Početna Ke Nova Foto: Djeca ozarila lice Herceg Novog

Foto: Djeca ozarila lice Herceg Novog

9

djecija povorka 1Tokom popodneva Herceg Novim je prodefilovala prva “Mimozina” dječja cvjetna povorka koja je ozarilla lica ne samo maskiranih mališana, već i brojnih posjetilaca. Oko 150 u cvjetove maskiranih Novljanki i Novljana, u 13 grupa, sa Gradskom muzikom, mažoretkama, animatorima, uljepšali su 47. Praznik mimoze.
Ovaj dan čekala su djeca iz hercegnovskih vrtića, kao i najmlađi osnovci, koji su u cvjetnoj povorci defilovali od parka Boka do gradskog Trga. Svaka grupa dočarala je neku autentičnu biljku ovog podneblja, pa su se mogle vidjeti razne maske bršljana, divlje narandže, bogumile, palme, magnolije, oleandera, kamelija, kaktusi, agave, šipak, datula, a najprije mimoza.
Na trgu su mališani i zaplesali, po naučenim koreografijama. Bila je to prava slatka i razdragana mimozina cvjetna žurka. Vaspitačica Barbara Stanišić priča da su u pravljenju maski za djecu pomogli roditelji, vaspitači i učitelji, a priprema je trajala oko mjesec.

Ovaj, novi program Praznika mimoze bio je zamišljen kao prateći uz izložbu cvijeća, ali ga je loše vrijeme pomjerilo za sedam dana.
– Naša ideja je bila da aktiviramo energetski potencijal najmlađih Novljana. Do sada su, uglavnom, bili svedeni na kreativnu pasivu i diktate. Ovdje smo u sardnji sa svim školama i vrtićima još prije tri mjeseca dogovorili da napravimo tematsku feštu i maskenbal, gdje će svaka škola-grupa, imati svoj cvijet. Pored toga što je ovo atraktivno pravimo pripremu mlade generacije koja će rasti sa mimozom i praznikom, koja će se aktivno uključiti, a ne samo posmatrati događaje. Jer, maska nije samo manitanje po ulicama, fešta sama po sebi, nego jedan kreativni način mišljenja od antike do danas – kaže direktor “Herceg festa”, Stevan Koprivica.
Uz veliki trud vaspitačica, nastavnika i malenih Novljana, ne samo da su osmišljene dobre maske, već i koreografije. Prvu cvjetnu dječiju povorku pamtićemo po dobroj ideji i realizaciji.

9 Komentari

  1. Bilo je divno, maske fantasticne! Kad već prebrojavate – organizovane , skolske djece bilo je 280, sto je mnogo vise od 150. Pored djece iz skola 50-tak maskiranih malisana . Pricamo o grupama. Mimo grupa djeca su bila maskirana samoinicijativno tako da broj djece definitivno nadmasuje broj koji ste vi naveli. Sve skupa nije vazno, ostaje cinjenica da je ovo jedan od najljepsih programa Praznika!

  2. Na fotografiji djece ispid sata vidi se da ih je bilo mnogo vise od 150. Ovo je bila prava kruna ovogodisnje mimoze i pokaazatelj sta se zeli i postize. Bravo za koncepciju organizaciju i divne nastavnice i vaspitacice a nadasve za nasu djecu.

  3. NADAMO SE DA CE OVE NOVE GENERACIJE ODRASTI U ZDRAVOM I PROSPERITETNOM DUHU I DA CE IZOLOVATI SVE VLASTODRSCE KOJI POSLEDNJIH 25 GODINA URNISU OVAJ PRELIJEPI GRAD NA ZASLUZENI OLTAR POKAJANJA.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code