Početna Oko nas Budva FREI: Arhitektonski konkurs instrument za pronalaženje optimalnog rješenja za šetalište u Budvi

FREI: Arhitektonski konkurs instrument za pronalaženje optimalnog rješenja za šetalište u Budvi

0

Međunarodni konkurs za urbanističko-arhitektonsko rješenje šetališta u Budvi može biti novi impuls uobličavanja urbanizacije i izgleda grada, zaključeno je na panelu koji je na ovu temu organizovan na festivalu investicija FREI 2019 u Budvi.

Na panelu su govorili glavni državni arhitekta, Dušan Vuksanović, glavni gradski arhitekta Budve, Ana Samardžić, arhitekta Slobodan Bobo Mitrović, profesor Arhitektonskog fakulteta, Veljko Radulović i pomoćnik direktora JP Morsko dobro, Dragan Marković.

Vuksanović je naglasio da je osnovni cilj realizacije projekta šetališta, koje bi trebalo da bude rađeno kao promenada karakteristična za primorsko mediteransko naselje, „pješačka komunikacija“. Aspekti koji će biti uzeti u obzir su prvenstveno funkcionalni, urbani, sociološki, inženjerski i arhitektonski. Funkcionalni aspekti su uređeni tokovi pješačkih komunikacija i povezivanje sadržaja i fizičkih struktura.

Očuvanje i potencijalna obnova plaža, uzimajući u obzir djelovanje mora u susretu sa obalom i plažom, bitni su inženjerski aspekti na koje se mora računati. Vuksanović je istakao da će arhitektonsi aspekti uzeti u obzir oblikovne elemente, materijale i dizajn materijala.

Panelisti su se saglasili da je javni razgovor na ovu temu veoma značajan i da je arhitektonski konkurs instrument za dolazak do optimalnog rješenja za šetalište koje treba biti dominantna urbana tačka Budve. Takođe, naglašeno je da će, pored arhitekture i estetike, funkcionalnost šetališta biti jedna od glavnih polaznih tačaka za konkurs.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code