Početna Društvo Galić: Ne razmišljamo o zaključavanju, nema novih mjera

Galić: Ne razmišljamo o zaključavanju, nema novih mjera

4

Aktuelne epidemiološke mjere u Crnoj Gori ostaće na snazi i naredne dvije sedmice, kazao je na konferenciji za medije direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, prenosi RTCG.

Galić je naveo da imunizacija vodi ka dodatnoj liberalizaciji mjera. “Sada se ne razmišlja o zaključavanju Crne Gore, ali pratimo situaciju i shodno njoj mjere će biti prilagođavane. Konkretno, aktuelne mjere ostaće na snazi naredne dvije sedmice”, poručio je Galić.

On je naveo da je od 1. avgusta do 18. oktobra 2021. godine u Crnoj Gori je zaraženo 36.515 ljudi. Oporavilo se 98,9 odsto.

“Nažalost, 1,1 odsto zaraženih je preminulo. Osam od 10 preminulih pacijenata su bile nevakcinisane osobe. Svi preminuli mlađi od 40 godina su takođe bili nevakcinisani. Bez obzira na to što su neposredni uzročnici smrti bili najrazličitiji, zajednčki imenilac im je to što su svi bili nevakcinisani. Najviše preminulih je između 70 i 79 godine”, kazao je Galić.

Institutu za ljekove i medicinska sredstva, kao što su i saopštili, podnijet je zahtjev za uvoz dodatnih količina vakcine Sputnik V, 40 hiljada doza, koji se trenutno nalazi u postupku stručne procjene.

“U Institutu se svaki zahtjev procjenjuje u skladu sa propisanim postupcima kojima su implementirani evropski i međunarodni standardi koji garantuju kvalitet, bezbjednost i efikasnost lijeka. U skladu sa zakonom, za imunološke ljekove odobrava se svaki pojedinačni uvoz, odnosno vrši kontrola kvaliteta prije njihovog stavljanja u promet, odnosno upotrebe. Prema informacijama iz CInMED-a, odluka u vezi sa upotrebom Sputnjika V biće poznata u toku narednih sedam dana i to će biti konačna odluka u vezi sa primjenom ove vakcine koju dio građana uporno čeka i mi smo je obezbijedili”, naveo je Galić.

Kazao je i da koristimo vakcine koje preporučuju Evropska agencija za ljekove i medicinska sredstva i Svjetska zdravstvena organizacija.

“To ne znači da ne treba da se primjenjuju druge vakcine koje su, u slučaju Crne Gore, prethodno ispitane i za koje CInMED garantuje kvalitet, bezbjednost i efikasnost. S druge strane, Sputnjik V se koristi u 70 zemalja svijeta – od regiona, Srbije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine do nekih zemalja članica EU poput Mađarske. Zdravlje građana je prioritet, a vakcinacija, pokazuju podaci i iz naše zemlje, u najvećem procentu štiti od najtežih oblika bolesti”, naveo je Galić

4 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code