Početna Naslovna Filipinci stižu u Herceg Novi, radiće u hotelima

Filipinci stižu u Herceg Novi, radiće u hotelima

88

Novi poslovni aranžman kompanije Carine sa prestižnom španskom hotelskom grupacijom Iberostar, veliki je korak naprijed ka podizanju kvaliteta usluga u tri hotela u Herceg Novom, koji već nose kategorizaciju 4 ili 5 zvjezdica. Osim podizanja standarda, u Carinama vjeruju da će u njihovim hotelima Delfin, Park i Kumbor, konačno riješiti problem sa nedostajućim kadrom u svim sektorima, jer će prvi put uposliti radnike sa Filipina.

Vlasnik Carina, Čedo Popović, do sada je nekoliko puta isticao da imaju problem sa upošljavanjem, jer naši radnici “žele da rade, ali samo ono za što bi bili dobro plaćeni”. Stoga za Radio Jadran objašnjava kako je menadžment odlučio da dovede radnu snagu iz rajske zemlje Jugoistočne Azije:

“Došli smo do informacija da je ta radna snaga dosta pogodna, znaju engleski jezik, tako da smo dobili dozvolu da od sljedeće godine imamo radnike sa Filipina. Aplicirali smo i dobili dozvolu za “uvoz” Filipinaca. Postoje inostrane agencije na Filipinima koje nude radnu snagu, aplicirate, nakon čega  vas kao kompaniju provjeravaju. Saglasnost za to dobili smo i od našeg Ministarstva rada i socijalnog staranja”, objašnjava Popović.

Iako je sve češće prisutna “teza” da su Filipinci jeftina radna snaga, te da, recimo, na kruzerima umnogome “obaraju” zarade, jer pristaju na rad za mnogo manje plate, Popović kaže da takvi navodi baš i nijesu tačni. Za početak, potrebno ih je dovesti i platiti im avionske karte, a dok budu angažovani u hotelima u Bijeloj, imaće isti “tretman” kao i radnici iz okruženja:

“Radiće 8 sati, uz slobodan dan, a biće plaćeni u zavisnosti od profila. Ako su recimo serveri, primaće 400 eura. Mi im uz to, jer smo obavezani ugovorom, moramo obezbijediti  hranu i smještaj, što će najvjerovatnije biti u dijelovima hotela Park i Delfin, koje smo i ranije namijenili za radnike sa strane”, navodi on.

Ipak, nije mogao “objasniti” zbog čega su se baš odlučili na angažovanje Filipinaca, ponavljajući da će problem nedostatka radne snage biti sve izraženiji. Tvrdi i dalje da njihovi zaposleni imaju visoke i uredne plate koje nikada ne kasne, pa tako, kako je naveo, sobarica koja održava čak 36 soba ima platu od 700 eura.

Inače, i hotelijeri u susjednoj Hrvatskoj  najviše traže hotelsko osoblje, sobare, kuvare i konobare, a kao prednost filipinskih radnika ističu predanost radu, dobar engleski, odanost poslodavcima i malu potrebu za nadzorom.

Iberostaru nisu prodati hoteli Carina

Hoteli Carina i ove godine radili su skoro do kraja oktobra – Delfin je zatvoren prije par dana, od juče i Park, dok će posljednji gosti otići u petak iz hotela Kumbor. U kompaniji razmišljaju da eventualno jedan od objekata otvore tokom Praznika mimoze, ali za sada nemaju precizan plan.

Popović ističe da su netačni navodi posljednjih dana da je hotele prodao ili izdao Iberostaru, već da je riječ isključivo o punjenju smještajnih kapaciteta, budući da je Iberostar vlasnik 100 hotela u svijetu uz 40 koje rentira. Kompanija Carine je i dalje vlasnik hotela i zadužena za menadžment, a Iberostar dovodi goste. Njima se, dodaje Popović, dopao izgled Delfina i Parka, naročito novog hotela Kumbor, što je bila polazna tačka za pokretanje saradnje. Želja im je bila da vode menadžment  u sva  tri hotela. Međutim:

“Nijesam pristao da menadžment bude njihov nego moj, jer, uložio sam dosta truda, vremena i novca da bih ovo izgradio. Porodična smo firma, imam djecu i unučad, hoćemo da radimo i nelogično mi je da hotele sada nekome predam, a mi da budemo “penzioneri”. Sa tim su se saglasili, tako da je ovo prvi put da potpisuju ovakav ugovor. Ostalo je da oni dovode goste, a mi moramo ispoštovati njihove standarde u objektima. Naš je mandžment i osoblje, a oni pune krevete i kontrolišu da li ispunjavamo standarde”, obrazložio je on.

