Filip Vujanović predsjednik počasnog Odbora Herceg Novi-Evropska prijestonica kulture 2021.

Filip Vujanović predsjednik počasnog Odbora Herceg Novi-Evropska prijestonica kulture 2021.

1964
10
Podijeli

Na čelu počasnog Odbora projekta “Herceg Novi – Evropska prijestonica kulture 2021. godine”, biće predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, potvrđeno je na sastanku Vujanovića i ministra kulture Pavla Goranovića sa predstavnicima lokalne uprave i stručnog tima projekta.

vujanovic hn 030816Gosti su upoznati sa detaljima sprovedenih aktivnostima i onima koje slijede do predaje revidovane Aplikacije u Briselu, 9. septembra.

Picerija i restoran

–      Predsjednik Vujanović je bezrezervno podržao projekat za koji je ocijenio da će imati brojne pozitivne aspekte za grad, regiju i cijelu Crnu Goru i kazao da će učestvovati u aktivnostima na realizaciji. Ministar Goranović pohvalio je tim koji radi na projektu, kazao da je do detalja upućen i uključen u proces, te da je zadovoljan urađenim i ponovio da Ministarstvo kulture i Vlada Crne Gore podržavaju kandidaturu Herceg Novog – saopšteno je nakon sastanka sa predsjednicom Natašom Aćimović, potpredsjednikom Draganom Jankovićem i njihovim saradnicima.

Članovi opštinskog rukovodstva i stručnog tima istakli su pozitivne aspekte kandidature u svijetlu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Riječ je o projektu koji je koliko kulturni, toliko projekat razvoja, transformacije i sociološki projekat koji će obuhvatiti ne samo Herceg Novi, već i cijelu Boku Kotorsku, ali i Prijestonicu Cetinje, Bar, Ulcinj i mnoge druge gradove-partnere u i izvan zemlje. Informisali su da je i prvi izvještaj Žirija Evropske komisije znak da Herceg Novi, sa ambicioznim, ali i realnim konceptom koji podupire evropske dimenzije, ima potencijal i ozbiljnu šansu da 2021. godine bude Evropska prijestonica kulture.

Saopšteno je i da su se učesnici sastanka saglasili da je Novi Sad ozbiljan protivkandidat Herceg Novom i da Žiri neće imati laku odluku. No, bez obzira na rezultat, kako je zaključeno, treba ostvariti projektnu saradnju sa Novim Sadom kroz projekte, povezivanje institucija kulturnog sektora i umjetnika, razmjenu znanja i iskustava.

Najavljeno je da će revidovana Aplikacija prema kojoj će odlučivati Žiri Evropske komisije biti predata u Briselu do 9. septembra. Nakon toga, krajem septembra će naš grad posjetiti predstavnici Žirija. Konačna odluka biće donijeta 13. oktobra.

Sastanku su prisustvovali i: generalni direktor direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković, šef Kabineta predsjednika države Dražen Miličković, šefica Kabineta ministra kulture Marija Ivanišević, sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi Tamara Lepetić, Glavna administratorka Dobrila Šakotić, savjetnik predsjednice za investicioni razvoj Dušan Radović, savjetnica predsjednice za turizam i kulturu  Nataša Martić, direktor projekta “Herceg Novi 2021” Aleksandar Peković, direktor komunikacija “Herceg Novi 2021” Marko Maršićević i konsultanti Darko Brlek i Nil Piterson.

10 Komentari

 1. OVO VEZANO ZA PRESTONICU KULTURE JE KLASIČNO LOZENJE ZA NAIVNE,ZA GRADJANE BI BOLJE BILO DA SE KOLEKTOR ZAVRSI PA DA GRAD NIJE PREKOPAN I DA STOMAČNI VIRUS PRESTANE DA BUDE NEZAOBILAZNI DIO PONUDE OVOGA NEKADA KULTURNOG GRADA.
  0  0
 2. Na nekom radiju sam cuo da su se dogovorili da treba uloziti 15 mil eura do konacnog izbora za kulturnu prestonicu Evrope 2021.
  S tim parama bi rjesili pitanja raspalih i izmjestenih skola, ruine od bolnice, dovrsili kolektor i mnogo sta sto nam gori i u mnogome utice na “kulturni” imidz izumiruceg grada
  0  0
 3. Sjajna vijest. Puno ste me obradovali, vec sam se zabrinula sta nam je sa Filipom. Ako nastavimo ovim tempom, do 2021. godine, cemo biti prijestonica tuge, jada i ocaja, a ne kulture. Da li ga je iko slucajno upitao bilo koje pitanje vezano za goruce probleme grada, ili su se svi licemjerno smjeskali kao da je sve u najboljem redu? Mene iskreno sve ovo podsjeca na bajku “Carevo novo odijelo”, samo sto kod nas na kraju nece biti onog djecaka koji je uzviknuo kljucnu recenicu. Nazalost!
  0  0
 4. Ovo ce bit prva prestonica kulture dje se po razrovanim setalistima turisti probijaju do mora i dje je svaka kuca mjesto na kolektor spojena na atmosferski kanalni odvod i dje obala smrdi na fekalije koje se razlivaju svukuda.žlijebi su za novi prestonica kulture.
  0  0
 5. Dobro je da ste pocastili Vujanovica sa tom titulom, mozda i pomogne Herceg Novom, ali definitivno najbolji izbor bi bio Dr. Miomir Mugosa.
  0  0

Ostavite komentar

*

code