Početna Društvo Foto: Davno nije bilo toliko ribe u moru, a manje prolazila u...

Foto: Davno nije bilo toliko ribe u moru, a manje prolazila u restoranima

14

Mnogi bokeljski ribari ovu godinu, koju je obilježila pandemija korona virusa, pamtiće po dobrim ulovima. Nema kruzera, jahti i drugih brodova, plovni putevi su slobodni. U zaliv su se vratile i neke vrste kojih godianma nije bilo, poput sardele i inćuna. Ali tu su i škombri, palamide, luce…

Podbacila je nautička sezona, pa morski eko svijet doživljava renesansu. Nije rijetkost vdjelti u Bokotorskom zalivu delfine, kod Luštice ajkule, nedavno čak i kita.

Ipak, mnogi ribari se žale da nemaju kome prodati ribu, restorani nemaju prometa, na pijacama i u ribarnicama nema kupaca ni blizu kao ranijih godina. Nema narod ni novca da plati dobar komad ribe. Često dio ulova zato završi opet u moru, jer zamrzivači su krcati.

U Novome renovirana ribranica nikako da se otvori. Škveranski ribari nam pričaju da zato umjesto 4 puta kao lani u ovo doba idu na more samo dva puta. Osim toga svi se sada bave ribanjem i prodajom ribu. Dosta je nerigostrovanih, tvrde oni. Prodavci nam kazuju:

“Nabolje nam prolaze mamci za ribu, sardele, mekušci, gambori…Jer, pola grada riba”

Da davno nije bilo toliko ribe priča nam i poznati tivatski ribar, Ivo Deković. Na moru je od pete godine, skoro 6 decenija. Pamti ulove i do 500 kg. Posljednji od juče bio je preko 350 kg. On ima kome da proda ribu, koju lovi na parangale, brodom od 12 tona. Snabdijeva eksluzivne restorane u Boki i Crnoj Gori, a i u svojoj ribarnici u Donjoj Lastvi gdje brzo svi znaju kada dolazi sa svježom ribom.

– Ribe ima koliko hoćete. U Boki se nije hvatala sardela 30 godina, a danas je ima i druge plave ribe na svaki kraj, tune su i sabljarke došle u kraj. Lovimo nas troje na otorenom, u međunarodnim vodama. Tri ure plovimo dok se ne zaustavimo. Prethodno se javimo u Zelenici graničnoj policiji. Jer 12 milja su teritorijalne naše vode, a da bih ribao sa ovoliko parangala moram imati prostora. Ne kočarim, radim samo sa “živom” ribom.

Ulovili smo ovoga puta sardela dosta, nekoliko lijepih škarpina, a malih 7-8 kašeta, raža, dest kašeta luca, 7-8 kašeta kokota, jednu tunu, jednu sabljarku….skoro 400 kila. Bilo je puno naroda u prodavnici kada smo došli s ulovom. Da je kojim slučajem dobra turistička sezona bio bi raj, ali ne možemo se žaliti – priča Deković.

Svu frešku ribu stavljaju u veliki frižider odmah na brodu, koji je do pola pun suvog leda, pa kada dođu doma sve ide u komore i zamrzava se na -20 stepeni.

– Imamo domaće tržište, dosta kupaca iz Podgorice, Nikšića, Budve, Kotora, Herceg Novog, koji mogu uvijek računati na našu malu firmu “Montenegro fishing”. Ribamo cijele godine, u zavisnosti od vremena. Kada je lijepo more, kad nije jugo, neverini, izlazimo i budemo i dva dana na brodu. Obično izlazimo jednom sedmičmo. Imamo podršku države, subvencije na gorivo, alate – navodi Ivo Deković.

Slogan kojeg se drže Dekovići je poznat: “Svježe iz mora brzo do stola” . Ne treba uvoziti ribu kada je dosta naše jadranske, ubijeđen je ovaj iskusni tivatski ribar.

14 Komentari

 1. Evo imam rješenje za probleme ribara: snizite cijene ribe i dobićete nove kupce, a to je – čuveni narod. Narod, naime, živi na moru ali nema novaca da kupi ribu. Oni koji su u mogućnosti da se hrane ribom, kupuju subotom na pjaci, a ovi ostali povremeno, kad prodavci dodju ispred zgrada u kojima žive.
  Za Uskrs sam doživjela da su sarduni umjesto 3e, kao obično, bili čak 4e. Stvarno sam doživjela šok – pa bilo je sve “zaključano”, vanredno stanje u gradu uslijed Korone, naivno sam čak očekivala i niže cijene. Ali avaj…
  Zato i sada ovo čitam u blagom stanju šoka – sve su solucije predočene, iskukalo se na sav glas ali niko ne nudi rješenje! Smanjena zarada ali ipak zarada! Zato mislim da je i bolje da propadnemo ovog puta ali skroz. Jer čovječe, ako sada ne vidiš da ćeš biti gladan uskoro ako nemaš kome prodati ribu, ti si bespovratno izgubljen… I bahatosti, zašto ne reći!
  Svi primjeri snalažljivosti turističkih poslenika iz susjedne Hrvatske, svedeni su na isto a to je snižena cijena, ili čak “jedna cijena za dvije osobe”. Čitala sam nedavno u njihovim dnevnim novinama da se vile sa bazenom iznajmljuju za 40e dnevno i pomislila kako vanredna vremena traže i vanredne postupke, ali da zarade mora biti, i da im je odluka dobra. No, naši pametnjakovići ne misle isto – kad propadaju žele da propadaju otmeno i ne radeći ništa ali kukajući na sav glas. Ili…što je još gluplje, zadužujući se kreditima, jer to je IN. ???!!!

  29
  1
 2. Gledam sliku sa sabljarkom …
  U EU postoji propis da su sabljarke i tune iznad 80 kg težine zabranjene za jelo. Sve su do te mjere kontamirane teškim metalima (olovo, živa, kadmijum…) da je EU bila prinuđena da izda ovu zabranu.
  U Crnoj Gori to uopšte nije tema: prodaje se i jede sve što se ulovi! Što veća riba to veća zarada!

  13
  9
 3. Nije on problem čovjek ima dozvolu profesionalnu problem su sporcki ribolovci koji vataju ribu u mrijestu i spuštaju cjenu ribe . Za sport je dozvoljeno 3 kg dnevno ili jedna riba pa koliko god da je kila može i 100kg jedna riba biti, dozvola za sport je 30€ za godinu i ubijaju profesionalce sa cjenom dok je ovim ljudima dozvola 2-3 hiljade i još doprinosi i porez … Zaštititi more treba a svako može da uhvati da jede doma ali prodaja i izlov sada pagra i zubatca je loša stvar sportisti…

  13
  8
  • Ne nego more treba dati profesionalnim ribarima njih tu nekolicini I da niko drugi nesmije ribu uvatit. Zasto obican gradjanin nebi kupio ribu jeftinije nego sto je prodaju profesionalni ribari.

   16
 4. Kako nije bilo sardele 30 godina kad dugo vec dolaze ispod zgrada prodavci i prodavaju svjeze sardele? Jel to tovljena sardela ili sta je u pitanju?

  14
  16

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code