Podizanje standarda značiće konkretno recimo bogatiju ponudu za goste na plaži, veći izbor pića, hrane. Hoteli Delfin i Park ostaju na 4 zvjezdice, a ponuda u hotelu Kumbor moraće da dobije “etiketu” 5* exclusive, odnosno najveći nivo ponude.

Ugovor je potpisan na deset godina, a za početak, gosti će dolaziti od kraja marta do oktobra, uz namjeru da hoteli budu operativni tokom cijele godine.

88 Komentari

 1. Plata od 400 eura koja se pominje u tekstu je sjajna za naše uslove. JER, U NAŠIM USLOVIMA, CIJELU PLATU TROŠIMO DA PLATIMO PODSTANARSKI STAN, STRUJU I VODU, KAO I TROŠKOVE HRANE. U ovom slučaju, radnik nema ove troškove, tj ima plaćen stan i hranu, pa ako potroši i 100 eura za druge potrebe, može stavit 300e na stranu i uštedjet.
  A kako bi prošao mladi Novljanin, podstanar na primjer? On bi od tog novca morao da plaća stan i režije, hranu, i naravno prevoz, koga umalo da zaboravim u ovoj specifikaciji troškova. A prevoz nije samo mjesečna karta lokalnog prevoznika nego često i taxi prevoz iz raznoraznih razloga. Da li bi mogao da uštedi? Ne, naravno. A ne bi mogao ni da se odmori jer, evo vidimo, tu priviligiju će imat samo Filipinci.
  Zato, Filipinci i gospodine Popoviću, neka vam je sa srećom rabota. Ako jednom budete zaključili da je ipak bolje da zaposlite domaćeg radnika, MORAĆETE DA MU PODIGNIETE PLATU I TAKO SA NJIM POŠTENO PODIJELITE TERET STICANJA VAŠEG BOGATSTVA. U ovom slučaju, sva ta sredstva koja sada koristite za dolazak, smještaj i ishranu Filipinaca, MORAĆETE DA PREUSMJERITE NA DOMAĆEG, NAŠEG ČOVJEKA, KOJI NIJE ROB VEĆ SAMO VAŠ ZAPOSLENIK.
  Već dosta dugo želim nešto da pitam ove naše “bizmismene neandertalce i kromanjonce” koji se enormno bogate na račun svojih robova, u trgovini, ugostiteljstvu, građevinarstvu: jesu li vama vrane mozak popile kad od nekog očekujete da svoj život položi na oltar vaše bolesne firme, radeći po ovim vrućinama koje spadaju u vanredne vremenske prilike i uslove za rad, SVAKI DAN, PO CIJELI DAN, BEZ ODMORA, SAMO ZATO JER JE VAMA SEZONA I MORATE DA ZARADITE MILIJARDE? Ako niste znali SEZONA JE PRILIKA DA ZARADI I POSLODAVAC I ZAPOSLENI. No, znate vi to odlično ali idete đonom…i sad ste ga okrenuli prema Filipincima. Ali ima nešto o čemu pojma nemate, pa vas podsejćam: sve što nekom otmete, prokleto je i platićete za to, na ovaj ili onaj način. Tako je odvajkada i tako će biti zauvijek. Hvala Bogu na tome!
  Iskreno, meni nije teško oko srca jer znam da je vaša sreća povodom takvog bogaćenja kratkog vijeka, ali mi je žao naše djece koja, dok ih mi ne razuvjerimo u to, a treba nam ponekad baš dosta vremena, vjeruju da VI ZNATE put uspjeha, za razliku od nas ostalih? Kako god, uvijek ste na gubitku i uvijek ćete biti dok se ne dozovete pameti.

