FOTO PRIČA: OD PRVOG VOZA U ZELENICI DO NARUŽENOG SPOMEN VAGONA U...

FOTO PRIČA: OD PRVOG VOZA U ZELENICI DO NARUŽENOG SPOMEN VAGONA U IGALU

205
0
Podijeli

Foto: Kolekcija Petar SavićNa razvoj željeznice u Crnoj Gori Novljane je ovog vikenda ponovo podsjetio Josip Weber izložbom fotografija i fotomonografijom naslovljenom “111 godina željeznice u Crnoj Gori”.

 

Proteklih godina autor je imao slične promocije, ali one uvijek izazovu pažnju i vrate nas “u zlatno” doba crnogorske željeznice. Jer, gdje je god prošla pruga, donosila je prosperitet, pa i u Boki Kotorskoj.
Pogledajte neke od fotografija do kojih je došao Josip Weber. One zaista imaju neprolaznu vrijednost, za raliku od jedne “žive” slike. Novljani, Igaljani i njihovi gosti godinama prolaze pored nje. Često se i zgroze. Weber je prije par godina bio darodavac ili inicijator da se u Igalu postavi jedan vagon u znak sjećanja na 16. jul 1901. godine, kada je na tlo današnje Crne Gore prvi put uz pisak u Zeleniku stigao voz na parni pogon.
Pruga Gabela – Hum – Uskoplje – Zelenika ukinuta je 1968. godine, a vagon u Igalu trebalo je da podsjeća na to doba. Na žalost, potpuno je devastiran, svratiše beskućnika i meta nasilnika. Nije ni na dobroj lokaciji i vjerovatno će morati da se izmjesti. A nije ni jasno kome pripada i ko o, sada već, vagonu-ruglu, treba da brine.

Picerija i restoran

Foto: Alfred Luft 1959. godine

Osoblje stanice Zelenika 1962. godine

Foto: Alfred Luft 1959. godine

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code