Početna Kultura Frank Magnolia ispraćen ovacijama, u završnici MORŽ-a Gracin

Frank Magnolia ispraćen ovacijama, u završnici MORŽ-a Gracin

0

Vrhunski trance-bules muzičar Frank Magnolia je na drugoj večeri MORŽa ispraćen ovacijama publike koja ga je vraćala dva puta na bis. Jednoipočasovni koncert je u Amfiteatru Hercegnovskog pozorišta stvorio takvu atmosferu da je ovo kultno mjesto ponovo dobilo izgubljenu magičnost kojom je odisalo do prije osam godina od kada nije bilo u upotrebi.

Beograđanin Frank Magnolia, koji živi i radi u Milanu je, odsviravši dvadesetak svojih pjesama i par fenomenalnih obrada, pokazao zašto važi za jedno od blues atrakcija. Prije koncerta je u Amfiteatru, okruženom izložbom radova savremnih ilustratora sa prostora bivše Jugosvalije, prikazan film Thelma&Louise Ridlija Skota, a cijelom utisku je doprinijela i odlična audio-vizuelna oprema Cicak Akustike koja je saradnik u organizaciji MORŽ-a.

U večerašnjem programu posjetioci MORŽ-a od 21 sat vidjeće film “Čudnije od raja”, Džima Džarmuša, dok će dva sata kasnije, u 23, početi koncert Tomislava Gracina, po mnogim muzičkim kritičarima nenadmašnog tekstopica i vodećeg kantautora na ex-jugoslovenskom prostoru.

Gracin je prije svega tri mjeseca objavio svoj drugi albim – “Dva”, sniman u Splitu, tako da je njegov nastup na MORŽ-u ujedno i jedna od prvih pravih prezentacija tog ostvarenja.

Njegova muzika je intimna, lična, a voljeće ga i ljubitelji Arsena Dedića i slušaoci Radiohead-a.

“Čudnije od raja” jedno je od najcjenjenijih Džarmušovih ostvarenja koje je osvojilo “Zlatnu kameru” u Kanu, a tek sljedeće 1985. godine, jer Džarmuš pripada onom krugu američkih niskobudžetnih autora koji su tek poslije uspjeha u Evropi bili priznati u otadžbini, američko “Nacionalno udruženje filmskih kritičara” proglasilo je “Čudnije od raja” najboljim filmom godine. Žanrovski to je hibrid crne komedije i drumskog filma kroz koji se provlači suptilna kritika američkog društva i kroz naizgled jednostavnu priču o mladiću koji životari u Njujorku, kao i većina ljudi s kojima se susrijeće. To se mijenja posjetom rođake iz Mađarske. Tipično Džarmušovski film se bavi nekom drugom slikom Amerike i rezigniranim svijetom mladih savremenih Amerikanaca. U glavnim ulogama su slikar i muzičar Džon Luri (John Luri) koji je i co-editor filma i autor soundtrack-a, glumac i bivši bubnjar Sonic Youtha Ričard Edson (Richard Edson) i mađarska glumica Ester Balint (Eszter Balint).

Organizatori MORŽ-a su NVO Alternaut odnosno portal Herceg Novi Cool, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Opštine Herceg Novi, Turističkom organizacijom Herceg Novi, JUK Herceg festom, Crnogorskom kinotekom i kafeom Kino. Autor vizuelnog identiteta festivala je mladi crnogorski ilustrator, Vuk Bojanić.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code