FOTO: POMORSKA VJEŽBA ADRIAN POOL14 SPRIJEČENO ZAGAĐENJE MORA I OBALE

FOTO: POMORSKA VJEŽBA ADRIAN POOL14 SPRIJEČENO ZAGAĐENJE MORA I OBALE

153
0
Podijeli

Mornarica Vojske Crne Gore organizovala je vježbu u akvatorijumu tivatskog zaliva, u saradnji sa civilnim sektorom i Mornaricom Republike Slovenije, kojom je simulirano i spriječeno zagađenje mora i obale poluostrva Luštica.

Evo i kako je isplanirana: U jutarnjim časovima obalska stanica u Baru dobila je signal za pomoć sa jahte „Neverina”, koja se nalazila u tivatskom zalivu. Jahta je trebalo da uplovi u marinu Porto Montenegro. Međutim, nasukala se na plićini Tunja. Kao posljedica toga došlo je do probijanja oplate broda. Opasnost od potonuća jahte je mala, ali je prilikom nasukivanja došlo do curenja nafte u more.
Brod se udaljio prema sredini tivatskog zaliva, a usljed sjeveroistočnog vjetra kretanje naftne mrlje je u jugozapadnom smjeru. Postoji opasnost i od zagađenja obale na poluostrvu Luštica u blizini vojnog objekta Petrovići. Centar za koordinaciju traganja i spašavanja na moru MRCC je aktivirao nacionalni plan za borbu protiv zagađenja mora i uzbunio Upravu pomorske sigurnosti Bar, Mornaricu Vojske CG, Graničnu pomorsku policiju, Lučku kapetaniju Kotor.
Komandant mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda, Darko Vuković je pozivajući se na Adrian inicijativu pozvao u pomoć slovenački brod Triglav, koji se nalazi u vodama Crne Gore. U akciji bezbjednosti plovidbe i očuvanju mora učestvovalo je 150 pripadnika Mornarice Vojske CG sa svojim plovilima, jedinicama za spasavanje i pomorskog odreda. Granična pomorska policija sa novim patrolnim brodom „Herceg Novi”, Lučka kapetanija Kotor sa svojim plovilom, Direktorat za vanredne situacije MUP-a, kao i dva helikoptera vazduhoplovstva Vojske Crne Gore.
– Danas se pokazalo da od onog momenta kada brod isplovi dva do tri sata je potrebno da se kompletni efektivi dotegle na lice mjesta i preduzmu određene akcije da ne dođe do širenja zagađenja mora. U prvoj fazi je priprema efektiva, a ova druga faza same akcije na moru trajala je dva do tri sata. Vježba je bila kompleksna za samo planiranje. Učestvovao je i civilni i vojni sektror, došlo je do rješenja koja su u praksi primjenljiva. Bila je i međunarodna, jer su primjenjeni u komunikaciji i drugi standardi – kazao je novinarima i ekipi Radija Jadran, nakon vježbe na remorkeru „Orada”, komandant Mornarice, Darko Vuković.
Zakon o zaštiti mora od zagađenja sa plovnih objekata usvojen je sa ncionalnim planom 2011. godine i predviđa formiranje zajedničkog tima za reagovanje u ovakvim situacijama, podsjetio je direktor Uprave pomorske sigurnosti i nacionalni komandant u ovakvim situacijama, Vladan Radonjić. Takođe, 2011. odlukom Vlade je osnovana i inerresorna radna grupa za nadzor i konrtolu pomorskog saobraćaja i zaštitu mora od zagađenja.
Kao dio zajedničke vježbe Adrion pool 14 danas je bio uključen i višenamjenski patrolni sovenačaki brod VNL Triglav 11.
– Mi smo iz Triglava puštali branu u more naduvanu vazduhom, a onda smo je razvlačili i spojili sa branom koju je puštao remoreker „Orada” ,opkolili smo naftu i spriječili zagađenje – objasnio je Rok Kamanšek iz Uprave za zaštitu i spašavanje Slovenije.
Saradnja svih zemalja Adriona u slučaju ekoloških incidenata na moru dobiće i novu dimenziju, jer je po riječima komandanta Mornarice, kap. Vukovića u toku potpisivanje multilateralnog tehničkog sporazuma koji će stvoriti pravne pretpostavke za angažovanje plovnih sastava kako u vježbama, tako i u stavarnim situacijama. Jer, borba protiv zagađenja mora je jedan od zadataka Mornarica regiona.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code