Početna Politika FILIP VUJANOVIĆ: TREBA DA SMO POSVEĆENI, A NE DA PROGNOZIRAMO DATUM PREGOVORA

FILIP VUJANOVIĆ: TREBA DA SMO POSVEĆENI, A NE DA PROGNOZIRAMO DATUM PREGOVORA

0

Filip_i_Dejan_2810Boraveći u Herceg Novom povodom Dana opštine, predsjednik Crne Gore odgovarao je na novinarska pitanja vezana za evropske integracije Crne Gore, štrajkove i pomilovanja.

S obzirom na svakodnevne informacije da će  Savjet Evrope u decembru izostaviti raspravu o preporuci Evropske komsije za određivanje datuma prekovora za članstvo Crne Gore u EU, zbog krize u evrozoni, izbora u Francuskoj ili nečeg trećeg, predsjendik Vujanović smatra:

„ Šta će biti u procesu pridruživanja u smislu odlika EU, naravno da ne zavisi od nas. Mislim da ne treba saopštavati prognoze koje se neće temeljiti na onome što je realno ostvarivanje standarda od strane Crne Gore. Za nas je veliko priznanje  stav Evropske komisije. Komesar Štefan File saopštio je niz komplimenata o onome što je Crna Gora postigla. Milsim da je to izvanredno dostignuće, a koja će biti odluka Savjeta Evrope, vidjećemo – kazao je Vujanović.

Bitna je posvećenost svih evropskim integracijama i da učinimo sve što je do nas samih. Crna Gora grabi svojim evropskim putem bez obzira na priče o euroskepticizmu, smatra Vujanović.

– Apsolutno nema osnova za uvjerenje da bilo ko ozbiljno vidi budućnost Crne Gore i vrijednost za građane Crne Gore evropskih standarda, može biti euroskeptik. Ne pristupamo EU samo radi nje, nego radi naših građana koji treba kroz standarde EU da imaju bolji kvalitet života, a država bolju ekonomiju – ubjeđen je Vujanović.

Odgovarajući na pitanje hoće li pomilovati i novinara TV Vijesti, Petra Komnenića, koji je osuđen na 4 mjeseca zatvora, jer nije htio da plati 3000 eura zbog klevete, kao što je pomilovao bivšeg predsjednika opštine Herceg Novi, Đura Ćetkovića, koji je bio osuđen na pola godine zatvora zbog zloupotrebe  položaja i višemilionske štete za opštinu, Vujanović je kazao da je pomilovao Ćetkovića, jer je imao pozitivno mišljenje Ministarstva pravde. Osim toga, iamo je, kaže, i u vidu da je riječ o teško bolesnom čovjeku. Vujanović smatra da je poznato koliko se zalaže za slobodu medija i maksimalnu zaštitu novinara i profesionalno novinarstvo, koje će zaštititi lična prava ljudi i njihovu privatnost:

„Bez sumnje, ja nikada neću dozvoliti da na temelju molbe za pomilovanje bilo kog novinara ne poštujem taj princip da ako je on sa osuđujućom presudom ode u zatvor. To nije dobro za Crnu Goru, za novinare i za imidž Crne Gore“ – ističe Vujanović.

Komentarišući štrajk sudskih službenika predsjendik Vujanović je ubjeđen da neće biti ugrožen sistem sudstva, zdravstva ili neki drugi u Crnoj Gori. Založio se za kontakte Sindikata, poslodavaca i Vlade, kao i poštovanje realnih mogućnosti budžeta za povećanje plata.

 

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code