Početna Eco Fotogtrafisana rijetka Afrička ćubasta kukavica (clamator glandarius)

Fotogtrafisana rijetka Afrička ćubasta kukavica (clamator glandarius)

2

Prateći seobu ptica na Ćemovskom polju ornitolog Budimir Rašović je fotografisao izuzetno rijetku vrstu ptice, Afričku ćubastu kukavicu (clamator glandarius). Taj pravi raritet, veoma značajan za crnogorsku ornitofaunu, otkrio je 21. aprila ove godine.

– U Crnoj Gori je ova vrsta zabilježena samo dva puta, prije 45 godina i prije dvije godine je to uspio hrvatski ornitolog na Ulcinjskoj solani (fotografija). Ova vrsta svoja jaja podmeće najčešće u gnijezda svrake, za razliku od obične kukavice (cuculus canorus), koja podmeće jaja kod velikog broja manjih vrsta ptica – priča nam Rašović.

Španski ornitolozi, prateći Africku ćubastu kukavicu na gniježđenje, zabilježili su da ova vrsta veoma agresivno napada svrake dok leže na jajima, izbacuje ih iz gnijezda i polaže najčešće po nekoliko jaja. Za razliku od Afričke, obična kukavica lukavo i nenasilno polaže jaja.

– Koliko je rijetka ova vrsta na čitavom balkanskom prostoru najbolje govori podatak da je Afrička ćubasta kukavica na teritoriji Srbije za više od sto godina zabilježena samo jedanput 21. juna 2003, u okolini Kanjiže – ističe Rašović.

Ornitolog Rašović je autor knjige “Ptice Herceg Novog i Igala”, u kojoj je nakon petnaestogodišnjeg proučavanja  zabilježio 159 ptičijih vrsta. Taj broj je vjerovatno veći za nekih 20-30%. Najinteresantnija vrsta koju je registrovao slikom i riječju, kao i sve ptice, je širokorepi cvrčić, koju je zapazio na ušću Sutorine.

U knjizi su navedene još tri veoma značajne i rijetke vrste, takođe registrovane na ovom području: modrovrana, volić maslinar i mrki soko. Te ptice su od izuzetnog značaja ne samo za Herceg Novi već za Crnu Goru, jer su malobrojne.

Budimir Rašović se već 20-tak godina bavi  proučavanjem i fotografisanjem ptica. Diplamirao je na Univerzitetu Crne Gore na Fakultetu za matalurgiju i tehnologiju, na odsjeku za zaštitu životne sredine. Član je Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) Crne Gore.

2 Komentari

  1. Veoma me interesuje kako Budimir Rašović identifikuje neku nepoznatu pticu… Ja sam onomad pokušao da identifikujem jednu pticu i nisam uspio da joj na internetu uđem u trag… Možda bi Budimir bio voljan da to objasni i pomogne mi u daljnjem traganju.

    6
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code