Foto: Testiranje postrojenja za preradu otpadnih voda u februaru

Foto: Testiranje postrojenja za preradu otpadnih voda u februaru

5
Podijeli

postrojenja za preradu otpadnih vodaU Meljinama, na lokalitetu Nemila nakon tri godine od početka gradnje, završen je građevinski dio, 9,5 miliona eura vrijednog, postrojenja za preradu otpadnih voda. U februaru se očekuje probni rad i spajanje sa kolektorskim sistemom. Postavljena je sva mehanička i elektro oprema i preostalo je uređenje terena.
Imperativ je da se tokom janura zavše radovi na prioritetnoj dionici kolektorskog sistema Forte Mare -Savina-Meljine-Nemila. Sve otpadne vode od Meljina do Igala biće tako sakupljene i prečišćene u postrojenju koje će biti pušteno u probni rad. U ovo nas na terenu uvjerava inženjerski i rukovodni tim glavnog turskog izvođača Mass Gintaša, a u kvalitet radova iz nadzorne kompanije “Dahlem”.
Mass Gintaš je sa lokalnim podizvođačima iz Novog i Podgorice, na površini od oko 17 hiljada kvadarata izgradio modernu fabriku za potrebe 65 hiljada stanovnika do 2058 godine. Sve je počelo 8.juna 2012, a trebalo da bude gotovo 24.juna 2014. Kašnjenje od godinu, po riječima project menadžera Mass Gintaša, Ivana Srtamenkovića, uslovljeno je radovima na kolektoru, koje izvodi “Ćeltikćoglu” i koji takođe kasne više od godinu:
Ivan Srtamenkovic– U fazi smo završnih radova na spoljnoj infrastrukturi, elektrodistributivnih kablova, pripreme saobraćajnice. Svi objekti su konstruktivno završeni, od zgrade sa rešetkom, upravne zgrade, kompresorske stanice, zgrade uguščivača mulja, rezervoara za protivpožarnu i sanitarnu vodu, zgrade za dehidrataciju mulja i stanice za koagulacju,k ao i završnih jedinica za mjreneja protoka na izlazu i na dezinfekciji i naravno velikih bazena za vodu. To je 96% završenog posla na postrojenju, koje će prečišćavati sve otpadne vode od Igala do Kamenara.
U pumpnu stanicu Meljiene sakupljaće se sve prljave vode, a odatale će ići do posotrojenja na mehaničko i biološko prečišćavanje. Biće tako “obrađene” ispuštane u more, na 1300 metara od obale prema Rosama, ispustom koji je još ranije završen. Prije toga biće obavljena iI dezinfekcija vode.
David MatićDavid Matić iz “Dahlema” tvrdi da je kvalitet izvedenog posla potvrđen njihovim potpisom, u skaldu sa glavnim projektom i u skladu sa najboljom praksom.
– Očekujemo testiranje i prijem otpadnih voda tokom februara, a konačan završetak svih radova krajem marta – kaže Matić.

 

 

Šta sa muljem?

Picerija i restoran

postrojenja za preradu otpadnih voda 2No, ostaje problem mulja, priznaju naši sagovornici i očekuju tim povodom odluku investitora,Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, odnosno, opštne Herceg Novi. Savjetnik za investicije predsjednice Opštine, Dušan Radovć, kaže nam da je skladištenje mulja problem za koji nema rješenje ni EU, ali da u lokalnoj upravi rade da ga prevaziđu. Postoji nekoliko mogućih metodologija za transport i skladištenje mulja koji se stvara nakon prečišćavanja otpadnih voda i čijom preradom jedan dio može čak da se koristi.

Njivice i Kamenari izvan sistema?

Početak i kraj hercegnovske rivijere, Kamenari i Njivice u ovoj fazi projekta neće imati infrastrulkturu za sakupljanje i transport otpadnih voda do pumpne stanice u Meljinama, odnosno postrojenja u Nemiloj. Prema riječima Radovića, taj dio posla na kolektorskom sistemu u planu je od septembra.
Inače, Vlada i KFW banka, predvidjeli su 5 miliona eura za novu fazu projekta poboljšanja vodosnabdevanja i kanalizacione infrastructure u hercegnovskoj opštini.

