FILMSKI GLAMUR U HERCEG NOVOM OD 1. DO 7. AVGUSTA

FILMSKI GLAMUR U HERCEG NOVOM OD 1. DO 7. AVGUSTA

215
0
Podijeli

filmski_festivalPreko 90 filmova, ”od Balkana do Mediterana”, četiri filmske pozornice, tri takmičarska programa i dvije premijere filmova u crnogorskoj produkciji, ključne su karakteristike ovogodišnjeg 26. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala od 1. do 7. avgusta. Festival će sjutra veče u 21 h na Kanli kuli otvoriti poznati ruski scenarista i dobitnik kanske nagrade, Pavel Lungin.

Glavni, takmičarski program je na Kanli Kuli, revijalni na Forte Mare, program dokumentarnih filmova na trgu Belavista, a program studentskih filmova kod Amfiteatra Hercegnovskog pozorišta. U takmičarskoj konkurenciji na Kanli Kuli je 12 filmova, od čega devet u konkurenciji za festivalske nagrade.

“Publika će imati priliku da odgleda i dvije crnogorske premijere filmova, reditelja Draška Đurovića – film “As pik”, u kome glavne uloge imaju Michael Madsen i Peđa Bjelac, kao i prvijenac Đorđija Mirovića – “More ljubavi”, rekao je na prvom pressu u Podgorici poslovni direktor festivala, Zoran Živković.

Picerija i restoran

Predsjednik Savjeta festivala Stevan Koprivica smatra da je interesantno što ćemo vidjeti i evropske nagrađene filmove, na tvrđavi Forte Mare, ali i one koje je na neki način finansiralo crnogorsko Ministarstvo:

“Vidjećemo filmove koji su nagrađeni na svim evropskim festivalima, filmove gdje je manjinski koproducent bila Crna Gora, filmove iz regiona gdje je participiralo Ministarstvo kulture Crne Gore i ove godine vidjećemo jednu malu posvetu reditelju Darku Bajiću” – navodi Koprivica.

Predsjednika opštine Herceg Novi Dejana Mandića posebno raduje što Festival prerasta ne samo lokalne i granice Crne Gore, već i granice regiona, jer je, kako je kazao, upravo više od regionalnog festivala.

Poseban kvalitet i draž festivalu već dvije godine daje program dokumentarnih filmova na Belavisti po izboru selektora Vladimira Perovića. Program dokumetarnih filmova je prvi put takmičarski i međunarodni žiri će birati najbolji dokumentarni film festivala.

Program studentskih filmova u amfiteatru Hercegnovskog pozorišta će takođe ove godine prvi put biti takmičarski. Filmovi studenata filmskih škola sa prostora bivše Jugoslavije u selekciji Srđana Koljevića nadmetaće  se za nagradu za najbolji studenstki film. Tokom festivala biće predstvljene knjige o filmu, a biće organizovan i okrugli sto o zaštiti autorksih prava kinematografa.

O glavnim festivalskim nagradama odlučivaće Žiri u sastavu – dramska spisateljica Milena Marković, reditelj Ademir Kenović i reditelj Vladimir Blaževski.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Herceg Novi, a u izvršnoj produkciji JUK Herceg Fest-a. Generalni medijski pokrovitelj je RTCG, a jedan od medijskih sponzora je i Radio Jadran.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code