Početna Sport Finale Virtuelne Tivatske regate: Pobjednik skipper Miloš Radonjić

Finale Virtuelne Tivatske regate: Pobjednik skipper Miloš Radonjić

2

Proteklog vikenda jedriličari u Boki su odigrali prvu Virtuelnu Tivatsku regatu, te termin koji je bio planiran za 14. Tivatsku regatu UNA Montenegro Cup  iskoristili su da se nađu u digitalnom okruženju iz svojih domova.

Foto: Jedriličarski klub Delfin Tivat / Yachting Club Delfin Tivat

Odjedrene su četiri regate u dva kvalifikaciona dana, te se od 32 učesnika 16 finalista nadmetalo u nedjelju u dvije finalne regate.

Pobjednik regate je skiper Miloš Radonjić i jedrilica Cpt MM Shining, dominatni krstaški jedriličari i u realnom jedrenju koji su prošle godine osvojili drugo mjesto u konkurenciji 2200 jedriličara na regati  Barkolana.

Na drugom je mjestu je skiper Petar Franović, jedrilica MM Shining Nika, a na trećem skiper Duško Bogdanović, jedrilica ZvijezdaMM, obojica članovi MM Shining posade.

Team MM Shining je namjenio pobjedniku izuzetno primamljivu nagradu za jedriličare, odlazak na čuvenu regatu Barkolana, te s obzirom da su odnijeli podbjedu odlučili su da je dodijele najbolje plasiranom jedriličaru iz klase Laser i Optimist na Virtuelnoj, gdje ih je učestvovalo ukupno petoro.

Nagrada je pripala Danilu Jončiću, jedriličaru JK Delfin koji se u finalu plasirao na 5. mjesto. Danilo je državni prvak u klasi Laser Radial, osvajač zlatne medalje na Balkanskom prvenstvu i nagrade Opštine Tivat za perspektivnog sportistu 2019.

Ogranizatori regate, JK Delfin i UNA Montenegro, su kroz  organizaciju takmičenja u viruelnom svijetu stekli jedno sasvim novo iskustvo. Najveći doprinos dao je mladi Filip Franović iz Kotora, koji je izradio mapu Boke Kotorske kako bi se regata jedrila na istom regatnom polju, što je veoma zahtjevan posao.

Jedriličarski klub Delfin Tivat / Yachting Club Delfin Tivat

Inicijator cijele akcije je Ilija Belan, jedriličar iz Tivta inače i kompetetivni igrač VirtuallSkipper5. Radivoje Popović iz JK Lahor omogućio je live stream finalnog dana takmičenja. Na ovoj regati svi jedriličari su imali iste jedrilice koje se u igrici ponašaju skoro sasvim isto kao u realnosti i jedrili su po regatnim pravilima koje igrica takođe simulira veoma dobro.

Virtuelna Tivatska regata je naišla na jako dobar odaziv jedriičara i njihovu podršku za ovakve događaje.

“Virtuelna regata se javila kao mogućnost da se u pandemijskim uslovima nastavlja jedriti, bez obzira na uslove u društvu. Jedrenje i u viruelnom svijetu, gdje se odigrala ova regata na visokom nivou, pokazuje svoju širinu i jačinu.  Neko bi rekao igrica, VirtualSkipper je zapravo simulacija jedrenja tako da je što se tiče toka takmičenja i takmičarskog duha, sve zaista bilo na nivou kao u realnom jedrenju.  Naši jedriličari su pokazali svoju ljubav prema ovom sportu. Zajednica nautičara u Boki, okupljena u trenutnim uslovima, pokazala je da je  jaka.” rekao je Frano Tripović, predsjednik JK Delfin.

VirtualSkipper5 je simulacija jedrenja prisutna na tržištu više od deset godina, koja je uspjela da sve izazove prirode i jedrenja prenese vjerno na naše kompjutere. Zanimljivo je pomenuti da je Svjetska jedriličarska federacija ( World Sailing) uspostavila saradnju sa kreatorima igrice VirtualRegatta, koja je novijeg datuma, te da se poslednjih  godinu dana organizuju zvanične regate.

Jedriličarski klub Delfin Tivat / Yachting Club Delfin Tivat

Više od petnaest država, među kojima su jedriličarske nacije poput Velike Britanije, Španije i Njemačke, godinama organizuju  državna prvenstva u virtuelnom jedrenju u saradnji sa nacionalnim savezima. Digitana simulacija jedrenja će biti i zvanični propratni događaj Olimpijskih igara 2024 u Parizu. Ipak, organizatori podsjećaju da je želja svih jedriličara i sportista širom planete da se što prije vrate na svoja regatna polja na moru, a da digitalne simulacije ostanu samo propratni dio života

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code