Početna Kultura Filmski festival od 1. avgusta, izostala podrška resornog ministarstva

Filmski festival od 1. avgusta, izostala podrška resornog ministarstva

2

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće održan 34. put od 1. do 7. avgusta na 4 lokacije u gradu i jednoj na Luštici u Klincima, pod motom „Suton, đir i film“. Kroz 4 selekcije, dugometražnog igranog filma, Kina Evropa, studentskoj selekciji i selekciji jugoslovenskih klasika biće prikazano oko 50 filmskih ostvarenja. Svjestku premijeru imaće film „Pucnji u Marseju“ Gordana Matića na Kanli kuli 5. avgusta. Ove godine izostali su filmovi crnogorske produkcije, ali će biti prikazane dvije crnogorske koprodukcije. Festival će 1. avgusta na Kanli kuli otvoriti jugoslovenski glumac Petar Božović, a te noći biće upriličene dvije projekcije, filmovi Jabuke i Polje maka.

Kako je saopšteno na prvoj pres konferenciji, filmovi će biti emitovani na Kanli kuli ( dugometražni igrani ), Forte Mare ( Kino Evropa i Adriatic audience award ) amfitetaru Dvorane Park ( selekcija studentskih filmova ) Dvorani Park ( jugoslovenski klasici ) i u Klincima na Luštici. Ove godine neće biti selekcije dokumentarnih filmova.

Poslovna direktorica festivala i direktorica JUK Herceg Festa, Gordana Porobić Krcunović, istakla je da ugovor o sufinansiranju festivala sa resornim ministarstvom još nije potpisan ali očekuje da će se to uskoro desiti, budući da su sredstva smanjena:

„Naš dodatni motiv da istrajemo u tome da se festival održi, su ličnosti koje su ostavile traga u hercegnovskom filmskom festivalu a napustile su nas u prethodnoj godini, a tu bih spomenula Pera Dubaneka, Milana Špičeka i Zorana Živkovića“, kazala je ona.

Ona je dodala da zajednička tema koja približava sve filmove u umanjenoj selekciji dugometražnog igrnog filma, na Kanli kuli je odnos sistema i pojedinca na Balkanu, jer je to aktuelna tema koja je došla do izražaja u periodu kovida.

„Selektovan je i film Dan četrnaesti Zdravka Velimirovića, pa ćemo u okvriu pratećeg programa održati omaž velikom reditelju a biće prikazana tri njegova filma, Dan četrnaesti, Lelejska gora i dokumentarni film Umir krvi, sve povodom 90 godina od njegovog rođenja i 60 godina otkada je ovaj film prvi put ušao u zvaničnu selekciju renomiranog Kanskog festivala. Ove godine je ponovo u selekciji Kan classic“, istakla je ona.

Na Luštici će kako je precizirala biti prikazana 4 filma.

Predsjednik Savjeta festivala, reditelj Nikola Vukčević, istakao je da je Savjet formiran 40 dana pred početak festivala za koliko je festival pripremljen.

„Novitet je inicijativa koja je u periodu korone počela kao online – Mreža festivala 4 najrelevantnija balkanska festivala, ove godine biće održana u klasičnom, biskoskopskom izdanju. Čast nam je da smo zajedno sa Sarajevo film festivalom, Zagreb film festivalom i Festivalom autorskog filma dio te mreže, koja eć pored posebnog vrlo ekskluzivnpg programa imati prateći program u domenu školovanja mladih ljudi, u domenu filmske kritike. Mislim da je to značajno. Dio tog programa Mreže festivala biće zajednička nagrada – nagrada publike, gdje će publika biti dio procesa dodjeljivanja“, objasnio je Vukčević.

On je objasnio da će ovogodišnja plaketa sa imenom Zorana Živkovića, biti dodata uz Zlatnu mimozu za najbolji film, jer je riječ o čovjeku koji je zadužio festival i kinematografiju regiona.