  18
  1
  • Svaka cast na iskrenosti…NEK MU RADE FILUPINCI😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

 2. Patriote i dalje glasajte za ovakav sistem i uskoro ce Kumborom setat Filipinci a nasa djeca ce ic vani u potrazi za srecom. Posteni Popovic, biznismen na drzavnim jaslama ubi se od para al radniku nece da da 1000€ platu. A jedna mu sobarica 36 soba odrzava.

  27
  1
  • Jedna sobarica odrzava 36 soba zato sto vi pokondirane tikve sa diplomom sa Harvarda i bez dana radnog staza niste u stanju ocistiti ni vasu kucu, pa zena koja dodje sa strane mora da se ubi od posla. Ali ona je ta koja je pristala na to i koja je placena po ucinku. Zapitate li se mozda zasto jedna zena mora da odradi 36 soba? Zato sto nema drugih vrijednih i radnih da joj pomognu i da zarade za svoj hleb. Da se svi vi malo ustanete i zasucete rukove, sve bi radile 10 soba.

   5
   18
   • Da, za 10e bi radile 10 soba,a ne dvije-tri sobarice po desetak soba za eto 400-500e neka bude, ako je 700 vec puno??Nego jedna ,dan noc.
    Ako ti vec volis da te satiru ,to je onda odlicno.Taman mu treba radne snage.Trazi uslove kao neko s Filipina i odlicno ti.Svi srecni. Cedo dobar , ti dob(r)a(r).

    12
 3. Bravo CEDO da nije bilo tebe nebi se popravila ni vanjska rasvijeta do sv.Nedjelje tako da mi koji setamo uvece zahvaljujuci tebi mozemo da idemo normalno a ne ko u pustinju. A ovi sto lupetaju alaj neka pricaju ciji si ti covjek i za koga radis nije bitno bitno je da tamo gdje radis i ulozis nesto za razliku od tvoih gazda.

  8
  28
  • Pa taj isti Čedo dvije godine obečava da ce napraviti šetalište do Sv.Neđelje.
   Koje benefite imaju stanovnici Bijele????? Dok ON pravi nove katastarske parcele u moru, nije u stanju da Bijeljanima nasipa plaže od picerije Igrač više do hotela Parka. I ko je i kako nekome može biti dozvoljeno da zagradi pristanište ispred hotela Delfin, a može da tu parkira autobuse. Treba makar da ispoštuje Ugovor o zakupu( ne smje da mijenja namjenu pristaništa- mandrača, niti da zabranjuje pristup istom, niti da devastira obalu…).

 4. Читам коментаре на ове Поповићеве небулозе и чудим се на кога и на шта све се Новљани жале ! Зар је могуће да је некакви Чедо Поповић крив за лоше плате, за неплаћене прековремене сате, за рад без слободног дана … ? Чак неко помену и исељавање људи из Црне Горе у иностранство. Зар је могуће да је један човјек узрок свега лошег у Новом ? Зар је могуће да нико неће да дигне главу и супростави се таквом начину рада, па, на крају крајева, и живљења ? Је ли икад ико, од вас што сте сад истресли сав ијед на овом блогу, а немате ни културе ни поноса да се потпишете именом и презименом, него се као зечеви кријете иза којекавких накарадних, измишљених назива, макар пробао да се избори за неко радничко право ? Колико вас је отишло испред болнице да пружи подршку кад су се запослени тамо бунили због неправде ? Колико вас је отишло да подржи бивше Бокине раднике кад су се скоро бунили због њихове неправде ? Да ли је икоме пало на памет да макар окупи неколико честитх домаћина из комшилука, или из мјесне заједнице, па да оде код Коњевића или Катића и да им у лице саспе све оно за шта их свакодневно окривљујете на блогу Радио Јадрана ? Не вјерујем. То тражи гледање човјека у очи, а компјутеру можете да се избечите без страха да ће да се брани !
  За оне који нијесу схватили шта сам хтио да кажем … Неће, Новљани, нико доћи ни из Подгорице, ни из Европе, а нешто ми се чини да се и Бог уморио од наше кукњаве, да нам ријеши проблеме. Ако сами не дигнемо глас против јавшлука и натјерамо ове који су обећали да ће да доведу и град и државу у ,,исправно” стање, они се сами неће сјетити, њима је и овако добро. И за то не треба да се буде члан партије, треба само мало поноса и доста упорности !

