Početna Kultura “FIAT putovanje”: Predstave francuskog uličnog teatra u Kotoru

“FIAT putovanje”: Predstave francuskog uličnog teatra u Kotoru

0

JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor ove godine sarađuje sa Festivalom internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2017. Tako će predstave francuskog uličnog teatra, kroz segment “FIAT putovanje” u selekciji teatrologa Florijan Gaber, selektorke francuskog fokusa, biti odigrane u Kotoru 9., 13. i 15. septembra.

Francuski fokus u Kotoru, u okviru FIAT-a počeće programom akrobacija na štulama- SKAKAČI NA ŠTULAMA, u izvođenju trupe Echassiuer sauteur, večeras od 19 sati na Trgu od oružja i ispred glavnih gradskih vrata u Kotoru.

Picerija i restoran

Trupa Echassier sauteur dolazi iz Bordoa u Francuskoj. Kristofer Komo počeo je rad sa pneumatskim štulama 2007. godine u Malabaru. Njegove pneumatske štule su nova generacija štula, jedinstvenih i veoma impresivnih mogućnosti.
Tačka ili parada kako je još nazivaju, kojom se predstavljaju fiatovskoj publici podrazumijeva dva umjetnika na pneumatskim štulama koji u svom nastupu spajaju pies, teatar i akrobaciju, preskačuči ljude i prostore.

Na Pjaci od kina u srijedu 13. septembra od 19h nastupiće trupa Fluo sa performansom FOSSIL.
To je koreografski i zvučni performans dva umjetnika. Plesač i čitalac manipulišu svim djelovima knjige, od teksta do formata i uveza, preko autora. Ovo je fizička poezija u kojoj su tijelo i riječi prikazani kao krhke monolitne arhitekture i prostor i čudnih, promjenljivih karaktera.

BRAČNE SVAĐE naziv je nastupa plesnog dua FRICHTI KONCEPT koji će nastupiti na Trgu od oružja u petak 15. septembra od 19h.
Pojavljujući se niotkuda, par naoružan kućnim predmetima i alatima za domaćinstvo, dobija nervni slom zbog tamne fleke na putu. Ovaj simbolični uljez fokusiraće ih i pomiriti dok pokušavaju da je očiste. lgrajući na iracionalno i apsurdno, ovaj čin čišćenja na javnoj površini je prilika da se ismije naš odnos prema materijalnom. Brišući granice između privatnog i javnog, par se sukobljava oko nečega što zapravo i nema nikakvo značenje. Kao satirična i burleskna vizija porodične svađe, ovaj duet je mješavina plesa i predmetnog teatra na javnim prostorima sa odmjerenom dozom humora.

Cilj angažovanja francuskog uličnog teatra na ovogodišnjem FIAT-u je da približi francusku uličnu umjetnost i njen izraz.
Program je namijenjen jednako porodicama, tinejdžerima, studentima, prolaznicima.

 

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code