Početna Društvo FORUM TO BE SECURE U BUDVI: CRNA GORA MODEL MIRA I ETNIČKE...

FORUM TO BE SECURE U BUDVI: CRNA GORA MODEL MIRA I ETNIČKE HARMONIJE

0

luksic_bd_forumVizija NATO ne može biti kompletna dok se ne zokruži držvama Zapadnog Balkana, ocijenjeno je na drugom To Be Secure (2BS) Forumu Bezbjednosni izazovi – Čikago samit: Šta zapadni Balkan može ponuditi, u Budvi. Forum se održava u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Vlade.
Crnogorski premijer Igor Lukšić ocijenio je da je završna Deklaracija NATO-a potvrdila da Alijansa ostaje dosljedna politici otvorenih vrata i da su sve zemlje koje dijele njene demokratske vrijednosti dobrodošle u klub.

 

– Nedavno održan Samit NATO-a u Čikagu je još jedna potvrda jedinstva o najvažnijim pitanjima koja se tiču globalne bezbjednosti. Podsjetiću da su formulisani dalji koraci na stabilizaciji prilika u Avganistanu, zajedničko razvijanje projekta „pametne odbrane”, raketnog štita u Evropi i jačanje kapaciteta za adekvatno suprostavljanje ‘cyber’ prijetnjama. Na taj način ova organizacija još jednom potvrđuje svoju relevantnost, kao i vitalnu ulogu koju ima u globalnom sistemu bezbjednosti, kazao je Lukšić govoreći u Budvi.
Premijer je, pored ostalog, kazao da ne može da se saglasi sa pojedinim tezama u kojima se iznosi skepticizam u pogledu potrebe daljeg širenja Alijanse.

– Savez treba da ostane otvoren za sve zemlje koje žele da se pridruže ukoliko dijele vrijednosti na kojima se zasniva bezbjedonosna integracija, jer se politikom proširenja obezbjeđuje efektivnost, a različitim internim mjerama podstiče efikasnost djelovanja – poručio je Lukšić.

Govoreći o crnogorskim vojnicima u Avganistanu, Lukšić je naglasio da će se povlačenje vojnika postepeno odvijati u narednom periodu do 2014. godine.

– Crna Gora je ostvarila značajne rezultate na planu međunarodne bezbjednosti i ona je model mira i etničke harmonije, rekla je američka ambasadorka u Podgorici Su Kej Braun, na otvaranjau Foruma To Be Secure (2BS) u Budvi.

Ona je dodala da se naši pripadnici vojske bore sa drugim pripadnicima NATO alijanse u Avganistanu i to pokazuje, da svaka zemlja, bez obzira na njenu veličinu, može da igra važnu ulogu u održavanju mira u svijetu i sprovodjenju bezbjednosnih misija.
Ona je kazala, da je za Crnu Goru, vladavina prava prvi prioritetni izazov i biće neophodne godine teškog rada, političke volje i teških odluka, koje država mora donijeti.
Generalni sekretar NATO-a za savremene bezbjednosne izazove, Gabor Ikodi je rekao da NATO sprovodi jednu novu integrativnu viziju, koja ne može biti kompletna, dok se ne završi posao u Evropi.
„Danas države Zapadnog Balkana, imaju novu mogućnost, da oblikuju budućnost NATO-a. Vi više niste žrtve onoga što se dešava u regionu, već ste aktivni i samosvjesni partneri u Alijansi”, kazao je on.
Predsjednik Atlanskog saveza Crne Gore Savo Kentera je podsjetio da je na Samitu u Čikagu, Crna Gora dobila ohrabrujuću poruku da nastavi sa reformama, kako bi što prije postala članica NATO saveza.
Predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović je naveo da bi Crna Gora trebalo da se učlani u NATO, jer ljepote koje ima treba zaštiti.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code