Početna Kultura Filmski festival od 1. avgusta: Bez podrške Ministarstva moguće otkazivanje

Filmski festival od 1. avgusta: Bez podrške Ministarstva moguće otkazivanje

2

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće održan u tradicionalnom terminu, od 1. do 7. avgusta, a Savjet i Direkcija festivala usvojili su niz odluka koje su važne za dalju pripremu i funkcionisanje ove manifestacije od nacionalnog značaja, saopštili su predsjednik Savjeta FFHN-MFF Nikola Vukčević i direktorica FFHN-MFF i JUK “Herceg Fest”, Gordana Krcunović. Međutim, problem trenutno predstavlja nedefinisana novčana podrška resornog ministarstva, zbog kojeg bi festival mogao biti skraćen ili otkazan. Savjet je, između ostalih, uveo novinu/nagradu – plaketu sa imenom Zorana Živkovića za najbolji film.

Ukoliko resorno Ministarstvo ne opredijeli novac, moguće otkazivanje ili skraćenje

Ozbiljan problem trenutno je nedefinisanost raspoloživog novca. Na žalost, iako su se Direkcija i Savjet više puta obraćali Ministarstvu prosvjete, kulture, nauke i sporta sa zahtjevom da obavijesti o iznosu sredstava opredijeljenom za realizaciju ovogodišnjeg FFHN – još uvijek nemaju konkretan odgovor. „Do početka održavanja festivala ostalo je manje od dvadeset dana, a kvalitetno obavljanje izuzetno važnog i obimnog posla koji tek predstoji je u direktnoj zavisnosti od novca Ministartva. U suprotnom, FFHN je u ozbiljnoj opasnosti da bude skraćen ili otkazan. Za iduću godinu, Savjet najavljuje rad na novom izdanju odmah od septembra 2021, smatrajući da je nužno da se svemu pristupi sa višemjesečnom brigom i pripremom“, navode u saopštenju.

Savjet je uveo novinu: uz nagradu za najbolji film (Zlatnu mimozu) istom filmu će se dodijeliti i plaketa sa imenom Zorana Živkovića, višedecenijskog direktora i producenta festivala, u znak sjećanja i zahvalnost za sve što je uradio za razvoj festivala i kinematografije regiona.

Selektori će se ubuduće birati preko javnih poziva

Takođe, donesena je odluka da se selektoru igranog programa Ivanu Bakraču produži mandat za ovaj festival, a da se selektori ubuduće biraju putem javnog poziva (selektori igranog, dokumentarnog i studentskog filma). Savjet je usvojio selekciju igranog programa selektora Bakrača. Prema pravilniku festivala, selektor je razmatrao filmove iz zemalja Balkana, ne starije od 18 mjeseci, sa uslovom da na festivalu moraju imati crnogorsku premijeru.

„Izuzetak u pogledu starosti filmova napravljen je za dvije crnogorske manjinske koprodukcije, koje su uvrštene u vantakmičarski program, a takvi izuzeci pravljeni su i do sada upravo samo za crnogorske produkcije i koprodukcije, sa željom da se poveća vidljivost nacionalne kinematografije. Filmovi koji su već prikazani u Crnoj Gori nisu razmatrani. Uskoro će selekcija filmova igranog takmičarskog programa biti zvanično predstavljena i u ovom trenutku teku administrativno-tehničke komunikacije sa njihovim producentima“, kaže se u saopštenju.

Prateći program Festivala je aktuelan i raznovrstan, te vezan za projekat Mreže festivala Jadranske regije.

Naime, tokom prošle godine, u vrijeme pandemije korona virusa, odgovorni ljudi iz direkcija četiri balkanska filmska festivala: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festivala autorskog filma (Srbija) i Filmskog festival Herceg Novi, odlučili su da se udruže i da prvi put naprave devetodnevnu online filmsku smotru. Kako je ta smotra urodila plodom, ove godine je dogovoren nastavak saradnje ali van online izdanja:

„U predselekciji ovog programa je oko 100 filmova, jer se radi koordinacija programa 4 festivala (da ne bi došlo do dupliranja filmova za zajedničku selekciju) i nakon 20-og jula selekcija će biti obznanjena. Svakako, u tom programu će biti predstavljeno 7 evropskih filmova (biće prikazani na tvrđavi Forte Mare u terminu od 23h, svakog festivalskog dana po jedan, a u terminu od 21h ići će naš tradicionalni program Kino Evropa, koji će sadržati od 5 do 7 najaktuelnijih filmova iz programa Kana, Berlina i Venecije). U dvorani Park biće prikazana dva Ex-Yu klasika iz programa Mreže festivala. Rok koji je Mreža postavila za završetak zajedničke selekcije vezuje se za završetak kanskog festivala“, precizira se u saopštenju.