  35
  9
 5. Ako medju filipince ima lekara neka traže posao u banju, jer ovi domaći lekari počeli terat pacijente i cepat im kartone bolesničke, tako piše štampa ! Dal da verujemo !?

  20
  3
 6. A sto se ono gradi u parku, pored hotela Park u Bijeloj. Jeli to hotel za ove Filipince. E koji smo mi jadovi, nema takvijeh na dunjaluku.

  42
  1
 7. “Svijet se otvorio”…tako kaze “nas”Dule (radijator)…Samim tim je objelodanio projekat Crne Gore i to: Crnogorci i Srbi ( intelektualci, radnicka klasa) slobodno neka napuste Crnu Goru..Ostacemo “MI”
  ( Vladar sa perjanicima) da je cuvamo zajedno sa Filipincima, Albancima, Turcima, Bosnjacima, Hrvatima i ostalom bracom…Dovoljno…

  30
  1
 8. Cemu tolika paljba, po covjeku kome treba zahvaliti sto je izgradio hotele koji su nedostajali godinama Herceg Novom i koji hoce da uposli nase radnike.Ako nisu dobri uslovi i plata izvolite trazite bolje ako ste tako dobri.Moraju se turisti ugostiti po visokim standardima i ne interesuje ih ko ih opsluzuje Bosanci Crnogorci Srbi Albanci Makedonci Filipinci…..usluga mora biti prvoklasna.

  23
  93
 9. Још кад би нас мјештане мало раселио да му не сметамо, гдје би му био крај.😂😂

  92
  6
 10. Meni je kod ceda super! Časkom ocistim 36 soba, onda imam dosta vremena da istovaram robu kad stigne: brasno, meso, povrce i slicno. A ako ostane vremena malo radim u šanku ili kao konobar ❤️

  135
  2
 11. Ne znam imate li kakve koristi od ovog lika ali mislim da bi ste trebali prestati da objavljujete intervjue sa ovakvim osobama i biznismenima jer kao sto vidite po komentarima samo se vide komentari nezadovoljstva prema doticnome sto od bivsih radnika sto od citalaca. Neka dovodi ako ce i liliputance i neka uziva u zaradi. Godinama ovdje govori lose za nas narod, da smo ovakvi, da smo onakvi. Sta nam fali? To sto necemo da radimo za njegovu crkavicu? Godinama u komentarima pisem da ga pitate nesto o pravima radnika, radnom vremenu, slobodnim danima i na koliki iznos im se plata uplacuje ali ne pitate? 36 soba da sobarica sprema? Zasto pisete o njemu uopste? Cak ni od dezurnih dps botova niko nista lijepo o njemu ne pise u komnrtarima! I vi ste draga redakcijo kao i mi, narod, radnici, svi smo mi DRZAVA! Provjerite sada da li ima neka sobarica kojoj na racunu legene plata od 700e!

  125
  1
 12. Zasto ova novska vlast,a godinama Novi nije DPSov,nije sprijecila rulju iz Pg i njihove novske miseve da cine sto ih je volja ovuda?Aminuju sve sto ovi hoce.Ili su se zadovoljili sto imaju slobodan izbor da dovedu Cecu i Brenu.

  58
  5
 13. Dakle, Cedo nije dobar poslidavac, terorise, ne placa puno…pa vi niste vise kod njjega nego ste nasli boljeg.Dobro.I sad posto necete vi i drugi da rade kod njega on trazi Filipince koji su poznati po lojalnosti poslodavcu i zalaganju a ne samo poznavanju engleskog.Molim lijepo. Covjek je za 4 godine izgradio 3 hotela u HN.Malo li je? Dosta Novljani s kukanjem.Zasucite rukave i pisvetite se poslu.

