GALERIJA „JOSIP BEPO BENKOVIĆ“ OSTAJE BEZ IMENA?

GALERIJA „JOSIP BEPO BENKOVIĆ“ OSTAJE BEZ IMENA?

168
0
Podijeli

sohn_1807Odbornici hercegnovskog lokalnog parlamenta, drugog dana rada dali su saglasnost o korišćenju i naknadi za putno zemljište pored opštinskih i nekategorisanih puteva. Nije uvažen predlog odbornika DPS-a Zorana Bošnjaka da visina navčane naknade , zbog ekonomske krize u zemlji, ostane nepromijenjena.

 

Nakon dosta polemike nije data saglasnost na elaborat o društvenoj opravdanosti reorganizacije JU Zavičajni muzej i umjetnička galerija „Josip Bepo Benković“. Treba se posavjetovati sa stručnjacima, zaključeno je, pa onda o tom dokumentu raspravlajti na nekoj od narednih sjednica lokalnog parlamenta. Doskorašnji v.d. direktora te ustanove Đordje Ćapin je objasnio da je predlog reorganizacije urađen u skladu sa zakonom  u sklopu procesa reorganizacije svih ustanova kulture u Crnoj Gori, kao i da postoje sve stručne i prostorne pretpostavke za takvu odluku. Ipak, najviše otpora u opoziciji i polemike izazavlao je tumačenje da će prestižna galerija u starom gradu ostati bez imena.

Picerija i restoran

Galerija Josip Bepo Benković od osnivanja 1949. godine radila je u skladu sa zakonom o muzejskoj djelatnosti i ne postoji zakon u Crnoj Gori koji reguliše galerijsku djelatnost.

galerija_josip_bb_znakDragan Janković iz DPS ustvrdio je da se reorganizacijom javne ustanove Muzej i galerija minimalizuje djelatnost galerije i eliminše  njeno ime – slikara i antifašiste Josipa Bepa Benkovića. Njegov partijski kolega Andrija Radman je bio izričit da nije dobro da se ugasi galerija, što bi se moglo desiti ako Muzej, kako je predloženo, uzme dio njenog prostora. Uvjeren je da se moglo naći racionalnije rješenje, da su se predlagači malo više potrudili.

Odbornik vladajuće kolicije, iz NOVE, Boris Vujović poručio je da svakako treba poslušati struku i ustvrdio  da nepostojanje zakona o galerijskoj djelatnosti govori o odnosu države prema kulturi. On je naveo i brojne predloge kako da ta ustanova obezbjedi dio sredstava za sopstvenu djelatnost.

Dragan Šimrak iz opozicionog SDP-a je konstatovao da je mala posjećenost Muzeja, da je od oko 300.000 eura potrebnih za djelatnost te ustanve samo 758 eura ostvareno iz sopstvenih sredstava.

Na to je doskorašnji direktor te javne ustanove Đordje Ćapin odgovorio da nema interesovanja za posjetu muzeju kao i da on ne zna kako da se poveća posjeta i povećaju prihodi od sopstvene djelatnosti.

Odbornici su podržali odluku o osnivanju JU Narodna biblioteka koja će zadržati stari naziv Gradska biblioteka i čitaonica. Iako je prošao i izvještaj  o radu JP „Vodovod i kanalizacija“ mnogo primjedbi čulo se prilkom rasprave na poslovanje tog preduzeća. Iz opozicije su ukazivali da Herceg Novi ima konstantno neuredno snabdjevanje, nema novih cjevovoda, kasni priključak na Regionalni vodovod. Osim toga to javno preduzeće ima nestabilne finansije, a procenat naplate utrošene vode samo je 23, 24 odsto.

Komentarišući izvještaj o poslovanju JP Parking servis odbornik DPS Andrija Radman je ocijenio da to preduzeće nije izgradilo ni jedan novi parking, čak ni novo parking mjesto i da nema benefita za grad od njegovog poslovanja ako se izuzme donekle problematično uvođenje reda u toj oblasti. On je ustvrdio da se stiče utisak da to preduzeće postoji samo zbog obezbjeđenja plata zaposlenih  i konstatovao da su građani nezadovoljni radom Parking servisa.

Glat, bez komentara, su prošli izvještaji o radu Sporstkog centra i Herceg festa, Dnevnog centra, ali je „zapelo“  kod organizovanja komunalne policije i njenog rada u prošloj godini.

– Nije tajna da u komunalnoj policiji danas radi samo sedam zaposlenih, duplo manje no lani – kazala je Nataša Tatalović, načelnica komunalne policije, koja je zahvalila DPS-u što su to primjetili i kritikovali, jer „svakim danom je sve teže organizovati posao u komunalnoj policiji“ – kazala je ona.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code