Početna Društvo Gdje sa muljem iz Postrojenja za preradu otpadnih voda u Nemiloj?

Gdje sa muljem iz Postrojenja za preradu otpadnih voda u Nemiloj?

25

Inovacioni centar Hemijskog fakulteta u Beogradu izradiće studiju isplativosti i izvodljivosti za nabavku postrojenja za rješavanje kanalizacionog mulja iz Postrojenja za tretman otpadnih voda u Nemiloj, nedaleko od Herceg Novog. Izrada studije koštaće 14.700 eura, a naručilac je Opština Herceg Novi.

U pripremi su i tri manja tendera za završetak postrojenja, biraće se novi izvođači, jer je Opština Herceg Novi raskinula ugovor sa turskom kompanijom Mass Gintaš.

Studija bi trebalo da ponudi opcije i ukaže na isplativost varijantnih rješenja za tretman i odlaganje mulja koji će izlaziti sa PPOV, budući da je zbog neracionalnosti i nedostataka sredstava opcija tzv. solarnog sušenja mulja sa PPOV, prezentovana 2015. godine, „zamrznuta”, objašnjava za Radio Jadran, direktorica hercegnovskog „Vodovoda i kanalizacije”, Olivera Doklestić. Solarano sušenje mulja trebalo je da bude realizovano kroz sljedeći paket interventnih mjera tzv. 5.2. – novih kreditnih linija KFW banke.

Mulj ostaje u tankovima

PPOV u Nemiloj još radi u testnoj fazi, a mulj koji ostane nakon prerade otpadnih voda iz za sada samo zapadnog dijela opštine, se „lageruje” u SBR tankovima. Nigdje drugo, tvrdi Doklestić:

– Pretpostavljamo da u tankovima PPOV-a Meljine do sada ima 3 do 4.000 m³ mulja. Pojam „mulj“ mora se tumačiti relativno, jer je riječ o rastvoru u kome je količinu čvrste meterije teško egzaktno odrediti. PPOV-om se upravlja na način da je prirast mulja sveden na najmanju moguću mjeru. Takođe, postoji više varijanti za odlaganje mulja u okviru PPOV Meljine, koje nam omogućavaju da sasvim sigurno do kraja 2019. godine PPOV neće imati višak mulja – uvjerava ona.

U ovom trenutku nije poznato do kada će „mulj” moći da se odlaže u postrojenju, kao ni koliko će koštati izgradnja novih „objekata” za preradu mulja. Detalje o svemu trebalo bi da pokaže fizibiliti studija. Cijena će svakako zavisiti od količine mulja i izabrane tehnologije prerade.

Postrojenje u Nemiloj završiće nova kompanija

PPOV je i dalje u fazi funkcionalnog testiranja, odnosno, s obzirom na stepen (ne)završenosti posla u fazi  izgradnje. Ugovor sa izvođačem Mass Gintaš je raskinut i ViK Herceg Novi samostalno upravlja PPOV-om, čiji značajni djelovi tehničkog sistema nijesu završeni, podsjeća Doklestić.

Konsultant za procesno upravljanje PPOV, kompanija EWEC je završila angažman na PPOV u septembru prošle godine.

Prema njenim riječima, ne postoji šansa da se izvođač Mass Gintaš vrati na postrojenje, završi ga i obuči domaće radnike da njime upravljaju. Biće uskoro raspisana tri tendera za nove izvođače, najavljuje ona:

– Mass Gintaš nije ispunio mnoge ugovorne obaveze, a pokazivao je slabu aktivnost na gradilištu, koje je bilo uzrokovano nesolventnošću njihove firme. Usljed nesposobnosti da završe ugovorne obaveze, investitor je dobio razlog da raskine ugovor. Koliko je poznato, nema neispunjenih obaveza Opštine Herceg Novi prema izvođaču”, navodi Doklestić.

Ona dodaje da se izgradnja PPOV-a vodila po tzv. „Žutom Fidic-u” što znači da je dužnost izvođača da investitoru preda „ključ u ruke” , odnosno kompletno završen posao.

Izgradnja PPOV prvobitno je bila projektovana na 8,8 miliona eura, no s obzirom da nije privedena kraju, do sada je izvođaču isplaćeno nešto preko 6 miliona. Investitor, Opština Herceg Novi, nema dugovanja prema Mass Gintašu. Ugovor sa njim raskinut je 17. novembra 2017. zbog nesolventnosti firme, kojoj je račun u Crnoj Gori bio blokiran na 400 hiljada eura.

Kako kaže Doklestić, lokalna uprava imala je intenzivnu komunikaciju sa njima, međutim Mass Gintaš nije ispunio tražene uslove, između ostalog, da izađu iz blokade. Stoga je investitor uspio da naplati garanciju za dobro izvršenje posla i tzv retenzionu garanciju u ukupnom iznosu od 1.7 miliona eura.

