Početna Društvo „Fortress ReInvented“ projektni partneri boravili u Herceg Novom

„Fortress ReInvented“ projektni partneri boravili u Herceg Novom

1

U okviru projekta pod nazivom „Fortress ReInvented“, u sklopu kojeg se u Herceg Novom sprovodi digitalizacija Kanli kule, kroz Kancelariju za međunarodnu saradnju, u Herceg Novom su u dvodnevnoj posjeti bili projektni partneri, odnosno delegacije Općine Klis, grada Šibenika i grada Zenice.

Kako je kazala za Radio Jadran načelnica Kancelarije, Simonida Kordić, jedan dio aktivnosti bio je vezan upravo za realizaciju ovog projekta, a slične aktivnosti sprovode se i u Klisu.

Picerija i restoran

– U Klisu imaju jednu veliku tvrđavu, koju će djelimično opremiti novcem iz ovog projekta, dok u Šibeniku rade nešto slično kao mi. takođe je riječ o opremi kojom se ostvaruje efekat tzv. proširene stvarnosti, tako da imamo zajednićke aktivnosti i zajednički upravljamo implementacijom ovog projekta – objašnjava Kordić.

Neki od projektnih partnera već imaju iskustva u implementaciji  projekata koje finansira Evropska unija, kao i iskustva o upravljanju kulturnim dobrima, koje su podijelili sa predstavnicima ustanova kulture u Herceg Novom.

To je bila tema drugog dana posjete, u okviru kojeg je održan i trening vezan za nove prakse i standardne u upravljanju kulturnim dobrima, pod nazivom “Razvoj i primjena novih tehnologija u interpretaciji kulturne baštine”.

– Neki inovativni pristupi, neka moderna rješenja prenijeta su i predstanvicima naših ustanova kulture. Kao i admisnitraciji u Opštini, koja se bavi pitanjima kulture, očuvanja kulturne baštine i upravljanjem kulturnim dobrima – navodi Kordić.

Delegaciju su činili predstavnici Muzeja grada Šibenika i predsvnici Javne ustanove kulture, koja se bavi upravljanjem tvrđavama u ovom gradu, zatim načelnik Općine Klis, Jakov Vetma i članovi projektnog tima, kao i predstavnici muzeja iz Zenice.

Projekat “Fortress ReInvented“ realizuje se u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, a vrijedan je 1,3 miliona eura.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code