„Neke stvari se ne mijenjaju i Zoran ostaje sa nama i to je obaveza ovog festivala i zadovoljstvo nam je da će plaketa s njegovim imenom biti dio glavne nagrade“, kazao je Vukčević.

On je podsjetuio da je festival počeo kao festival filmske režije ali se u međuvremenu odustalo od tog koncepta, pa neki drugi festivali u regionu imaju ekskluzivnost da su festivali filmske režije. Stoga.

„Pozivamo naše drage goste i ljude od struke da nam se pridruže u jednoj vrsti otvorenog razgovora, kuda bi ovaj festival trebalo da ide. Ne sa ciljem da mun nešto umanjimo is tavimo ga u neku nezgodnu situaciju, već da ono što je sjajan bekgraund oog festivala podignemo na veći nivo u susret 35om festivalu“, istakao je on.

Selektorka sutdentskog programa, Maja Todorović, istakla je da je ove godine stiglo pregršt filmova sa 11 akademija, tako da će svek noći u prosjeku biti prikazano od 6 do 8 filmova.

„Nadam se da ćemo sljedeće godine moći da dobijemo više akademija, da uključimo Grčku i Bugarsku, sa kojima ove godine nijesmo uspjeli da se organizujemo niti su oni uspjeli da završe svoje filmove zbog čitave situacije. Bez obzira na sve to, dobila sam veliku količinu filmova i vidim da kreativnosti nije manjkalo, da su svi ti mladi ljudi nastavili da se bave svim temama koje ih lično i intimno diraju. Sve filmove pčovezuje činjenica da su iskreni u svom pristupu, da se bave nečim što ih zaista zanima, da istražuju ono što je njihovo okruženje i svijet, ne bave se trenutno aktuelnim stvarima, već njihovim problemim iz čega izlazi kvalitet njihovih filmova“, ustvrdila je ona.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo, istakla je da je Opština titular ovogodišnjeg festivala, nadajući se da će program zadovoljiti sve ukuse:

„Posebno je važno za Herceg Novi je održavanje festivala iz regiona i segment posvećen mladim stvaraocima. Vjerujem da ćemo uz podršku resornog ministarstva u jesenjem dijelu festivala, uz značajniju podršku, koncept festivala obogatimo i unaprijedimo“, istakla je Zambelić Pištalo.

Vukčević je istakao da će nagradu za životno djelo dobiti direktor fotografije Živka Nikolića – Savo Jovanović, što će se kako je rekao poklopiti sa projekcijom filma „Iskušavanje đavola“ te 20 godina od smrti Živka Nikolića.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa finansiranjem festivala, Krcunović Porobić je istakla da očekuje da se resorno ministarstvo konačno izjasni o visini budžeta, što bi moglo da iznosi oko 50 hiljada, ali će s druge strane Opština, kao titular festivala uvećati svoj udio u skladu sa mogućnostima, potvrdila je i sekretarka Ana Zambelić Pištalo. Ona je podsjetila da ministarstvo trebalo da pokriva 60% troškova, a Opština 40%.

Svci festivalski programi biće održani uz ograničeno prisustvo publike i poštovanje važećih epidemioloških mjera.

Sponzori festivala su: Minstarstvo kulture, prosvjete, nauke is porta, Opština Herceg Novi, JUK Herceg Fest, Filsmki centar Crne Gore, Crnogorska kinoteka, Creative Europe media i drugi.

2 Komentari

  1. Prisustvo ova dva opštinska uhljeba je degutantno i žalosno uzimajuči u obzir koliko su nesposobne. Činjenica je da za kulturu ne da nijesu dale nikakav doprinos u svom prošlom mandatu već ih treba pozvati na odgovornost zbog izuzetno lošeg stanja u kulturi grada. Kako ih samo nije sramota da sjede pored ova druga dva istinska Umjetnika i Stvaraoca?

    8
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code