  16
  104
  • Izgradio bi ih i ti da ti je neko poklonio onolie nekretnine za smjesnu cifru. Pa bi ti dali onda na racun nekretnina povoljne kredite, pa onda kad zavrsis jedan otvoris drugi pa treci pa koliko te volja. Samo da ti neko da kao njemu onoliko nekretnina za smjesnu cifru. Nije neka filozofija zar ne?

   94
   6
  • Izgradio 3 hotela u HN? Haha, kakvo dostignuće.. Novi je imao hotele prije no se gazda Čedo rodio, a da ne pričamo za kakvu je destinaciju grad važio na svjetskom nivou.

   Eto, došla su vremena da je svaka šuša hotelijer i da odlučuje na šta će da liči turizam (jedina privredna grana ove zemlje) i učenim ljudima da soli pamet šta i kako treba da se radi. Prelijepa budućnost u najavi.

   75
   6
  • Negradio ih sto se nas tiče!
   Novljanima nece nista bolje biti, jer ka sto vidis filipinci dolaze! Nama ce ostati samo kanalizacija koja nema kapacitet za toliko ljudi!

   58
   1
  • Napravio je tri hotela, a radnika drzi na mizernoj plati!!!! Svi bi mi tako radili i bogatili se na grbaci radnika, !! Zato mu filipinci pristaju da rade i za 200€ (mozda ne ni toliko) i naravno da mu se isplati da mu oni rade!!!! Nece ni jedan nas covijek da pristane na njegove uslove jer nije rob vec ljudsko bice, koje ima potrebu da zivi normalan zivot dostojan covjeku. To Cedo ne pruza zarad svog interesa i sebicluka da bi njemu sto vise ostalo.

   18
 14. a sta kad gosti pocnu da se bune da ne zele kosooke oko sebe kao sto se dogadjalo na nekim kruzerima i hotelima? Pa su morali zaposlit bijelce i platit naravno

  63
  6
 15. Veli kamiondžija – “naši žele da rade, ali samo ono za što bi bili dobro plaćeni”. A šta treba? Da ostavljamo dušu u tvojim ‘logorima’ za mizeriju od koje se ne možemo ni kršteno prehraniti. Kako da razmišljamo o stvaranju porodice dok se u tim bajnim uslovima rada jedva nosimo sa svakodnevnim izazovima života?
  Nek’ stižu Filipinci, nek se vazda gladne gazde najedu, nek im je sretno s novim robljem. Takve i zaslužuju.
  Nama će biti još lakše da krenemo u civilizovan svijet.

  105
  5
 16. Čitaj, biće zatvorena plaža, a lokalno stanovništvo nikakve koristi jer se uvodi jeftina radna snaga. . Od vašeg razvoja Kumbor je pun Turaka, Albanaca i evo sad Filipinaca. Elitno nema šta!

  117
  3
 17. Kopirate hrvate velike li pameti a i oni vec uvidjaju greske iz prethodnih godina. Sprecavali su uvoz radne snage iz BiH ti ljudi su zauvek izgubljeni jer je radna snaga otisla u EU. Svaki radnik iz regiona mi je vise znacio na kraju povoljniji nego ti sto uvozite. Videcete sami kad izracunate i povucete crtu.Pokusavate nadomestiti nedostatak radne snage a u stvari zelite doci samo do jeftine radne snage. Ljudska pohlepa nema granica. Zna se da je politika uvek isla ruku pod ruku sa krupnim kapitalom. Ali dobro se zapitajte u bliskoj buducnosti kakvu buducnost gradite sem kratkorocnog masnog profita za pojedince. Bosna se priblizava brojci od 49% stanovnistva koje zivi van maticne zemlje. Divna buducnost u kojoj u kojoj nas je svakim danom manje. Čija li će ovo zemlja biti. Malo se informisite o migracijama koje se spremaju…

  87
  3
 18. Najprije su ga napustili domaći radnici. Poslje njih pročitali su ga radnici iz okruženja . Ne rad su došli Filipinci,nisu ni oni nepismeni.Kad odu, dovešće Vijetnamce ,poslje njih neki Afrikanci . Spektar izrabljivanja je možda širok ,ali je ,,protjerivanje ” svojih gradjana zagarantovano.