Takođe, prateći program Mreže festivala za koji je naš festival zadužen – Kamp za mlade kritičare – je pokrenut, prijave su u toku, biće izabrano 6 do 8 polaznika, a 3 mentora su potvrdila učešće (iz naše zemlje je to Ivan Salatić – domaćin programa, iz Srbije – Vladan Petković, a iz Hrvatske Nino Kovačić, četvrti mentor je iz BIH i tu smo u procesu izbora njihovog predstavnika, koga predlaže SFF).

U čast uglednog crnogorskog i jugoslovenskog reditelja Zdravka Velimirovića, u pratećem programu, obilježiće se devedeset godina od njegovog rođenja u saradnji sa Crnogorskom kinotekom. Projekcija Velimirovićevog filma DAN ČETRNAESTI – koji je ove godine uvršten u selekciju festivala u Kanu (Cannes classic) biće uz ostvarenja LELEJSKA GORA i UMIR KRVI istog autora.

Nastaviće se saradnja sa Filmskim centrom Crne Gore, uz obostrano zadovoljstvo: Filmski centar Crne Gore obezbijediće jedan DCP projector sa pratećim sadržajima, te organizovati koktel-druženje sa gostima festivala.

Ove godine bez dokumentarnih filmova

Selekcija studentskog filma je u toku, a sektorka je Maja Todorović. Program dokumentarnog filma ove godine će biti izostavljen, iz niza organizacijskih i finansijskih razloga. Pitanja specijalnih gostiju festivala, svečanog otvaranja i zatvaranja su u toku. Nastaviće se saradnja sa Filmskim centrom Crne Gore, uz obostrano zadovoljstvo.

Ivan Salatić u žiriju Festivala

Savjet festivala je do sada održao pet sjednica i za predsjednika izabrao reditelja i redovnog profesora Univerziteta CG – Nikolu Vukčevića. Članovi Savjeta su: Goran Bjelanović, Vojislav Kilibarda i Gordana Krcunović, a čeka se imenovanje petog člana.

Ugledni žiri igranog filma ove godine je petočlan i dolazi iz šireg regiona: donedavni umjetnički direktor Pulskog filmskog festivala – Zlatko Vidačković (aktuelni potpredsjednik organizacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana – Fedeora), potom – osnivač i direktor Balkan panorama film festivala i profesor filmske režije Univerziteta u Izmiru, dr Sali Saliji, te glumica i počasna građanka Herceg Novog – Tanja Bošković.

U svojstvu člana žirija stiže dobitnik Srebrnog medvjeda za najbolji scenario na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2011. godine, Andamion Murataj koji živi i radi na relaciji Njujork/Tirana (višestruko nagrađivan za film The Forgiveness of Blood reditelja Joshua Marstona, reditelja nominovanog za Oskara za film Maria Full of Grace), koji je osnivač i direktor Balkan film marketa – Tirana, te osvjedočeni prijatelj crnogorske kinematografije). Novljanin, reditelj Ivan Salatić, predstavnik mlade generacije crnogorskih filmskih reditelja, dvostruki učesnik Venecijanskog filmskog festivala te dobitnik međunarodnih filmskih nagrada – zaokružiće petočlani renomirani žiri ovogodišnjeg festivala.

Pored navedenog, Savjet i Direkcija Festivala su razmotrile potrebu održavanja okruglog stola na temu budućeg profilisanja Filmskog festivala Herceg Novi. Postoji zajedničko mišljenje da bi trebalo ići u pravcu otvaranja razgovora o budućnosti festivala koji je počeo kao festival filmske režije.

2 Komentari

  1. E, pa ne može samo da prosite i moljakate..
    Daj država, daj opština, daj sponzori… Itd.
    A troši se nemilice, baca, putuje, najskuplji hoteli, večere, dnevnice ka pijani milioner.
    Osim toga, gdje su pare od ulaznica, sponzora… Trvrdjava koje imaju zaradu od nekoliko stotina hiljada eura..?
    Dobro je rasipanje i plati koliko ko zine i prodje pored Herceg Festa.

  2. Sto se od naplacenih ulaznica , ne ostavi za sledecu godinu. Pa ne bi zavisili od Ministarstva. Takodje i za festival Suncane Skale. Oba festiala mogu da finansiraju sami sebe . Od prodaje ulaznica. Da se nesto u ovome gradu desava . Ima tu jos mogucnosti . Siroke su mogucnosti za ljetnje manifestacije. Dajte malo se trznimo.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code