Početna Izdvojeno Foto: Zabijelila podorjenska sela

Foto: Zabijelila podorjenska sela

3

Ako snijeg ne padne u januaru, pašće u aprilu, maju – stara je narodna koja se ovog jutra, suprotno očekivanjima, ipak obistinila.

Hercegnovsko zaleđe osvanulo je pod sniježnim pokrivačem, na Vrbanju visine oko 10 – 12 cm, temperatura vazduha osjetno se snizila, ali snijeg je jedino za sada poremetio poljoprivrednike koji su se spremali za proljećnu sadnju.

Naša sugrađanka, Zage Radović sa Vrbanja, priča nam da je snijeg počeo da pada juče, u poslijepodnevnim časovima, a manjim intenzitetom pada i ovog jutra:

„Spustio se i do Kamenoga, na Kruševicama je oko 5 – 6 cm, a ima ga i nešto niže….. No, i pored snijega nas šest domaćinstava za sada funkcioniše bez problema. Ima i starijih građana međutim, obezbijeđeni smo svim, ne nedostaje nam ništa. Svakome neko dođe, donese što treba“, priča Zage.

Nove vanredne mjere Vlade i NKT redukovale su i silazak na gradske pijace, pa naša sagovornica kaže da će na pijacu odlaziti samo vikendom:

„Planirala sam da odem petkom i subotom, mada ni za to nijesam sigurna, da li je pametno…. Počeli smo raditi kroz baštine, pregonit đubrivo, počeli saditi pomalo….ali sada ne možemo ništa, evo nam snijega u proljeće i nije prvoaprilska šala“, kaže nam Zage kroz smijeh.

Snijega u aprilu nije bilo odavno, mada stariji od nje tvrde suprotno. Njoj je u sjećanju ostao 12. mart 1996., kada je situacija bila slična jutrošnjoj.

Ako je, pak, suditi po vremenskoj prognozi uprkos datumu, snijeg ili susnježica na jugu nije ovoga jutra trebalo nikoga da iznenadi. Meteorolozi su ga najavili i u većini kontinentalnih predjela.

Bez obzira koliko na idilične slike zaleđa pod snijegom, kao i mnogo puta do sada, kiša će učiniti da se ne zadržava mnogo, budući da je do kraja dana najavljena kiša.

Mada i to će biti „kratkog daha“, jer su meteorolozi razvedravanje najavili u večernjim satima, kada bi sjeverni i sjeveroistočni vejtar trebalo da oslabe.

Najviša snevna temperatura biće od -5 do 10 stepeni.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code