  81
  2
 19. Prvo bi me bilo sramota, da narod ima ovakvo misljenje o meni, zapitaj se gdine Cedo Popovicu za ovako “Divne komentare”! Ali tebe bas briga, ti guras po svome, jer ti se moze. Sto se tice Filipinaca, sretno im bilo, a i oni ce te ubrzo provaliti. Kao drugo plakat ces ti za Crnogorcima. I kako kazu, cega se pametan stidi, budala se ponosi, u vezi vasih plata . Vi niste budala, vec jako bahat covjek. Ovdje gdje mi zivimo, vrata se rukom otvaraju, a ne nogom!

  108
  2
 20. Radim sa njima 10 godina na kruzerima, sve sto je u ugovoru mora da se ispostuje sa njima, imaju najjači pomorski i medjunaeodni agencijski sindikat jwr je njih u svakom trenutku 1200000 van zemlje na radu, veliki su trošak za ono što mogu da pruze a gost NE ZELI da ih vidi ali cobani koji se bave hotelijerstvom to ne znaju.

  94
  5
 21. SLEDECA GODINA U CRNOJ GORI…IZBORNA GODINA…UBJEDLJIVA POBJEDA DPS-a…SA SVOM GLASACKOM MASINERIJOM…FILIPINCI, TURCI, ALBANCI, BOSNJACI, HRVATI, DIJASPORA IZ LUKSEMBURGA, ITALIJE, AMERIKE itd…
  SA SRECOM SVIMA KOJI OSTAJETE U CG…

  66
  8
 22. Samo da nam ovak novopečeni turistički stručnjak pojasmi ko je razvio turizam u Herceg Novom i Boki Kotorskoj dok on nije stigao iz Kuča! Jesu li ovdje radili Filipinci ili domaća radna snaga? Njima će platiti povratne avionske karte i platu po njihovim zakonima, jer njih njihova država štiti. Opčjačkali su državu, osiromašili narod, a sad su veliki struč jaci. I neka nam ovaj strkučnjak još kaže kako su mu ovce na Pišću.

  77
  4
 23. Muka mi je vise od ovog covjeka. Toliko bezobrazno laze i nije ga nimalo sramota. Dovodjenjem Filipinaca ce tek da vidi kako ce mu biti. Ali neka, nicija nije sjala do zore pa nece ni njegova.

  73
  3
 24. Ljudi poput Ceda pricaju bajke i mozda neko povjeruje u njih. Mada sudeci da sada dolaze filipinci koji “odlicno” znaju engleski vjerovatno je ta Cedova bajka malo zastekala u CG.
  Sasvim slucajno sam vidjela situaciju u jednom njihovom hotelu prije neku godinu kada je beba od jedne turistkinje koja je odsjela u tom hotelu bila bolesna i imala visoku temperaturu, trazila je da zovu hitnu pomoc a on je hladno dao instrukcije recepcioneru da prevede (posto on ne zna engleski) da se ne moze pozvati hitna nego da oni povedu dijete sami, nisu se ponudili za bilo kakvu pomoc. Toliko o visokom turizmu. A recenicu koju je recepcioner preveo od rijeci do rijeci ne zelim ni da napisem jer je turistkinja poludjela zbog tolike kolicine bezobrazluka.
  Eto dragi moji sugradjani, svi mi moramo poraditi na empatiji i ljubaznosti jer se mozemo naci u istoj situaciji gdje god bili.

  67
  2
 25. Hahah kakve gluposti lupetate gospodine Čedo. Da nisam radio kod vas pa ajde da povjerujem. Zakinuli ste me za nocni rad od 3 mjeseca,sram da vas bude a ovamo prosipate neku dobru pricu. Ne moze neko ko je do juce stoku čuvao da se bavi hotelijerstvom tek tako, ipak moras nesto da naucis, raditi sa ljudima i stokom nije isto. A sto se tice filipinaca, moraces svaku stavku iz ugovora da im ispostujes, jer ce oni odmah zvati agenciju da se zale, pa re realno govoreci, oni imati bolje uslove nego nasi ljudi. Nego kod nas goniča robova ne hvali..

