GOLUBOVI PISMONOŠE POSEBNI I NESVAKIDAŠNJI

GOLUBOVI PISMONOŠE POSEBNI I NESVAKIDAŠNJI

2151
0
Podijeli

golub pismonosaCrnogorski Savez uzgajivača golubova pismonoša postoji od prije 10 godina, ali ovaj interesantni i veoma neobični sport u našoj zemlji još uvijek je u povoju.
Zato su zbog promocije ovog sporta u goste pozvali četvorostrukog svjetskog prvaka sa golubovima pismonošama, Jos Thonea iz Belgije, da održi prvo predavanje u Crnoj Gori, ali i prvu pravu veliku aukcijsku prodaju 30 rasnih golubova – rekao je za naš radio Miloš Pejković jedan od osnivača Saveza uzgajivača golubova pismonoša.
Aukcija njegovih golubova koji su jako skupi, za ovu priliku će biti ponuđena po promotivnim cijenama zbog promocije ovog sporta u Crnoj Gori – kaže Pejaković.
Biće to prilika da od gosta iz Belgije u hotelu Ramada u Podgorici svi ljubitelji golubova i ovog sporta čuju njegova iskustva i u treniranju, odgajanju i ishrani vrsnih golubova pismonoša. Crnogorski savez je uz pomoć kolega iz Hrvataske, Srbije i Albanije uspio da organizuje i 5 trka koje su kako kaže Pejaković veoma interesantne.
– Golubovi se kamionima odvoze na mjesto takmičenja, što je bio slučaj kada smo organizovali trku u Rijeci, a onda su se oni vratili kući. Svaki golub je imao na sebi čip koji bi, kada se uspješno vrati u svoj matični golubarnik pokazivao vrijeme povratka i tako bi se znao pobjednik – priča nam Pejaković.
U Crnoj Gori ima oko 30 takmičara i uzgajivača golubova kaže Pejaković – ali ima i mnogo onih koji uopšte ne znaju da postojimo, a vole golubove i ovaj sport i zato želimo da kroz medijsku kampanju okupimo što više ljubitelja takmičenja.
Na pet trka koje je Savez organizovao startovano je sa 2.000 golubova, a na posljednjoj u Rijeci ostalo ih je samo 400 što pokazuje da kvalitet golubova koje imaju naši uzgajivači nije na visokom nivo, a i broj golubova je skroman.
Golubovi se orjentišu na osnovu magnetnog polja, ali i na osnovu sunca, polja, rijeka pa i autoputeva i prosto je nevjerovatno kako se za veoma kratko vrijeme orjentiše i nađe put do kuće – objašnjava nam Pejaković i ističe da svaki golub ne može biti golub pismonoša. Golub pismonoša u sebi ima nešto što drugi nemaju, a to je upravo način na koji se orjentiše.
On ističe posbeno da je Herceg Novi mjesto koje bi moglo da ovaj sport podigne na veći nivo jer ima mnogo zainteresovanih uzgajivača golubova koji uz pravu pomoć i afrimaciju mogu postizati dobre rezultate.
Napravljen je i projekat za resocijalizaciju djece sa hendikepom s tim što bi napravili golubarnike u njihovim školama i pomogli im da se i oni takmiče sa nama i osjete draž pobjede i na taj nači shvate da su u mogućnosti da pobijede i nas koji nismo hendikepirani.
Pejaković ističe da će i ove godine finansirati istih pet trka kao i prošele i to: do Dubrovnika 100 km vazdušne linije od Podgorice, Gradac 200 km, Rogoznica 300 km, Barić Draga 400 km i Rijeka 500 km vazdušne linije od Podgorice.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code