Početna Društvo Formirana radna grupa za suzbijanje ulova ribe dinamitom

Formirana radna grupa za suzbijanje ulova ribe dinamitom

3

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u skladu sa zaključkom Vlade od 30. avgusta ove godine formiralo reformisanu radnu grupu za suzbijanje upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u svrhu ulova ribe.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora, u ovoj radnoj grupi uključeni su predstavnici svih relevantnih državnih, naučnih i drugih institucija kao i predstavnici nevladinog sektora, koji su se prijavili na Javni poziv.

Pored predstavnika iz Direktorata za ribarstvo u radu ove radne grupe učestvuju i predstavnici: Ministarstva unutrašnjih poslova, Osnovnog državnog tužilaštva, Uprave pomorske sigurnosti, Lučke kapetanije, Nacionalnih parkova CG, Instituta za biologiju mora, Udruženje građana “Stop krivolovu”, Savez za sportski ribolov na moru i na slatkim vodama, kao i NVO “Green home”.

“Kao prva aktivnost ove radne grupe određuje se jasno definisanje narednih koraka, odnosno mjera i aktivnosti kroz Akcioni plan, koji će biti završen u što kraćem roku, kako bi se počelo sa realizacijom mjera i aktivnosti i bar donekle sanirali trenutno stanje”, navodi se u saopštenju.

Glavni zadatak ove radne grupe, kako su kazali, u budućnosti biće da posveti posebnu pažnju lokalitetima na kojima je izražena upotreba eksplozivnih naprava, kao i električnih uređaja i drugih nedozvoljenih alata u cilju ulova ribe, kao i identifikacija i procesuiranja zatečenih lica u krivolovu.

“Takođe je potrebno posvetiti pažnju i kontroli pijaca, marketa, restorana, kao i bliže upoznavanje javnosti o štetnim posledicama koje prouzrokuje upotreba eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata i opreme u ribolovu”, navodi se u saopštenju.

Ističu da će se u narednom periodu intenzivirati akcije protiv ovog vida devastacije prirodnih resursa.

Inspekcija za ribarstvo, Uprava policije kao i ribočuvarske službe će, kako su kazali, posebnu pažnju posvetiti pitanju neleganog ribolova na prostoru opštine Danilovgrad, Kolašin, kao i Skadarskog jezera.

“Ovom prilikom apelujemo na sve savjesne građane, sportske ribolovace, ronioce, privredne ribare, da prijave eventualne nelegalne aktivnosti, kako bi pomogli nadležnim institucijama da pravovremeno reaguju, jer samo zajedno možemo sačuvati naša prirodna bogatstva”, zaključuje se u saopštenju.

3 Komentari

  1. Nema tu sta da se formira komisija. Pohapsite nekoliko tih dinamitasa, fino na zatvorsku kaznu 10 godina, zatim jos 10 godina društveno korisni neplaceni rad na odrzavanju morske obale i rjesen problem. Cuj komisija za suzbijanje necega…. glupost!

  2. Treba I radna grupa za sprijecsvanje divljih deponija u zaledju Rivijere( Bijela, Baosic,Djenovica) koje svakodnevno prave nesavjesni gradjani I privatni prevoznici.Sve uz toleranciju komunalaca I Klasica licno.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code