  71
  3
 26. 36 soba ? pa nema se tu dalje o cemu pricati to je van svih standarda ? zar je moguce da se ovako nesto dopusta ? uprava kpja vodi hotel je oxigledno nisko obrazovana i to nema nikakve veze sa hotelijerstvom ….a da sobarica ima 700 e platu to je zaista neistina ili je mozda zaboravljeno da se obrazlozi ta svota : 300 e osnovica plus prekovremeni rad …onda mozda bez slobodnih dana i dodje do te cifre s tim sto ako ima 36 soba svaki dan sto je van svih mogucih standarda a koliko onda generalki ima? Pa bilo bi dobro da Popovic odradi sam tih 36 soba za 8 h radnog vremena odnosno manje ako se oduzme pauza za obrok ( ako je uopste imaju ) pa da kaze da li je to normalno? A sto se tice Filipinaca zasto bas Filipinci? Zato sto misli da moze da im odere kozu, pa Popovicu nizi bio ni na brodu ocigledno tamo oni ne rade za 700 e platu cak ni u domacinstvu sa baksisom imaju mnogo vise …i nemaju 36 soba po smjeni
  …Onaj ko je radio u hotelu i iole zna neke standarde i pravila a jos pri tom ako je radio i na brodu znace da ove izjave apsolutno su apsurdne i da uprava hotela zajedno sa Popovicem ocigledno nije iz branse koju vodi …sramota da se ovako nesto javno iznosi i to sa ponosom….a jos sramotnije da niko ne reaguje na ovakve stvari …

  72
  3
 27. Super, čak i čisračice. Ko ono reče nešto o povećanju zaposlenosti kroz nive incesticije. Sve će to Čedica prodati ako koga uhvati na vrijeme. Valjda nema cenzure.

  35
  3
 28. Bas je ovaj novi hotel u Kumboru ekstra.Toliko se ova skalamerija uklapa u prostor Kumbora,posebno spratnost,da je za svaku pohvalu.A o Cedovim zamislima o izrabljivanju radnika,bez komentara.Moze im se.I njemu i onima ciji je.Ali dokle?

  55
  4
 29. Eto svi po svjetu pocev od Amera pa preko Spanaca,Njemaca Talijana i dr govore i tvrde da su Filipinci jeftina radna snaga samo Cedo kaze da nisu.Zna covjek.Vidis da se i njima mora placat 400 evra.Neka prova sa Papuancima.Mozda bi oni radili za 50.

  44
  3
 30. Šta ćemo sad? Ni kao sobarice nećemo moći u te vrhunske firme raditi. E kakvi smo mi iz Novoga, ne cijenimo koliko se radi za našu dobrobit i prosperitet.

  36
  3
 31. Blago Iberostaru s njima. Dosta je samo uci na Tripadvisor i vidjeti sta im gosti pisu. Dzaba im hoteli kad je hrana katastrofa, sokovi razvodnjeni, voca nema, recikliraju iz jednog hotela u drugi… nije dovoljno samo sagraditi hotel, treba znati zadrzati goste. Sto se plata tice, otkad je standard za sobaricu 36 soba. Nek ponude i nasim ljudima smjestaj, hranu i 400 eura. Radice, nego sto.

  57
  2
 32. A sto samo Cedu trebaju filipinci, kako to da u Palm on Bay ne trebaju, niti u iberostar? Pa zato sto za razliku od Ceda ovo dvoje ispoštuju radnike do kraja, a ti Cedo nastavi da dr**s pa ce ti i Filipinci postat preskupi!

  39
  3
  • Ne samo čedu, trebaju i u banju da dodju filipinci da rade kao ugostitelji jer je ogroman manjak toga kadra veliki problem…no se trpi…još !

   17
   3
 33. Do kad će te vi reklamirati Čedu divljaka i njegove laži?Da je on normalan čovjek i da mu jedino nije cilj da ljudima uzme dušu sa 12-16 satnimradnim vremenom za pišljivih 400€ imao bi on i viška radnika ovdje .Misli li Vlada Crne gore ikad na običan narod osimšto jedino udovoljava željama tajkunskih divljaka i onda se pitate zašto se 75% mladi sprema da napusti Crnu goru.Ponašanje Čede i sličnih njemu je za osudu a ne za samoisticanje i reklamu.

