Početna Društvo Godišnjica rasformiranja Campa Mamula: Mjesto rađanja slobode

Godišnjica rasformiranja Campa Mamula: Mjesto rađanja slobode

0

Posjetom ostrvu Lastavica i svečanim polaganjem cvijeća i vijenaca u utvrđenju Mamula u Herceg Novom obilježeno je 78 godina od rasformiranja zatvora – Campo Mamula koji je bio uspostavljen u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Polaganje vijenaca i podsjećanje na zatočenike iz Boke, istočne Hercegovine i južne Dalmacije tradicionalno organizuju hercegnovsko Udruženje boraca NOR-a 1941-1945. godine (UBNOR), Mjesna zajednica Luštica uz podršku kompanije OHM Mamula Crna Gora koja je u cilju rekonstrukcije tvrđave i ostrva, zakupila lokaciju na 49 godina. U ime Opštine Herceg Novi, prisustvovala je sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Pištalo Zambelić, predsjednik beogradske Opštine Sopot, Živorad Milosavljević, predstavnici boračkih organizacija Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve i Sopota i potomci zatvorenika. Broj posjetilaca ove godine bio je ograničen zbog epidemioloških mjera, saopšteno je iz kompanije OHM Mamula Montenegro.

Predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević kazao je da je Herceg Novi uvijek, kroz njegovu bogatu i časnu istoriju bio slobodarski grad.

“Na Mamuli se 1943. godine rađala sloboda i stvarali se uslovi za život dostojan čovjeku”, rekao je Radojević.

On je naglasio da se danas živi u vremenu velikih iskušenja, kada, kako je rekao, pojedinci i grupe pokušavaju da negiraju slavnu antifašističku prošlost.

“Zato ću ponoviti da fašizam nije mrtav. On živi u nasilju moćnika, u ubijanju nevinih, ali mi smo ostali uspravno na polju ljudskosti, poštenja i prijateljske ljubavi”, poručio je Radojević.

Pod okriljem italijanskog okupatora utvrđenje Mamula bilo je uspostavljeno kao zatvor od marta 1942. do septembra 1943. godine. Na 78. godišnjicu izlaska iz zatvora došao je preživjeli zatvorenik Ivo Marković iz Budve. On je kao osmogodišnjak na Mamuli bio zatočen sa porodicom među kojima su bila četvorica braće i baba. “Preživjeli smo strahote i glad”, rekao je Marković.

Olivera Doklestić iz UBNOR-a Herceg Novi kazala je da Mamula u pamćenju Bokelja, ali i stanovnika okolnih područja upamćena više kao mjesto čamovanja nego kao izvanredno djelo vojne arhitekture, koje zaslužuje pažnju izuzetno vrijednog graditeljskog nasleđa.

Ona je u ime zatvorenika svih ratova zahvalila organizaciji boraca NOB-a, što organizuje odlazak na Mamulu.

“Svi mi koji smo potomci robijaša sa Mamule nosimo tužna sjećanja naših predaka na ovo ostrvo i njegovu tvrđavu”, zaključila je Doklestić.

Predsjednik beogradske opštine Sopot, Živorad Milosavljević, rekao je da kroz ovaj objekat diše istorija.

“Dio istorije kada se ovaj prostor branio od neprijatelja. I danas Herceg Novi i Crna Gora gledaju ovaj prostor kao turistčki potencijal. Ovo danas o Herceg Novom govori kao o opštini koja ima budućnost prosperitet, koja živi i radi”, rekao je on.

“Nadam se da ćemo u narednim godinama kada sve ovo bude otvoreno moći da svjedočimo vrlo uspješnim i održivim sadržajima takozvanog memorijalnog turizma”, kazao je Ilija Moric, iz podružnice boračke organizacije sa Luštice. On je zahvalio kompaniji Orascom, koja je pomogla da se održi događaj u otežanim uslovima, jer ne moraju da prekidaju tradiciju obilježavanja na Mamuli.

“Želim da sljedeće godine proširimo ovaj sadržaj i da on bude cjelodnevni sa nizom aktivnosti”, poručio je Moric.

U ime kompanije OHM Mamula Crna Gora učesnike skupa je na Mamuli dočekala je PR savjetnica Dragana Bećirović. Ona je podsjetila da je OHM Mamula već četiri godine organizator i domaćin Memorijalnog dana, sa Udruženjem boraca i MZ Lustica.

“Ovo mjesto odiše istorijom. Nakon završetka rekonstrukcije koja se uspješno realizuje, Mamula će doprinositi nekoj novijoj, svjetlijoj istoriji Herceg Novog. Ta istorija će biti sadržajnija, savremenija i perspektivnija”, kazala je Bećirović.

Predsjednik UBNOR-a Herceg Novi Đorđije Zloković zahvalio je predstavnicima boračkih organizacija Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve i Sopota (Beograd) i potomcima zatvorenika na dolasku, Opštini Herceg Novi i predstavnici OHM Mamula Dragani Bećirović na organizaciji.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code