Sekundarna mreža i kanalizaconi priključci

postrojenja za preradu otpadnih voda 3Izgradnja kolektora iI postrojenja za preradu otpadnih voda, koji prema ugovorima treba da koštaju oko 30 miliona eura ništa neće značiti bez dobre sekundarne kanalizacione mreže. U opštini tvrde da je gradsko područje, Igalo, ušće Sutorine, sve do Poda i Tople 3, pokriveno sekundarnom mrežom. No, to je samo 70 odsto područja opštine. Činjenica je da i dalje postoji preko 70 direktnih kanalizacionih ispusta u more, a da na gradsku mrežu nisu prikopčani Zelenika, Kuti, Kumbor, dio Đenovića, Baošići, Bijela, Kamenari,a na drugoj strani Njivice, Drenovik, Sušćepan, Trebesin….
Tokom iduće godine zajedno sa Vladom biće definisani rokovi izgradnje sekundarne mreže i realizacija mjera iz nove faze projekta za Crnogorsko primorje, navode iz lokalne uprave.

Veći računi za vodu i kanalizaciju neminovni

pumpna stanica meljinePriključak na kolektor, izgradnja sekundarne mreže i troškovi za prečišćavanje otpadnih voda predstvljaće sigurno “udar” na budžet građana, ali to je neminovno da bismo ostvarili razvoj uz čistu životnu sredinu i zaliv. Procjenjuje se da bi samo priključak na novu mrežu mogao koštati građane 250 eura. A biće povećani i računi za vodu i kanalizaciju zbog sistema prečišćavanja otpadnih voda.
U svakom slučaju, uslijediće nova odluka o komunalnom redu, kojom će svi morati da imaju priključak na gradsku mrežu. Biće dat rok građanima do kada moraju da se spoje. Ukoliko to ne učine komunalna policija će imati ingerenciju da se vlasnici objekata isključuju dok ne obave obavezu prikopčavanja.

Hoće li do ljeta biti u funkciji kolektor ?

kolektor citadela 2 091115Po dinamičkom planu, potvrdama i garancijama izvođača kolektora, turske komapnije “Ćeltikćoglu” i njegovih podizvođača, tokom maja biće završeni svi radovi na kolektoru i vodovodnom sistemu i priključcima. Neophodno je zato da pojačaju na rivijeri broj ekipa na četiri. Za novi kolektor treba položiti još kilometar i 100 m cijevi. U Đenovićima je duboka dionica i treba izgraditi pumpnu stanicu.
Bitna su i testiranja cjevovoda, koja treba intezivirati. Do sada je položeno 28 km cijevi, a preostalo je još 10 km da se ispitaju. Završeno je 9 pumnih stanica u građevinskom dijelu, predstoji njihova mehanička i elektro montaža, a najveći posao u Đenovićima.

5 Komentari

  1. #1 Jovica je ocito dobro informisan. Zavrsice se kako tako ovo sto su poceli. Djenovici nece biti gotovi do leta. Vrlo verovatno nikad. Da bi zavrsili ovo sto su poceli trebace im dodatno platiti a para nema. I to ne bi bilo strasno da nisu odustali od dela cevovoda za koji su uzeli pare.
    Ljudi koji ovo vode ne znaju kako da izadju iz problema. Politicki je pritisak da se ne talasa. Vidjecete, kad konacno po ubrzanom postupku zavrse to testiranje sto treba, pokazace se da je sve uradjeno SAVRSENO! Pa kad je sve toliko dobro, nije grijeh malo vise potrositi i para i vremena.
    Salim se na zalost. Ne umem vise da nadjem one tuuuzne smajlije. 🙂

  2. 96 % izvrsenih radova znaci da je samo ostala zavrsna inspekcija kompletnog postrojenja,i da postrojenje moze da se pusti u rad,sto u ovom slucaju nije tacno.
    Kakve su reference I sertifikati gore navedenih firmi ?

Ostavite komentar

*

code