FOTO: U KUMBORU ARHEOLOZI NAŠLI ZLATNI NOVČIĆ IZ KARTAGINE

FOTO: U KUMBORU ARHEOLOZI NAŠLI ZLATNI NOVČIĆ IZ KARTAGINE

197
0
Podijeli

Istražujući crkvu Svete Neđelje u Kumboru arheolozi Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore došli su do interesantnog otkrića.

U podu crkve podignute na ostacima najvjerovatnije antičke vile, otkrili su zlatni novčić Kartagine, kovan između 320 – 350 godine prije nove ere. Na novčiću je prikazana Tanit, vrhovno božanstvo Kartagine i zaštitnica grada Kartagrine koji se nalazio nedaleko od današnjeg grada Tunisa, rekao je za Portal Analitika rukovodilac istraživanja arheolog Nikola Borovinić.

Picerija i restoran

“Do sada u Crnoj Gori nije pronađen novac iz ovog perioda niti novac iz Kartagine što naš primjerak čini jedinstvenim i izuzetnim. Novčić je veoma dobro očuvan i visokog je kvaliteta izrade. Postoji nekoliko hipoteza o tome kako je dospio do nas, ali ih još razrađujemo. Poslije završenih istraživanja uradićemo detaljnu analizu novčića i dobijenih rezultata i nakon toga će slika biti mnogo jasnija”, kaže Borovinić.

On naglašava da su krajem juna nastavljena arheoloska istraživanja crkve Svete Neđelje u Kumboru, koja se nalazi u kompleksu nekadašnje kasarne, u kome se gradi jedan od najluksuznijih rizorta u Evropi, čiji je investitor Azerbejdžanska firma Azmont investments.

Borovinić objašnjava da su apsida crkve, sjverni i južni zid podignuti na ostacima zidova starijeg objekta, te su njihova istraživanja bila fokusirana na unutrašnjost crkve radi utvđivanja funkcije i starosti objekta.

“Ispod nivoa na kojem su obustavljeni radovi prošle godine naišli smo na dva nivoa malternog poda. Mlađi malterni pod je pokrivao cijelu površinu crkve i vjerovatno je iz perioda kada je crkva produžena i kada je dobila današnji izgled. Stariji materni pod ima kamenu supstrukciju, istovremen je sa zidovima objekta na kojem je podignuta crkva, a sačuvan je samo u pojedinim djelovima u unutrašnjosti crkve i spolja na južnoj strani. Objekat je bio veći od prostora pokrivenog crkvom, na što ukazuju temelji zidova sa južne i sjeverne strane crkve, koji izlaze iz okvira istraživane površine, tako da nijesmo uspjeli da defnišemo kompletne gabarite. Na osnovu načina gradnje objekat pripada periodu antike, a najvjerovatnije se radi o ostacima antičke vile na kojima je u kasnijem periodu podignuda crkva”, naglašava sagovornik Portala Analitika.

Arheolozi nastavljaju istraživanja, a zlatni novčić Kartagine je zaista vrijedan nalaz, tim prije što do sada u Crnoj Gori nije pronađen ovakav novac, što otkriveni primjerak čini izuzetnim.

Crkvu Svete Neđelje u Kumboru pored arheologa Nikole Borovinića istražuju i arheolog Mile Baković, Iva Mastilović, apsolvent arheologije, Boris Kustrudić, konzervator i Adelhaida Redžović, tehnički crtač.

Foto i tekst: Portal Analitika

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code