Početna Ke Nova FOTO: NAKON 150 GODINA TAJNO BRDO IZNAD NOVOG NIJE VIŠE TAJNA

FOTO: NAKON 150 GODINA TAJNO BRDO IZNAD NOVOG NIJE VIŠE TAJNA

0

Tajnog brdo, uzvišenja koje dominira nad selom Kameno i hercegnovskim zaleđem na 490 m nadmorske visine, je istorijsko mjesto i nakon vijek ipo je pristupačno posjetiocima.

Članovi Sekcije za markacije i vodičku službu Planinarskog kluba „Subra” završili su posao na markiranju prilaza do Tajnog brda.
Markiranje staze do vrha i postavljanje natpisa jedna je od više etapa u radovima koji bi trebalo da rezultiraju da Tajno brdo postane lokalna turistička atrakcija, navode iz “Subre”. Prve korake napravila je još prošle godine MZ Kameno – Žlijebi, čijim zalaganjem je raščišćen od vegetacije austrougarski pristupni pješački put. On počinje od starog puta Meljine – Kameno i uz 8 serpentina izlazi na vrh. Danas se na vrhu nalaze ostaci bistjerne, vojnih položaja, zaklona i zgrada, a sve to iz različitih vremenskih razdoblja.
Tajno brdo je predstavljalo nekada značajni utvrđeni vojni položaj. Nakon 1869.godine odnosno Krivošijskog ustanka, austrougarska vojska zaposjela je ovu isturenu kotu, a vojna upotreba se od tada protegla sve do 1999. godine, kada je mjesto koristila Vojska SRJ u toku NATO bombardovanja.
– Međutim, Tajno brdo ima i stariju vojnu ulogu, a najpoznatiji događaj je Kotobiljska bitka, kada su 30. septembra 1687. godine domaći ustanici i Crnogorci iz zasjede sa Tajnog brda i okolnih vrhova napali i teško porazili tursku vojsku i na taj način napravili prekretnicu u borbi za oslobođenje Herceg Novog – podsjeća Željko Starčević iz PK “Subra”:
Tajno brdo nudi atraktivan spoj istorije i prirode, pa novski planinari očekuju da će vremenom ovo mjesto biti sve posjećenije, pogotovo što se sa vrha pruža jedan od najboljih pogleda na ulaz u Boku Kotorsku.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code