GDJE POSTOJI LJUDSKO DRUŠTVO TU JE I NEUKROTIVI DUH POZORIŠTA

GDJE POSTOJI LJUDSKO DRUŠTVO TU JE I NEUKROTIVI DUH POZORIŠTA

170
0
Podijeli

Svjetski dan pozorišta 27. mart obilježava se više od pola vijeka od 1961. godine na dan otvaranja Teatra pozorišta u Parizu. Na poziv Međunarodnog pozorišnog instituta, poruku svake godine, piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Prvi je bio je Žan Kokto. Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima i objavljuje u stotinama štampanih i elektronskih medija na svim kontinentima.
Ove godine poruku je uputio južnoafrički dramski pisac reditelj, dizajner i autor performans instalacija Bret Bejli.
Bejli kaže da gdje god postoji ljudsko društvo, tu je i neukrotivi duh predstave. Pod krošnjama u zaseocima, na moderno opremljenim scenama svjetskih metropola, u školskim dvoranama, na poljima, u hramovima, u straćarama, na trgovima, u društvenim centrima i gradskim podzemljima, sjedinjavamo se putem prolaznih pozorišnih svjetova koje stvaramo da bismo izrazili svu našu složenost, raznolikost, ranjivost, kako u živom tijelu tako i u dahu, u glasu, ističe Bejli.
”Da li mi, umjetnici iz arena i sa scena, treba da se prilagođavamo sterilnim zahtjevima tržišta, ili pak treba da iskoristimo moć koju imamo: da utremo put u srcima i pamćenju društva, da okupljamo ljude oko sebe, inspirišemo, opčinjavamo i informišemo, i da stvaramo jedan svijet nade i saradnje otvorenog srca?” – pita se Bejli, a Radio Jadran sličnu dilemu postavlja umjetničkom direktoru Kotor arta, Festivala pozorišta za djecu, Petru Pejakoviću. On kaže da pozorište u Crnoj Gori, Kotoru i uopšte u Boki ne dominira i ne prati društvo u dovoljnoj mjeri.
– Pozorište mora biti više uključeno u život i moja profesionalna misija je da se što više mladih ”inficira” pozorištem, što je najbolji način da od njih napravimo dobre ljude. Pozorište je najbolje sredstvo kojim se svijet može učiniti boljim mjestom za život – kaže Pejaković.
Po njemu teatar nije dovoljno razvijen u smislu komunikacije sa društvom, na čemu se mora intenzivno raditi.
U Herceg Novom će danas biti ovaj dan obilježen nizom pozorišnih predstva za djecu i odrasle. Od 17 časova u dvorani Park biće odigrana predstava ”STIDLJIVA AŽDAJA” rađena prema animiranom filmu iz produkcije Volta Diznija, u izvođenju PLUS Teatra iz Novog Sada.
Dva sata kasnije i polaznici škole glumačkog umijeća koja radi od oktobra u ruskom Kulturnom centru odigraće u njihovim prodstorijam predstavu po tekstu naše sugrađanke Snežane Vukićević Čvoro, ”DOBRA VILA SLIKARKA DOBRILA”.
Na istom mjestu u 21 čas glumac Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Strahinja Bojović izvešće monodramu ”FIKS IDEJA” po tekstu Leonida Andrejeva. Dok će u galeriji “Stanica” Škver u 20 časova biti izvedena monodrama ”CRNI DELFIN” po tekstu Stevana Koprivice, u kojoj glumi Danilo Babović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code