  158
  6
 34. Zacinice nam kulturom i ljepotom naciju. Ne treba dati mjestanima 400€ platu, smjestaj i hranu, uvezite sve sto se moze uvesti a nase sve zgazite, pun pogodak. Naprijed!

  109
  4
 35. Kadar je nedostajuci zato sto se radi svaki dan za olatu ud 400e, pa zatim u novembru ides doma do aprila bez plate. Tako da plata vec pada na 200, pa onda kad uracunas svaki viken sto si radio a nije bilo placeno, plata spadne na 150e. Kakav je to posao, to nije posao to je zajebancija. Naravno ima filipinaca koji ce da dodju, odrade jednu sezonu, onda ce njih 10 da spava u garsonjeri i jede rizu 5 mjeseci i cekaju drugu sezonu.

  92
  6
  • Filipinci jesu vrijedni i rade za male pare ali mora sve biti ispostovano po ugovoru nema sa njima zajebancije za malu sitnicu ce strajkovati i to slozno svi u sred sezone.
   Hrana mora biti njihova i kako oni zele a jedu svaki cas kao termiti,ako riza nije kao po dogovoru odma strajk i sefu noz pod grlo.
   Treba poznavati njihov mentalitet i znati sa njima .
   Ko je plovio sa njima zna to ,dobri su ali raditi sa njima je mac sa dvije ostrice.

   20
 36. Sto velis to? Hoce da rade ali samo dobro placene poslove? A ne pricaj… cudni ljudi. Pa sto pricas onda da ti konobar i sobarica imaju vrhunske plate? I jesu li na te plate prijavljeni ili na minimalac? Kad se gadjas sa ovim iyjavama… nego nema ni drzave nj zakona.

  98
  4
 37. Prvo Cedomire lazes za slobodan dan jer ga imaju samo posebni slucajevi koji se za to izbore. To sto se tice radnika domacih. Filipince ne mozes da odires kao nase i moras im dati jedan dan slobodno. Jer nisu budaletine.
  jesi normalan da je 36 soba normalan broj soba inza to da je ok plata 700 eura?!?!?!?! Za necije zdravlje razvaljeno?!?!?! 36 soba nadam se da je greska u broju jer je 26 puno ali 36 mi zvuci kao da si lud!
  ti nemas problem sa radnicima nego sw menadzmentom divljim bezobraznim kome se na “dobro” vraca bas to sto su takvi prema ljudima iznad kojih rade. To jw jedno izivljavanje bezobzirno i bezosjecajno. I normalno – nece nas narod da radi. A zamisli u Njivice u iberostar i u Palmon oce. Zamisli kako to a?!
  Pozdrav iz kuhinje nekadasnji kolega.

  122
  2
 38. Kako bi bilo da SO HN dovede Filipince u Muzej? Njih dvoje-troje za po 400 evra i Opština bi rasteretila budžet! Filipinci dobro govore engleski jezik, a brzo bi naučili istoriju Novog!

  83
  4
  • A da dovedemo i Filipince za predsjednika drzave,vlade,za ministre,poslanike,
   direktore svega i svacega i da im damo max 400e platu.E tek onda bi nam
   svanulo,budjet bi bio prepun,i nitko ne bi pozelio da radi u drzavnoj upravi.
   Cedo i njemu slicni,a ima ih vala mnogo po Cg,zele robove,a ne radnike.
   Tesko da ce Filipinac doci da radi za te smjesne pare,cak i za njih je to
   premalo.Daj nasim radnicima min 700e za 8 sati rada,pa onda mudruj
   mili moj i preposteni Cedo.Dotle…….

   44
   1
  • Posto nas vrli predsednik ne zna ni beknut na engleskom,
   predlazem Filipinca za predsednika.Bar ce nas
   korektno predstavljat u svijetu,a uz to,ne treba
   sa sobom da vodi prevodioca kao doticni.
   Eto ustede u budjetu na prevodjenju,uz to on ce
   to obavljat za 500e,ne trebaju mu nikakvi tjelohranitelji,
   specijalci,limuzine…Razmislimo o tome.
   Korisno za sve nas,a ne moze da skodi.

   29
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code