25 Komentari

 1. Donesite ga na Staru banju,ovdje vam je i slavni TAKOZNIK.Kod nas godinama smrdi i navikli smo.Smrde fekaline iz septickih jama cijele opstine pa donesite i mulj.Sta ,ovi nasi na Blatnoj plazi znaju da smrde fekalije pa i ovi iz Instituta kad ih vode u rekreativne setnje vide kako se fekalije u saht istovaraju.Donesite i mulj,mi ne udisemo vazduh,mi nemsmo djecu, mi ne zivimo u Igalu!!!

 2. Olivera je bila predstavnik Opštine Herceg-Novi u državnoj firmi “Vodakom” koja je odlučivala o
  svemu kad je u pitanju izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Herceg-Novom a Mandić, Mračević i Đurovićka su u potpunosti slijedili njihove preporuke jer su bili nestručni. Kada je sve bilo usvojeno, Olivera se po običaju počela buniti jer je imala lični sukob sa tadašnjim direktorom “Vodakoma”.

 3. “Opština” bolje pogledaj ko je kad bio na vlasti i ne petljaj one koji nemaju veze s time. To što je neko sad u vlasti neznači da je bio prije 6 godina.

  2
  2
 4. Ne petljajte Doklestić s ovim projektom u lošem kontekstu, jer ona tada nije bila u vlasti. Sjećam se dobro okruglog stola koji je organizovala u dvorani “park” i iznijela niz činjenica protiv kolektora i svega što se sprema s ovim sistemom za pročišćavanje u Nemilu. Trebalo bi da imate malo više pameti i sjećanja kad optužujete. Bio sam prisutan i dobro znam što je i kako govorila. Pametnome dosta !

  2
  4
 5. VALJDA ZA OVAKVE ŠTETOČINSKE PRPUSTE KOJE ĆE GRAĐANI DUGO GODINA DEBELO PLAĆATI
  KROZ RAČUNE ZA VODU, POSTOJE ODGOVORNI U TADAŠNJOJ OPŠTINSKOJ UPRAVI.
  DA VAS PODSJETIM OVAJ PROMAŠENI PROJEKAT BEZ MNOGO PROMIŠALJANJA ODOBRILO JE I IZABRALO IZVOĐAČE TADAŠNJE RUKOVODSVO OPŠTINE: DEJAN MANDIĆ-PREDSJEDNIK, VLADO MRAČEVIĆ-POTPREDSJEDNIK, DANIJELA ĐUROVIĆ-PREDSJEDNIK SKUPŠTINE, ZORAN ŠABANOVIĆ , OLIVERA DOKLESTIĆ I DR.

  17
 6. Pa, ako se po tvrdnjama direktorice, oslobađa potpuno čista, bakteriološki ispravna i bez mirisa voda, najbolje da je vrate u sistem snabdjevanja vodom.
  I ne moramo dovoditi vodu iz Konavala, ni regionalnog vodovoda.😆
  Naravno za rokove će se brinuti Danijela.

  8
  2
 7. Da li ima naznaka koliko će nas kubik vode koštati kada se ovo “zlatno” postrojenje pusti u konačni rad? Zapravo, možda i neće poskupjeti kubik vode, nego će se uvesti “naknada za održavanje kućne kanalizacije” ( nešto slično kao naknada za održavanje vodomjera).

  19
 8. Gpspodine “Vodovod” zašto stvari okrećete naopako. Kanalizacija se pročišćava, jer SBR tankovi služe za prečišćavanje, a ne samo za skkadištenje. Diskutujete laički o nečemu što nemate pojma a glumite inteligenciju.

  5
  8
  • A gospođice Anonimus, recite g.dinu Vodovod i svima nama zašto potez od pekare Šušić, pa do novog ACD hotela ljeti popodne užasno smrdi, kao i obala i more od bolnice do sidra u Meljinama.

   13
 9. Kod RR plaze ljeti oko 18h more smrdi kao septicka jama ljeti znate vi dobro dje cete sa muljem samo ga bar nocu pustajte a ne dok su djeca na plazi da se do jutra razgradi .. posto ste to strucno napravili da se uvece u meljine ko zivi tu kod murisica zaspat nemoze ljudi u svojim kucama imaju nagon za povracanje a preko dana nam djecu trujete.. da je vani lezali bi svi po 10god minimum..

  38
  5
 10. Opet se gospođice Olivera poigravate sa našom inteligencijom kad kažete:”PPOV se upravlja tako da je prirast mulja sveden na najmanju moguću mjeru” ili u prevodu- otpadnu vodu smo ispuštali bez prečišćavanja naspram otvorenog turističkog kompleksa “Lazaret”, očekujući da je struja ponovo vrati Herceg-Novom i Igalu.
  Ako se tek sada prave idejni projekti za rješavanje problema mulja kako mislite dočekati ljetnju sezonu ili ćete turistima zabrniti kupanje.
  Zar se problem mulja nije trebao rješavati sveobuhvatno u sklopu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda?

  46
  1
 11. Znali su za taj problem i imali su kada za ovih 6.godine da ga riješe. Primaju svi placu / osim Bige kako kaze/ pa neka se malo oznojene. A ne šetnja od Beca i BG do San Petersburga.

  46
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code