Početna Izdvojeno Gojko Pejović: Rezultat ovih izbora nije neočekivan

Gojko Pejović: Rezultat ovih izbora nije neočekivan

22

Odavno je jasno onome ko ozbiljno prati političku scenu u Crnoj Gori da, ukoliko izlaznost na izborima pređe 75% upisanih birača, vladajuća koalicija na čelu sa DPS i pored benefita koje u izbornoj kampanji donosi vlast, može biti politički poražena.

Ocjena da je bolje da se izbori održe u sred ljeta, u jeku epidemije Korana virusa i definitivno kraha turističke sezone je , objektivno, bila iznuđena jer se jesen ili zima nijesu smjeli čekati. Kada se tome doda da je vladajuća koalicija na izbore izašla sa atrofiranim institucijama koje su skoro sve u VD stanju i partijskom infrastrukturom i kadrovima koje je stigao „zamor materijala“, što nije ni čudo poslije toliko godina vladanja i izbornih utakmica, jasno je da ovaj rezultat nije neočekivan. Čak, imajući sve ovo u vidu, DPS i njegovi koalicioni partneri su postigli solidan rezultat.

Ako Herceg Novi posmatramo kao neki reper, pa se sjetimo kako se glasalo 1998. godine kada se odlučivalo između Bulatovića i Đukanovića, kada je odnos bio 10.000 prema 5.000, juče je to bilo 12.00O prema 6.500, vidimo da nema nekog značajnijeg odstupanja. Međutim, ako ovih 6.500 tzv. suverenističkih glasova uporedimo sa 7.800 referendumskih, vidimo da je 1.150 građana dalo glas opozicionoj URA, a nekih 1.200 glasova se izgubilo.

Ovo je gruba analiza, no manje više slična tendencija se vidi i u ostalim opštinama Crne Gore. Drugim riječima, da je juče bio Referendum opet bi 55% podržalo Crnu Goru, a DPS očito ne bi.

Ako je suditi prema prvim izjavama opozicionih čelnika, korektno djeluje njihova želja da se podigne profesionalni nivo državnih institucija na način koji će garantovati brži put prema EU, sredi stanje u ekonomiji i utvrde eventualne odgovornosti za zloupotrebu istih. Uostalom, EU to od nas očekuje godinama.

Da li je opozicija dorasla tome zadatku i da li su im namjere časne i poštene, brzo ćemo se uvjeriti. Vrlo brzo ćemo vidjeti da li su optužbe da su oni opozicija Državi a ne vlasti, tačne ili ne.

Ponuda manjinskim partijama da budu dio nove većine je dobar signal.Vršiti vlast sa ovako tankom većinom nije bilo lako ni DPS koji se bio dobro “ispraksirao“u posljednjih 30 godina, pa neće biti ni novoj većini.

SAD i EU se u ovaj izborni proces nijesu previše miješali, prvi put DPS nije dobijao jači vjetar u leđa već samo blagi povjetarac, i mislim da su poruku shvatili. Bilo bi vrlo značajno da tu poruku shvate i opzicioni lideri, ali i vjerski poglavari.

Gojko Pejović, politički analitičar

22 Komentari

 1. Dps ce doci na procenat sps-a u Srbiji,mada je I to puno uzimajuci u obzir licno bogacenje svih vidjenijih funkcionera i takozvanih biznismena.Pa pogledajte samo nasu opstinu sta rade bivse kamiondzije,Ove kobajagi patriote vole Cg samo kroz interes.Kada keene ispitivanje porijekla imovie 99 posto njih pravo u prdekanu a opljackano vratit u budget I podijeliti socijalnim slucajevima..Pomoci onima koji su sve ovo vrijeme prezivljavali,dok su gospoda krali drzavu preko duplih kada,sakrivanja transakcija,neprijavljivanja radnika I Jos puno drugih malverzacija.NEKA JE VJECNA CRNA GORA !

  7
  2
 2. Bitno je da se pocne suditi svakome ko je nezakonito pribavljao bilo sta i da se hapse dileri droge. Od toga da pocnemo,da pravimo pravnu drzavu,a onda ce i sve drugo imati bolju podlogu. Potrebno je smijeniti direktore koji su korumpirani a losi strucnjaci, narocito pazljivo birati psiholoski profil direktora skola koji nece biti ukljuceni u razne poslove i politiku vise nego u skolski zivot.

  23
  1
 3. Koliko smo mi ne zreo i ne tolerantan narod. Ni u cemu nemamo mjere zaboravljajuci da pobjede nema bez Dritana Abazovica i da covjek nije pristalica ovog divljanja po ulicama. Sreca da Abazovic vidi malo dalje i da mu je prioritet odlazak ovog ne narodnog rezima sto ne znaci da ne moze da okrene plocu, pa da se ova pobjeda ne pretvori u poraz kao sto nam je sve do sada bilo.

  40
  5
 4. Koalicja za budučnost Crne Gore – ton je na postavci: Je li to Opozicija protiv Države ili samo protiv Vlade? Je li za budučnost sa Evropom – to je naglašeno – ili ipak prije sa Moskvom? Nas i Rusa trista milijuna, odavno je to u glavama. Ali privreda Rusije je ispod Italije. Pa koja će nam sad budučnost bit? – ajmo viđet.

  18
  19
 5. Važno je da je dps u opoziciju iz koje se vraćat neće…sad počistit direktore, upravnike,načelnike, pa i šefove koji su urnisali Institut i to što prije ! Nije revanšizam nego puka potreba !

  32
  12
 6. Da li je moguce da radio jadran nije objavio ovu sramotu sto se desava kroz grad pogotovo igalo, da su blokirali ulicu i da policija mirno gleda i pusta pijane budale da ucestvuju u saobracaj, e jadni li smo

  58
  40
  • Pitanje:Zašto policija ne primjeni Zakon i prema pijanim vozačima i prema remećenju javnog mira i prema kršenju propisa NKT, zašto ne rade svoj posao treba uputiti policiji i Vladi i pitati ih što im je cilj.

   32
   5
 7. Ovakvoj drzavi u kojoj ja kao Srpkinja u devet koljena u Boki zamalo od crnogorskih nacionalista da se libim reci ko sam i sta sam, takvoj drzavi ce sigurno ova vlast biti opozicija. Dosta je bilo 30 godina. I price da ce poslije izbora Srbi ici za Srbiju kao da smo iz Srbije stigli. Price da ako pobijedi ova koalicija, da ce ubijati po kucama. Ma cutite,sram vas bilo. Stidite se straznjice kad obraza nemate.

  60
  47
 8. Gospodine Pejovicu po ovim rezultatima tj po osvojenim glasovima DF-a, Demokrata pa i po broju ljudi koji nisu izasli na izbore moze samo da se zakljuci da je broj Srba u CG veci od 40% i da nije 28% koliko je prikazan na fingiranom popisu. A sto se Crne Gore tice ne boj te se neće je niko ponjet u Srbiju.

  55
  41
 9. Eto, sve je rekao : prvi put DPS nije dobijao jači vjetar u leđa od EU i Amerike. Znači, ni do sada ne bi nikad pobjeđivao da nije bilo zapadnih vjetrova ( + mahinacija, lupežanja, prodaja, kupovine, ucjena, zapošljavanja itd, a to su sve “instituconalne prednosti”. POŠTENO, nema šta)

  48
  26

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code