Foto: U praskozorje ljeta – Koncert na Forte Mare

Foto: U praskozorje ljeta – Koncert na Forte Mare

3211
14
Podijeli

U cik zore Novljani i njihovi gosti sa zidina tvrđave Forte Mare posmatrali su zalazak mjeseca i izlazak prvog ljetnjeg sunca. Sjajnim koncertom Medicin benda iz Zaječara, sa raskošnim vokalom Aleksandre Stojanović, obilježen je početak ljetnje sezone i Svjetski dan muzike.

budjenje ljeta 9Nije bilo previše ranoranica, oko 150, uglavnom mladih, ali i stranaca, Norvežana, Engleza i Rusa. Oni koji nisu došli mogu samo da žale, kažu nam neki od njih, kojima takođe nije bilo lako da se probude i već u 4.45 budu na Forte Mare kada je počeo koncert.

Picerija i restoran

– Moje društvo, uglavnom, spava, kao i grad, ali ne znaju šta propuštaju – kaže nam mladić Vlado.

Jedan od onih koji već pripadaju iskusnijoj generaciji Novljana, Šeho Kusturica, priznaje da davno nije bio na Forte Mare, iako je gleda svaki dan.

– Ovakvi događaji su za pohvalu i sve je to otkako je došlo do promjene na čelu Herceg festa. Šteta što Novljani još spavaju – kaže Kusturica.

To primjećuje i Jasna Zloković, kojoj je drago što vidi omladinu u svitanje i uz dobru muziku, ali mogli su, kaže, doći i stariji:

– Ovo je najljepše što mogu da doživim u mom gradu. Lani sam bila pvi put i, evo me, opet, uživam u vizurama grada, uz baklje mjesečinu, svitanje u zalivu. Žao mi je što nema i više stranaca. Mislim da bi trebalo pojačati promociju ovakvih događaja – smatra Jasna.

Gost Igor iz Sremske Mitrovice je oduševljen:

– Ovdje je najljepše na svijetu, doživaljaj koji ću pamtiti i opet ću doći iduće godine – poručuje Igor.

Organizatori u JUK Herceg Fest, kome su sa tradicionalnim posluženjem pomogli iz Gradske kafane, mogu biti zadovoljni. Sve su u “Herceg festu” učinili što je do njih da prirede neobičan doček ljeta, da najave novu sezonu manifestacija i da obilježe Svjetski dan muzike. To što nema više Novljana postaje hronična inertnost, priča nam direktor “Herceg festa”, Stevan Koprivica:

budjenje ljeta koprivica– Mi nastojimo da stanemo na kraj toj inertnosti. Ipak, jako sam zadovoljan. Ima preko 150 ljudi, uglavnom, mladih. Od 3 sata je tvrđava bila pod bakljama, koncert je počeo u praskozorje, pozdravili smo izlazak prvog ljetnjeg sunca sa jednim od najboljih regionalnih džez i rock bendova, koji je razdrmao tvrđavu i grad. To je pravi način da započne ljetnja sezona brojnih manifestacija u organizaciji “Herceg festa” i grada Herceg Novog.

Prošle godine sezona je otvorena kamernom muzikom, a ove su se godine u Herceg festu namjerno odlučili za malo tvrđu rock muziku, da bi buđenje i najava onog što nas čeka tokom ljeta bilo zvučnije.

budjenje ljeta 3Koprivica kaže da u Herceg festu stalno rade na kulturnoj profilaciji Herceg Novog, koja je u funkciji turizma. Zato treba i napraviti bolju sponu sa turističkim organizacijama i hotelijerima, da se isprate kavlitetne manifestacije.

On je najavio i otvaranje programa na Kanli Kuli, već 7. jula je koncert Viva voxa, a potom i predpremijerno komična opera “Djevojka sa dvije glave”, Isidore Žebeljan, u kojoj jednu od glavnih uloga igra Toni Pušić, odnosno Rambo Amadeus.

14 Komentari

 1. Iako se ne slazem sa izborom benda jutros nam je bilo lijepo. Trebalo je dovest sve zaposlene iz opstine, TO, mjesnih zajednica, opstinskih preduzeca i naravno herceg festa (ima ih broja im se ne zna) napunili bi fudbalski stadion a ne forte mare. Oni komunisti su bili akademici za ove demokrate.
  0  0
 2. Stevo pokreni inertne rukovodstvo opstinsko niko nije dosao ni ispred opstine ni ispred turisticke a najavljujemo sezonu i manifestacije. Meni je bilo prelijeno i neobicno u 5 ujutro djuskati to ne dozivjes jos od studentskih dana.
  0  0
 3. Bilo je lijepo, siguran sam i šteta za nas koji nismo bili. Broj posjetilaca je samo potvrdio da nemate podršku građana, ne mislim ovdje da nemate podršku vi iz Herceg Festa ali ste nekako u paketu sa TO i Opštinom koji su nezainteresovani za festivale i predstavljanje grada kao kulturnog turističkog mjesta, nego sasvim suprotno, oni bi i ovo zabranili da ih je neko pitao. Čestitke Koprivici i timu na trudu, a mi građani ćemo posjećivati ovakve događaje kada se neke garniture promjene jer personifikuju nerad i nekulturu.
  0  0
 4. Sudeći po gramatici, upravo autorima napisanih komentara bi i trebalo malo kulture ne bi li i oni naučili nešto. Gospodo, pošto vam je bilo toliko lijepo, hajde bar malo knjigu u ruke pa da ono osnovno naučite kao što su “predivno”, “pjevačica”, itd. A možda je u pitanju samo jedan autor?
  0  0
 5. Ne želeći da osporim ljepotu ovog događaja zaista ,ali moram primjetiti da od kad je ova garnitura zasjela u fotelje, u gradu se dešavaju samo kozmetičke promjene u vidu svirača, fešti od narandže ,vina, ljeta…. Sve je to lijepo , i treba da ih bude…Ali kad će suštinska promjena na bolje da se desi ? 🙂 Lako je hljeba i igara
  0  0
 6. Nikako usaglasiti da i HercegFest i TO rade dobro. Stevo je stvarno “probudio” HF i uradio dobre stvari ali je zato ova bratija iz TO sve srozala do dna.
  0  0
 7. Bilo je divno žestoko
  Pijevacica benda je vrh. Uživo sat ipo žive svirke, ništa matrice, stelovanja, pauze. Na stolovima buketi cvijeca za sve. Rostule i priganice. Rijetko se osjeti tako dobra atmosfera kao što je bila jutros. Bravo za bend, bravo za hercegfest, bravo za poklonjeno cvijece. Tako se radi.
  0  0

Ostavite komentar

*

code