FOTO: Nakon gradnje igloa prezentacija starih puteva u zaleđu Herceg Novog

FOTO: Nakon gradnje igloa prezentacija starih puteva u zaleđu Herceg Novog

2
Podijeli

gradnja igloa 260116 4U nizu aktivnosti na popularizaciji zaleđa Agencija za razvoj i zaštitu Orjena večeras će u MZ Herceg Novi (kod Sat kule), u 18 h, organizovati prezentaciju „Austrougarski pješački i kolski putevi hercegnovskog zaleđa“.
Biće to uvodna prezentacija iz edukativno-promotivnog ciklusa „Upoznaj bokeško zaleđe“. Za ovu priliku je predviđeno upoznavanje građana sa istorijskim, kulturnim, ali i privrednim značajem očuvanja ovog dijela graditeljskog nasljeđa.
Inače, uoči drugog polugodišta mnogim školarcima iz Herceg Novog bio je uzbudljiv vikend u planinarskom domu „Za Vratlom“ (1160 m), gdje se okupilo 60 planinara, izletnika, roditelja sa djecom. Program je bio posvećen učenju tehnike gradnje igloa.

U prijepodnevnim satima, na minus 11 nikome nije naročito smetala hladnoća. Na livadi pokrivenoj snijegom počeo je da niče objekat od zaleđenih sniježnih kocki. Uz pomoć mnoštva složnih ruku je završen u ranim popodnevnim satima.
Razlika u temperaturi je odmah bila evidentna, jer, ma kako to na prvi pogled zvučalo čudno, iglo ima zahvaljujući sniježnim zidovima odlične termoizolacione osobine, te se u njemu temperatura penje dosta iznad nule.
– Gradnja igloa, kao i ostali, prethodno organizovani događaji, je pokazala da se proporcionalno uloženom trudu u osmišljavanju ponude, povećava i posjeta zaleđu, te da je to put kojim se bez nekih velikih ulaganja može postići vidni napredak u otkrivanju Orjena – kaže v.d. rukovodilac Agencije za zaštitu Orjena, Željko Starčević.

Picerija i restoran

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code