Početna Društvo Godišnje u Boki dobrovoljni davaoci daruju 600 jedinica krvi

Godišnje u Boki dobrovoljni davaoci daruju 600 jedinica krvi

0

Svjetski dan davalaca krvi, 14. jun, u Crnoj Gori se obilježava brojnim aktivnostima koje će realizovati Crveni krst i opštinske organizacije Crvenog krsta.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi su već sprovedene, ili će u toku dana, u Kotoru, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama. Biće održana i predavanja na ovu temu, podjela promotivnog materijala, kao i ostale aktivnosti radi podizanja svijesti građana o značaju dobrovoljnog davanja krvi.

Crveni krst Crne Gore će danas dijeliti promo-informativni materijal i edukovati zainteresovane o dobrovoljnom davanju krvi, u tržnom centru Delta city, tokom akcije davanja krvi koju organizuje Zavod za transfuziju krvi Crne Gore.

U Kotoru sa Crvenim krstom i Klubom dobrovoljnih davalaca juče su dragocjenu tečnost dala 33 davaoca, kaže za Radio Jadran načelnica Zavoda za transfuziju Crne Gore-Odjeljenje Kotor, dr Snežana Filipović.

Već više godina nije moguće da dobrovoljni davaoci daju krv u bolnicama u Meljinama i Risnu. Treba dati krv u Odjeljenju Zavoda u Kotoru, odakle krv šalju u Podgoricu, gdje se odvajaju konponente.

Dr Filiović podsjeća da sa davocima rade svakog dana, međutim, utorkom i četvrtkom je najbolje da dođu i daju krv, jer tim danima  stiže vozilo iz Zavoda po krv. Sve je više dobrovoljnih akcija:

-Tri puta godišnje imamo akcije u Herceg Novom, sa Klubom dobrovoljnih davalaca, imali smo Memorijal Jovan Kosać, povodom međunarodnog dana davalaštava i Dana Opštine. Kontinuirano radimo akcije u Tivtu, Kotoru i Herceg Novom- kaže dr Filipović.

U Novom je za tri godine u ovim akcijama prikupljeno blizu 400 jedinica krvi. Prema riječima dr Filipović u sve tri opštine Boke godišnje se sakupi u dobrovoljnim akcijama oko 600 jedinica dragocjene tečnosti.

Međutim, još nismo dostigli standard dobrovoljnog davalaštva prema broju stanovnika, koji propisuje Svjeska zdravstvena organizacija:

– Približavamo se, ali nismo još. Trebalo bi da bude 4%, a nama je 3%. Ali dobro je, počeli smo sa 2,1% tako da se popravljamo.

Bezbjedna krv za sve

Ovogodišnji slogan Svjetske zdravstvene organizacije je „Bezbjedna krv za sve“.

Svakih nekoliko sekundi, nekome, negdje, potrebna je krv. Svijetu su potrebne dovoljne količine bezbjedne krvi za sve koji su u stanju potrebe. Transfuzijom krvi i krvnih produkata spasavaju se milioni života svake godine.

Svjetska zdravstvena organizacija podsjeća i da je zdravlje ljudsko pravo – svi, u svakom momentu i bilo gdje u svijetu, treba da imaju pristup bezbjednoj tranfuziji krvi. Dovoljne količine krvi se mogu obezbijediti samo redovnim davanjem ove dragocjene tečnosti. Potreba za krvlju je univerzalna, ali da njena dostupnost varira od države do države.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code