednici da zajedničkim snagama pomognu u finansiranju ovakvih lokalnih fešti, to se krštene zemlje tako radi cjeli grad potpomaže za promociju turizma…

    1
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code