Početna Kultura Film “Oaza” Grand Prix Filmskog festivala i nagrada Zoran Živković

Film “Oaza” Grand Prix Filmskog festivala i nagrada Zoran Živković

0
GRAD PRIX FESTIVALA –  VELIKA ZLATNA MIMOZA Filmskog festival – Montenegro film festival dodijeljena je filmu OAZA, koji na hrabar i filmski inovativan način otvara pred nama jedan svijet često zapostavljen i sklonjen od očiju društva. Oaza je film koji nas je duboko dodirnuo vodeći nas kroz ljubavni trougao štićenika doma za mentalne poremećaje i njihovog surovog okruženja u kome se oni bore za svoju slobodu da vole i da budu voljeni. Ovom filmu pripala je novoustanovljena nagrada – plaketa Zoran Živković.

To se navodi u saopštenju žirija 34. FFHN – MMFF, u kojem su bili: Tanja Bošković – predsjednica žirija, Petar Božović – član žirija, Sali Saliji – član žirija, Andamion Murataj – član žirija I Ivan Salatić – član žirija.

Zbog bogatstva filmskog jezika u rješavanju odvažne, ali relevantne teme, istraživanjem neudobnih teritorija sa prepoznatljivom autorskom rukom, dajući snažnu izjavu za današnje društvo, ZLATNA MIMOZA ZA REŽIJU dodjeljuje se rumunskom reditelju Radu Judeu za film Baksuzni kres ili luda pornografija.

“Trauma ratovanja se prožima kroz svaku porodicu, ali je još teže za udovice ostavljene da zarađuju za život i podižu djecu bez očeva”, navodi se u obrazloženju žirija.

Za izvanredno snažan performans portretisanja glavnog ženskog karaktera, koji prevazilazi sve barijere traumiziranog i konzervativnog društva, u priči koja istinito oslikava sudbinu žena u posljeratnom periodu ZLATNA MIMOZA ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU dodjeljuje se Yllki Gashi za ulogu Fahrije u filmu Košnica.

ZLATNA MIMOZA ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU dodjeljuje se Erđanu Kesalu za ulogu dr Kemala u filmu Potencijalni kandidat.

“Erđan Kesal nas je u filmu Potencijani kandidat svojom igrom glavnog junaka provukao na jedan jako realističan način i u glumačkom kontinuitetu, kroz život ljekara i vlasnika bolnice, koji po svaku cijenu želi da se domogne vlasti. Glumačkim stilom pristupa ovom karakteru i priča jezik filma, doprinoseći tome da doživljaj bude i više nego stvaran, što je bitno za svaki film”, navodi se u obrazloženju.

Direkcija 34. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival  i Centar film Beograd dodjeljuju nagradu “MILAN ŽMUKIĆ” – ZA POSEBAN DOPRINOS AFIRMACIJI FESTIVALA filmu Pucnji u Marseju reditelja Gordana Matića.

“Hrabrom upotrebom filmskih sredstava – kako faktografskih tako i dramskih, osvjetljava istorijske činjenice, koje je davno trebalo ispričati”, naveo je žiri.

NAGRADA “ŽIVKO NIKOLIĆ” – ZA SPECIJALNI DOPRINOS FILMSKOM IZRAZU dodjeljuje se direktoru fotografije Savu Jovanoviću, zbog osobenog filmskog izraza primijenjenog u kompletnom stvaralačkom opusu.

Žiri studentske takmičarske  selekcije Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala, u sastavu Marija Nikčević, Vuk Vuković i Igor Bošnjak, odlučio je da “ZLATNU MIMOZU” ZA NAJBOLJI STUDENTSKI FILM dodijeli filmu Velika dostignuća, u režiji Nikole Vučinića, studenta Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

SPECIJALNO PRIZNANJE ŽIRIJA dodjeljuje se filmovima:

–       Tišina u režiji Mirune Minculescu, sa Nacionalnog univerziteta za pozorište i film “I.I.Caragiale” u Bukureštu i

–       Pas i vetar u režiji Jovane Marković sa Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu.

Film Velika dostignuća u režiji Nikole Vučinića, studenta Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, iskrena je kritika političkog diskursa tranzicijskih država, koja vjerodostojno prikazuje kako političke “elite” vrijeđaju inteligenciju svom stanovništvu. To je, takođe, film koji eksplicitno govori o eksploataciji društvene svojine i  medijskog prostora od strane sumnjivog kapitala koji se stalno predstavlja kao investicija koja nam svima donosi to dugo očekivano blagostanje. Koristeći klasične elemente filmske režije i statične vizure, autor nam oslikava savremen i angažovan narativ, koji smješta u kadrove koji odišu teškim realizmom, gdje filmska slika preuzima na sebe veliki teret atmosfere priče. Koliko god nam se činilo da je film metafora na našu lokalnu priču, što i jeste, nažalost ova priča je univerzalna i dešava se upravo sada na bilo kom mjestu na planeti.

Film Tišina rediteljke Mirune Minculescu sa Nacionalnog univerziteta za pozorište i film u Bukureštu uspjeva da precizno uspostavi i prenese intimnu atmosferu porodičnog sloma izazvanog smrću djeteta. Rediteljka uspjeva da emotivno snažan narativ strukturira kroz diskretnu i sasvim nijemu gradaciju patnje dvoje ljudi, uz vješto i tehnički promišljeno korišćenje filmskog jezika. Uzimajući u obzir sam narativ i prikazan rediteljski pristup, prepoznajemo hrabrost da se rizikuje sa efektnošću postavljene dinamike i ritma. Ipak, rediteljka u ovom procesu pronalazi gotovo idealnu mjeru, koja film „Tišina“ ubjedljivo kategorizuje van okvira studentskog rada.

Kongruentnost scenarija, režije i produkcije posebna je vrijednost filma Pas i vetar Jovane Marković u produkciji Fakulteta za medije i komunikacije, zbog čega Žiri ovom filmu dodjeljuje posebno priznanje. Nježno i autentično, iskreno i bez pretencioznosti, autorka nas vješto poziva za svjedoke nove bliskosti koja, posljedično, preispituje čvrste i konačne odluke. Postepeno otkrivajući ličnosti dva glavna lika, rediteljka promišljeno razvija i njihov međusobni odnos koji nas vraća temama i idejama izvan tzv. nove normalnosti, čemu se Žiri posebno raduje, a čime autorka uspješno realizuje projekat generacijskog filma.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code