GOLF KOMPLEKS U TIVTU MOŽDA ĆE GRADITI PORTO MONTENEGRO, UMJESTO BOKA GRUPE

GOLF KOMPLEKS U TIVTU MOŽDA ĆE GRADITI PORTO MONTENEGRO, UMJESTO BOKA GRUPE

155
0
Podijeli

„Montepranzo Bokaprodukt” AD i Vlada Crne Gore neće više čekati partnera „Boka grupu” da počne sa gradnjom golf kompleksa na nekada plodnom poljoprivrednom imanju od skoro 800 hiljada kvadrata u Tivtu – To je potvrdio predsjednik Odbora direktora „Montepranzo Bokaprodukt”, Andrija Radman, objavljujući da je 28. juna ove godine raskinut ugovor.

– Ni nakon tri aneksa investitor nije ispunio obaveze za realizaciju investicije vrijedne 115 miliona eura. Nije uplatio preko milion eura za ostatak zakupnine za zemljište za prvih osam godina.
– Cijeneći da argumenti koje je investitor prezentovao ugovrenim stranama za ankes 4 nisu imali u sebi nove okolnosti za opravdanost takvog produženja, a takođe cijeneći da ugovorene strane nisu mogle usaglasiti novi način zadovoljenja obostranog intersa, došlo je do automatskog raskida ugovora – kazao je Radman.
Zašto su toliko dugo čekali na investitora, Radman objašnjava da je Boka grup značano doprinosila promociji Crne Gore, iskazivala spremnsot da sprovede investicioni program u većem obimu od planiranog. Zato joj je dozvoljavano novo vrijeme.
Radman je priznao i da je tačno da postoje sporovi na jednoj trećini zemljišta, ali je jedini vlasnik „Montepranzo Bokaprodukt”. On je ponovio da nije riječ o nacionalizaciji, već o eksproprijaciji zemlje i da su svi vlasnici obeštećeni. Ipak:
– U slučaju da bilo koja treća strana dobije pravosnažnu presudu i pravo nad imovinom u kompleksu država će u skladu sa zakonom o eksporprijaciji obešteti svako treće lice. To je ugovorom veoma decidno predviđeno – ističe Radman.
Jedan od onih koji se osjeća prevarenim u cijelom projektu jeste bivši osnivač kompanije LPGD, Kris Lajbreks, od koje je Boka Golf development preuzela 100 posto udjela da bi gradila golf kompleks.
– Nadam se da ću od Vlade dobiti nazad projekat i završiti ga za dvije godine s nekim novim investitorom. Već imamo sigurnog partnera za golf terene u Danilovgradu, a u pregovorima sam i za hercegnovski dio Luštice i uskoro ću Vladi ponuditi taj projekat. Volio bih da se vratim u posao, da zaboravimo sve što je bilo i što sam izabrao lošeg partnera, što je došlo do teškoća u realizaciji projekta.
Tenderska komisija će u najskorije vrijeme odlučiti kako što prije da valorizuje nekadašnje zemljište pod vinogradima – sa novim partnerima putem tendera, ili u dogovoru sa drugoragiranim Porto Montengrom.
– To je još u fazi razmatranja. Pravni savjetnici države daće sud o tome, da li ćemo ići u pregovore sa Adriatic marinas, ili na novi tender. Uglavnom, radoimo na tome da što prije dođemo u pozciju da dobiejmo partnera. Jer, za golf i turistički kompleks postoje svi preduslovi, DUP, urbanističko-tehnički uslovi i definasni imovinski odnosi – poručio je Radman.
Na press konferenciji u Tivtu bio je prisutan i pr „Boka grupe”, ali nije htio da daje izjave, već je najavio saopštenje insvestitora sa kojim je raskinut ugovor.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code