Foto: Vratiti život selu Uble

Foto: Vratiti život selu Uble

6
Podijeli

Selo Ubli, vjekovnu važnu tačku ekonomske snage bokeljskog zaleđa, pohodilo je juče oko 70 izletnika u okviru zajedničkog programa “Orjen, planina kraj mora”. Predvodili su ih u ime  organizatora – Olivera Doklestić, iz NVO “Eko Boka” i članovi Savjeta MZ Ubli. Obišli su u višesatnom razgledanju najzanimljivije lokacije u selu: ublove, crkve, nekadašnju školu i praktično sve zaseoke ovog, do sredine prošlog vijeka, dobro naseljenog i naprednog sela.

U centru Ubala, na Zabrežju, vrijedne domaćice pripremile su posluženje, a predah su neki iskoristili da se oprobaju na seoskom zogu sa sad već raritetnim drvenim bućama, kao i za upoznavanje sa trenutnim smještajnim mogućnostima Ubala I planovima za njihovo poboljšanje.

Picerija i restoran

Mjesna zajednica planira da tokom ove godine organizuje krčenje staza koje vode sa mora do sela, kao i staze za ulazak dublje u Orjen, u prostor Ubaljske planine. Sa tim će se stvoriti početni uslovi za razvoj aktivnog turizma, uz neophodno prethodno rješavanje gradske deponije, još smještene u širem okruženju sela.

– Uređenje vrkve Sv. Ilije, na istoimenom vrhu-vidikovcu sa odličnim pogledom na Boku Kotorsku, pristupnom stazom i odmorištem u šumskom hladu, primjer je uspješne valorizacije ljepota i znamenitosti ovog kraja. Stoga smo mjesto posjetili i ovom prilikom, uživajući u dramatičnim smjenama oblaka i nezaboravnih otvorenih vidika. Nadamo se da smo ovim događajem dodatno skrenuli pažnju javnosti na potrebu za osmišljavanje i razvoj novih programa razvoja i konsolidacije života na Ublima, selu koje čini važan dio prostora našeg jedinstvenog zaleđa – napominju iz Agencije za zaštitut i razvoj Orjena.

Ukazivanje na važnost i vrijednost zaleđa i podsticanje posjete je i poenta zajedničkog programa, u kojeg se svake godine uključuje sve veći broj zainteresovanih. Sada su već tu, uz Agenciju za razvoj i zaštitu Orjena, kao koordinatora: PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, MZ Ubli, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka”, HPD „Dubrovnik“ i paraglajding klub “Adriafly”.

Narednog vikenda je u planu posjeta još jednom značajnom podorjenskomselu, Kruševicama, uz izlazak do njihovog tradicionalnog katuna, Vučjeg dola, smještenom pod obroncima uvijek fascinantne Subre.

6 Komentari

 1. Zna seljak da vi ne idete radi njega u obilazak sela,mozak mu se razvio od muke dugovječne,ali vi promislite i čitajte više o čovjeku i prirodi.

  5
  4
  • Ja zivim na selu i u potpunosti podrzavam ovakva okupljanja. A ti svoju mrzovolju i lijenost lijeci na neki drugi nacin, a ne komentarisanjem necega sto nikome ne moze naskoditi.

   8
   3
 2. Pojma vi nemate o životu na selu,zato i filozofirate.Na selu se radi od jutra do sjutra,nema neđelje,ni vikenda,nema šetnje.Opštinske službe i državni poslovi ostavljaju prostora za maštu,zato radite svoj posao i to će biti sasvim dovoljno za vraćanje na staro,na red i rad,poštovanje čovjeka i njegovoga mukom stečenoga i održavanoga imanja.Učinite vi nešto dolje,a nema potrebe da idete i smetate narodu gore.

  6
  8
 3. Ove setnje su bar kakav takav doprinos. A vi, kojima se sva aktivnost svodi na setnju od kuce do kafica, nastavite da saljete komentare pune zavisti.

  13
  3
  • Vjerujem da vecina ovih “besposlenih” setaca ima svoje poslove i da nedjelju koriste da obiđu zaleđe Herceg Novog za razliku od vas “prezaposlenih” koji trunete po kaficima i bezidejno komentarisete i smijete se svemu sto ne razumijete.

   14
   3

Ostavite komentar

*

code