Početna Društvo Godišnjica pogibije boraca i antifašista

Godišnjica pogibije boraca i antifašista

7

Polaganjem vijenaca na mjestu pogibije na Podima i spomen kosturnici uz spomenik Bezmetković na Savini, članovi Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, sa udruženjima boraca NOR-a i antifašista Herceg Novi, Tivat i Kotor, odali su poštu narodnim herojima Nikoli Đurkoviću, Savu Iliću i prvoborcima Stijepu Šarencu, Danilu Dašu Pavičiću, najistaknutijim članovima MK KPJ Boke Kotorske, povodom 76 godina od njihove pogibije.

Nikola, Savo, Stijepo i Dašo jesu junački poginuli, ali nijesu umrli, istakao je u obraćanju predsjednik UBNOR-a Herceg Novi, Branislav Božović, nakon polaganja vijenaca na Podima.

– Svojim revolucionarnim životom, herojskom pogibijom postali su još jedan, među mnogobrojnim temeljima naše antifašističke Boke, naše vječne Crne Gore. Daju nam smisao, snagu, moć da nikad ne dozvolimo nova sramotna kola uz taktove neke tuđinske muzike. Njihovo slobodarstvo, borba za narodna prava, junaštvo, postali su simboli nepokorene Crne Gore. Danas, ne samo da evociramo sjećanja na te slavne dane, već produžavamo slobodarske tradicije naroda Boke Kotorske kako u ranijoj istoriji tako i za vrijeme Drugog svjetskog rata, činimo da antifašizam ostaje trajni vjekovni put Boke i Crne Gore – poručio je Božović.

Nakon toga, članovi boračkih organizacija obišli su spomen kosturnicu kod spomenika Bezmetković na Savini.

Podsjetićemo, preko 300 domaćih izdajnika, potpomognuti okupatorskim vojnicima 21. januara 1943. godine opkolili su junake, koji su sa bombama u rukama, bez ikakvih izgleda za spas pokušali proboj i herojski pali za ideale i slobodu svog naroda.

– Veseleći se uspješnoj likvidaciji četvorice čelnih komunista i partizana, zagrljene su sluge okupatora na glavnom gradskom trgu u Herceg Novom, oko mrtvih junaka, zaigrale sramotno kolo uz taktove okupatorskih bajoneta. Hercegnovski fotograf, simpatizer KPJ, Luka Cirigović, fotografisao je kolo, koje je narod nazvao “Krvavo kolo”. Tako je nastao autentičan i upečatljiv dokument o izdajnicima.

7 Komentari

 1. Dobro ke da jos neko pomonje da su četnici bili sluge fasistima,ubijali neduzne ljude,drzali tri koncetraciona logora na Banjici,Starom sajmistu, ne zna se broj ubijenih,masakriranih i mučenih. Mnogi se trude da poistovjete ove zlikovce sa oslobodiocima,cast izuzetcima kojih je malo bio ,koji zla nisu ucinili

  10
  5
 2. Konacno. Za ovu fotografiju mnogi mladji Novljani ne znaju. Sklonjena je iz muzeja prije nekoliko godina. Vidi de da igraju pko unitormi, ali jeziva simbolika je jasna. Okolnosti pogobije, osim toga da su ih pobili grahovski cetnici, jos uvijek su neka vrsta tajne u Herceg Novom. Zna se da ih je pop cinkario, ali ono sto je prethodilo je I toliko decrnija kasnije pod cudnim embargom.

  16
  3
  • Grahovo u dolini partizani u okolini.Na Grahovu je bilo vise cetnika nego na Ravnoj Gori ,a mnogim novljanima porijeklom sa Grahova cak i nekim ekstremnim dukljanima su ocevi ili djedovi bili cetnici.

   8
   8
  • Fotografije ste mogli da vidite, prije dvije godine, na onim trostranim panoima koji su bili postavljani uz “gvozdja” povodom obiljezavanja dana oslobodjenja Novoga.

   5
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code