Početna Eco Fosili Orjena u Planinarskom domu “Za Vratlom”

Fosili Orjena u Planinarskom domu “Za Vratlom”

0

Izložba fosila Orjena biće otvorena u petak, 24 maja, u 20 sati u planinarskom domu “Za Vratlom”, a posjetioci će moći da je pogledaju do 26. maja, tokom trajanja manifestacije 20. Orjenski maraton. Organizator izložbe je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a domaćin planinarski klub “Subra”.

Izložbenu postavku čini 20 eksponata, od kojih 14 sa fosilima, primjerak kamena iz Đurića, te 5 eksponata sa rožnacima.

Kako je saopšteno iz lokalne uprave, namjera Agencije je da ovom postavkom izložbe fosila, koja se otvara na Evropski dan parkova, 24. maj, ukaže na još neke, široj javnosti manje poznate zanimljivosti planinskog zaleđa Herceg Novog, ali i podstakne njihovo još detaljnije naučno proučavanje.

Na Orjenu, u sedimentnim stijenama, pretežno na nadmorskim visinama između 1000 i 1400 m, česti su paleontološki nalazi morskih školjki iz perioda krede (od 145,5 do 65,5 miliona godina). To su takozvane rudistne školjke, gradioci sprudova. Duguljastih su oblika sličnih rogovima, ali i kornetu s poklopcem, spiralama itd. Ta grupa školjki je potpuno izumrla krajem krednog razdoblja (zajedno sa dinosaurusima i jos oko 70% drugih organizama), vjerovatno kao posljedica udara velikog meteora u Zemlju u blizini Jukatana.

U Crnoj Gori ima ih puno u krečnjacima spoljnih Dinarida, kojima pripada i Orjen. To su fosili koji znaju da dostignu veličinu i preko dva metra, ali ovi na Orjenu su pretežno skromnih dimenzija, često gusto zbijeni. U pojedinim zonama ih ima gotovo svaki kamen, pa se veoma lako uočavaju. Takav je slučaj na stazi Vratlo-pl. dom sa okolinom, dijelu Ubaljske planine, jugoistočnom podnožju Subre, ali i na drugim mjestima. Veći i bolje očuvani fosili mogu se vidjeti u nižim krajevima, bliže moru.

Osim fosila, izložen je primjerak sedimentne crvenkaste stijene staklaste strukture (đurićki kamen), prirodna sirovina gornjokredne starosti, koja je proslavila Kamenare, kao i zanimljivi komadi kremena (rožnac), veoma rasprostranjeni u određenim reonima Subre, gdje su inkorporirani u krečnjačke stijene. Sastoje se prvenstveno od silicijum dioksida.

Njegova tvrdoća je znatno veća od tvrdoće krečnjaka, tako da su rožnaci bili zbog te karakteristike i veoma oštrih ivica, omiljeni materijal od kojega su se u kamenom dobu proizvodile različite alatke.

Iz Agencije za razvij i zaštitu Orjena zahvaljuju na stručnoj pomoći u interpretaciji sakupljenih nalaza muzejskom savjetniku, pomoćniku direktora za muzejske poslove u Prirodnjačkom muzeju u Podgorici, Goranu Ćulafiću.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code